15.9 C
Athens
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024
More

    Λήγει επιτυχώς η απεργία των ηθοποιών – Ξεπεράστηκε το “αγκάθι” της ΑΙ

    Μετά από 4 περίπου μήνες, που έφεραν τα «πάνω κάτω» στη βιομηχανία του θεάματος, η Ένωση των ηθοποιών SAG-AFTRA, κατέληξε σε συμφωνία με τα studios του Hollywood, βάζοντας επίσημα τέλος στην απεργία.

    Σε σχετική ανακοίνωση, η Ένωση ανέφερε ότι κατάφερε να εξασφαλίσει μια σύμβαση «αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», να διαπραγματευτεί αυξήσεις αποζημίωσης και τις «πρωτοφανείς διατάξεις για συναίνεση και αποζημίωση που θα προστατεύσουν τα μέλη από την απειλή της τεχνητής νοημοσύνης».

     

    Τις επόμενες μέρες αναμένονται περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία. Αυτό που έχει γίνει σαφές όμως μέχρι τώρα είναι ότι η ΑΙ αποτέλεσε το βασικότερο «αγκάθι», με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η εύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης. Οι ηθοποιοί αγωνίστηκαν ώστε τα studios να μην μπορούν να χρησιμοποιούν την εικόνα τους –ακόμη και μετά το θάνατό τους- χωρίς άδεια από την ένωση ή από την οικογένειά τους.

    Σημειώνεται ότι το Σεπτέμβριο, η Ένωση Συγγραφέων της Αμερικής (WGA) τερμάτισε επίσης την απεργία της, αφού εξασφάλισε μια συμφωνία για την ΑΙ με τις διατάξεις που ενέκρινε. Σύμφωνα με τους όρους του νέου συμβολαίου, τα studios δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνητή νοημοσύνη για να γράψουν ή να ξαναγράψουν λογοτεχνικό υλικό και οτιδήποτε παράγουν δεν μπορεί να θεωρηθεί πρωτογενές υλικό. Τα studios δεν μπορούν να αναγκάσουν τους συγγραφείς να χρησιμοποιούν λογισμικό AI -εκτός εάν το επιθυμούν οι ίδιοι – και οφείλουν να αποκαλύψουν εάν τα υλικά που παραδίδονται σε έναν συγγραφέα περιλαμβάνουν οτιδήποτε παράγεται από AI. Τέλος, απαγορεύεται ρητά η «εκμετάλλευση υλικού συγγραφέων για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης».

    Διαβάστε επίσης:

    Σε άφησε στο “διαβάστηκε”; Το Instagram αποφάσισε να κάνει κάτι γι΄αυτό

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles