15.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τεράστιο μικρόβιο σε μέγεθος φασολιού ανακάλυψαν οι επιστήμονες

    Όλοι μας, όταν ακούμε τη λέξη μικρόβιο φανταζόμαστε έναν απίστευτα μικροσκοπικό οργανισμό, που είναι αδύνατο να παρατηρήσουμε με γυμνό μάτι. Όσο όμως η επιστήμη προχωρά, μας επιφυλάσσει και εκπλήξεις.

    Ένα μικρόβιο που ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες στην Καραϊβική ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα! Είναι γιγάντιο και φτάνει περίπου τα δύο εκατοστά σε μήκος, δηλαδή όσο ένα φασόλι. Παράλληλα, είναι 5.000 φορές μεγαλύτερο από τα περισσότερα βακτήρια. Αυτό που έχει όμως τη μεγαλύτερη σημασία είναι ότι το μοναδικό τεράστιο κύτταρο του είναι απρόσμενα πολύπλοκο.

    Το βακτήριο, που ζει σε μαγκρόβια έλη, διαθέτει ένα πελώριο γονιδίωμα, το οποίο δεν «πλέει» ελεύθερα μέσα στο κύτταρο όπως συμβαίνει στα άλλα βακτήρια, αλλά αντίθετα είναι ενθυλακωμένο σε μια μεμβράνη, μια βιολογική καινοτομία χαρακτηριστική των πολύ πιο πολύπλοκων κυττάρων, όπως αυτά του ανθρώπινου σώματος. Οι επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν έκπληκτοι από τα χαρακτηριστικά του τεράστιου βακτηρίου, σύμφωνα με το περιοδικό «Science», δεν αποκλείουν αυτό να αποτελεί έναν έως τώρα χαμένο κρίκο στην εξέλιξη των πολύπλοκων κυττάρων στη Γη.

    Διαβάστε επίσης: Επιφυλακτικοί οι Έλληνες απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles