19.9 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
More

    65ο Φεστιβάλ Καννών: Στη σκιά του Χρυσού Φοίνικα

    Το φεστιβάλ που λατρεύει την τέχνη, αλλά δεν αγνοεί το mainstream κοινό, ξαναστήνεται στις Κάννες, κάνοντας σήμερα το grand opening του. Και όσο κι αν λένε πως όσο περνάει ο καιρός η λάμψη του θαμπώνει, όλοι εξακολουθούν να «πεθαίνουν» για μία φωτογραφία με background τους φοίνικες της Κρουαζέτ.
    Και τι δεν θα έλεγε αυτό το ηλιοκαμένο κόκκινο χαλί εάν είχε στόμα να μιλήσει. Θα ξεκινούσε από τα τρομερά ζεϊμπέκικα της Μελίνας και του Ντασέν για να φτάσει στην απίστευτη εμφάνιση της Bjork ως κύκνος. Ε, για φέτος θα συμπλήρωνε το μικρό εγκεφαλικό που πήγε να πάθει ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Φεστιβάλ των Καννών, Thierry Freamaux, με την διαρροή του προγράμματος. Τελικά πήρε την εκδίκησή του και το φεστιβάλ είναι έτοιμο για να προσφέρει και πάλι glamour και πολυσυλλεκτικό κινηματογράφο, από τις 16 μέχρι τις 27 Μαίου.

    53 φιλμ θα μοιραστούν σε 4 κατηγορίες. Το επίσημο διαγωνιστικό, το Un Certain Regard, τις προβολές εκτός διαγωνισμού και τα Special Screenings. To έργο του Wes Anderson, Moonrise Kingdom είναι εκείνο που θα ανοίξει το κινηματογραφικό αυτό happening, ενώ το Therese Desqueyroux του Claude Miller, που χάθηκε πρόσφατα, θα ρίξει την αυλαία. Φυσικά τα αστραφτερά ονόματα εξ Αμερικής δεν θα λείψουν και φέτος. Οι Brad Pitt, Nicole Kidman και Clive Owen, είναι τα βασικότερα, με τον πρώτο να πρωταγωνιστεί στο Killing Them Softly του Andrew Dominik και τους δύο τελευταίους στο εκτός συναγωνισμού Hemingway & Gellhorn, φιλμ όπου η Kidman ερμηνεύει τη μοναδική σύζυγο από τις τέσσερις του μυθικού Hemingway που του ζήτησε διαζύγιο. Το κλασικό οξύμωρο, από τη μία δηλαδή να υπάρχει το οφθαλμοφανές κάλεσμα των Γάλλων στο Χόλιγουντ και από την άλλη τα μεγάλα βραβεία δίνονται σε «ευρωπαϊκές» και δύσκολες ταινίες έτσι για να διατηρούνται τα προσχήματα, σίγουρα θα συνεχιστεί και φέτος, αλλά καλύτερα να επικεντρωθεί κάποιος στην ουσία. Που δεν είναι άλλη πως στα επερχόμενα φιλμ των «τεράστιων» Michael Haneke, Ken Loach, Abbas Kiarostami αλλά και κάποιων άλλων που θα κάνουν την έκπληξη, θα απολαύσουμε πραγματικό σινεμά και όχι lifestyle…

     

    Διαγωνιστικό πρόγραμμα (21 φιλμ):

     

    Οι Αμερικανοί…

    Cosmopolis (David Cronenberg)

    The Paperboy (Lee Daniels)

    Killing Them Softly (Andrew Dominik)

    Lawless (John Hillcoat)

    Mud (Jeff Nichols)

    On the Road (Walter Salles)

     

    Οι Ευρωπαίοι…

    Rust and Bone (Jacques Audiard)

    Holy Motors (Leos Carax)

    The Angels’ Share (Ken Loach)

    In the Fog (Im Nebel) (Sergei Loznitsa)

    Beyond the Hills (Cristian Mungiu)

    Love (Amour) (Michael Haneke)

    You Haven’t Seen Anything Yet (Alain Resnais)

    Paradise: Love (Ulrich Seidl)

    The Hunt (Jagten) (Thomas Vinterberg)

    Reality (Matteo Garrone)

     

    Και οι λοιποί…

    In Another Country (Hong Sang-soo)

    Taste of Money (Im Sang-soo)

    Like Someone In Love (Abbas Kiarostami)

    After the Battle (Baad el Mawkeaa) (Yousry Narsallah)

    Post Tenebras Lux (Carlos Reygadas)

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles