16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Margaret Hamilton: Η μηχανικός λογισμικού για το πρόγραμμα Apollo λαμβάνει το Μετάλλιο της Ελευθερίας

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, απένειμε στην τελευταία τελετή της θητείας του το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την ύψιστη τιμή που θα μπορούσε να δοθεί προς κάποιον πολίτη. Σύμφωνα με την εφημερίδα The New York Times, ανάμεσα στα 21 άτομα που έλαβαν το μετάλλιο ήταν και η Margaret Hamilton, η μηχανικός λογισμικού για το πρόγραμμα Apollo. Η Hamilton, στην οποία αποδίδεται η εφεύρεση του όρου «μηχανικός λογισμικού», ξεκίνησε την καριέρα της σαν προγραμματιστής στο MIT τη δεκαετία του 1960.

    Τον Αύγουστο του 1961, η NASA συνήψε συμβόλαιο με το MIT, προκειμένου το τελευταίο να κατασκευάσει το σύστημα πλοήγησης του διαστημόπλοιου που ετοιμαζόταν να σταλεί στη σελήνη. Η Hamilton επέβλεπε και ήταν υπεύθυνη λογισμικού καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, ενώ στις αρμοδιότητές της ήταν και ο έλεγχος του περίφημου συστήματος προειδοποίησης το οποίο θα ειδοποιούσε όταν ο υπολογιστής υπερφορτώνονταν, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε την μετατόπιση της εστίασης σε πιο σημαντικές διεργασίες.

    hamilton

    Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε ότι είχε ιδιαίτερη σημασία στην ανώμαλη προσγείωση των Buzz Aldrin και Neil Armstrong στη Σελήνη, εξαιτίας ενός ελαττωματικού ραντάρ. Ωστόσο, επέτρεψε στους αστροναύτες να συνεχίσουν τη διαδικασία προσγείωσης, καθώς ο υπολογιστής τους ειδοποιούσε ότι εστίαζε στις πιο σημαντικές διεργασίες και πιο συγκεκριμένα στη λειτουργία της μηχανής κατά τη διάρκεια της προσσελήνωσης, προκειμένου να καταστεί αυτή εφικτή.

    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Obama δήλωσε ότι η Hamilton αντιπροσωπεύει εκείνη τη γενιά των αφανών γυναικών που συνέβαλλαν ώστε η ανθρωπότητα να μεταβεί στο διάστημα. Ιδιαίτερα γνωστή έγινε στα τέλη του 2015, όταν δημοσιεύθηκε στο Twitter μια φωτογραφία της στα πλαίσια της καμπάνιας #HackAHairDryer της IBM.

    Να σημειωθεί πως η Hamilton τιμήθηκε το 2003 από τη NASA για τη συμβολή της στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη του λογισμικού του Apollo. Είναι γνωστή για την εφαρμογή μιας ιδιαίτερης προσέγγισης στην όλη εργασία της, η οποία χαρακτηρίζεται από τη διεξαγωγή συνεχών δοκιμών. Η Hamilton, σε πρόσφατη συνέντευξή της, θυμήθηκε εκείνη τη βραδιά, που είχε φύγει από ένα πάρτι στο οποίο είχε παρευρεθεί, προκειμένου να διορθώσει ένα μέρος του κώδικα που αντιλήφθηκε ότι είχε λάθος.

    Ανάμεσα σε αυτούς που τιμήθηκαν από τον Barack Obama ήταν και η Grace Hopper, η οποία έλαβε ένα μεταθανάτιο μετάλλιο. Φυσικά, δεν έλειπαν διασημότητες και αθλητές, όπως οι Ellen DeGeneres και Michael Jordan, καθώς και οι Bruce Springsteen, Diana Ross και Robert DeNiro. Τέλος, τιμήθηκαν οι Bill και Melinda Gates για τη φιλανθρωπική τους δράση.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles