16.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Έρχεται η virtual γεύση!

    Μέχρι σήμερα αλληλεπιδρούμε με τις ηλεκτρονικές συσκευές μας μέσω της αφής, της όρασης και της ακοής, ενώ ειδικά περιφερειακά που παράγουν τεχνητές οσμές έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, παρά το ότι δεν έχουν διαδοθεί στην αγορά. Η μόνη αίσθηση που λείπει από τις παραπάνω, είναι αυτή της γεύσης, αλλά όχι για πολύ…

    Μια ομάδα ερευνητών στο National University της Σιγκαπούρης με επικεφαλής τον Nimesha Ranasinghe δημιούργησε το “Digital Taste Simulator”, όπως είναι η επίσημη ονομασία της συσκευής. Τι κάνει; Ουσιαστικά το κύριο τμήμα της είναι ένα ηλεκτρόδιο που έρχεται σε επαφή με τη γλώσσα του χρήστη και παράγει…γεύσεις!

    DTS2

    Αυτό επιτυγχάνεται τόσο με την εναλλαγή θερμοκρασίας του ηλεκτροδίου, όσο και με την εφαρμογή εναλασσόμενου ρεύματος πολύ μικρής έντασης στη γλώσσα, ξεγελώντας την ώστε να στέλνει σήματα γεύσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Με τη βοήθεια της συσκευής, ο χρήστης μπορεί να νιώσει στο στόμα του κάτι το αλμυρό, το γλυκό, το ξινό ή το στυφό, καλύπτοντας ένα μεγάλο τμήμα των γεύσεων που αναγνωρίζει ο μέσος άνθρωπος. Το DTS σίγουρα θα βρεί αρκετές πρακτικές εφαρμογές μόλις τελειοποιηθεί, μια εκ των οποίων σαφώς μπορεί να είναι και τα video games!

    Προς το παρόν είναι ακόμη αρκετά ογκώδες και σε πρώιμο στάδιο, οπότε θα περάσει αρκετός καιρός για να το δούμε στην αγορά σαν περιφερειακό για υπολογιστές, κονσόλες ή άλλες αντίστοιχες συσκευές. Παράλληλα η ομάδα του Ranasinghe εργάζεται πάνω σε αντίστοιχες συσκευές-ηλεκτρόδια που θα παράγουν «σήματα» όσφρησης και αφής.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles