BREAKING

33

Το 2013 ήταν μία χαμένη χρονιά για την τεχνολογία

Αν κοιτάξει κανείς πίσω στην ειδησεογραφία του 2013 που αφορά την τεχνολογία, το μόνο που δεν θα βρει, είναι η καινοτομία. Θα βρει μεγάλες δηλώσεις των στελεχών. Θα βρει ανακοινώσεις για οικονομικές συμφωνίες. Θα βρει ένα τεράστιο ξεσκέπασμα διαφθοράς και ρύθμισης της εξέλιξής της, μετά από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden. Αλλά νέα, τεχνολογία και καινοτομία, δεν θα βρει πουθενά. Κι αυτοί είναι οι λόγοι που το 2013 είναι μία χρονιά για την οποία οι εταιρείες τεχνολογίας θα έπρεπε να ντρέπονται.

Τα κινητά που έμειναν ίδια

iphone_5s

Ποιες μεγάλες ανακοινώσεις κινητών είχαμε την χρονιά που πέρασε; Του iPhone 5S που είναι ίδιο με το iPhone 5. Του Samsung Galaxy IV που είναι ίδιο με το Samsung Galaxy III. Του Note III που είναι παρόμοιο με το Note II. Των Windows Phone της Nokia που καλό είναι να μην ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση. Πού είναι η καινοτομία;

Η Apple απέδειξε φέτος πως συμμετέχει ενεργά στη προγραμματισμένη παλαίωση των συσκευών της καθώς, η μόνη βελτίωση που είχε να επιδείξει το iPhone 5S σε σχέση με το iPhone 5 είναι τα καλύτερα γραφικά και το Fingerprint Sensor, ενώ το iOS 7, πέρα από τα χαριτωμένα γραφικά, ουσιαστικά «κατάργησε» παλαιότερες συσκευές και τίποτε περισσότερο.

Η Samsung ανέβασε τον πήχη στα τεχνικά χαρακτηριστικά, συνεχίζοντας όμως την σχεδιαστική λογική του πλαστικού, ίδιου τηλεφώνου που ξεκίνησε το 2012. Η Motorola που όλοι περίμεναν πως υπό την σκέπη της Google θα έφερνε την επανάσταση, παρουσίασε τα Moto X και Moto G και το μόνο επαναστατικό γι αυτά τα τηλέφωνα, είναι η τιμή τους.

Πού είναι η καινοτομία; Προς το παρόν αναζητείται. Το μόνο συγκλονιστικό που συνέβη στις κινητές συσκευές μέσα στο 2013 είναι πως η Κίνα θέτει τα δεδομένα στις τιμές, κατεβάζοντάς τις τόσο στα smartphones όσο και στα tablets, κίνηση που αναμένουμε να δούμε πώς θα ακολουθήσουν οι κατασκευαστές άλλων εθνικοτήτων.

Οι wearable συσκευές ήταν μία απογοήτευση

05TH_SAMSUNG_1574384f

Το 2012 ήταν η χρονιά που όλοι αρχίσαμε να σκεφτόμαστε το ενδεχόμενο να «φοράμε», αντί να κρατάμε τα gadget μας. Η παρουσίαση των Google Glass ήταν ό,τι πιο καινούριο είχε να παρουσιάσει η τεχνολογία. Το 2013 ήταν για την Google η χρονιά που προσπαθούσε να μας πείσει να τα χρησιμοποιήσουμε, χωρίς να τα έχει βγάλει στην αγορά. Αποτέλεσμα; Δεν μας έχει πείσει ακόμα. Γιατί;  Γιατί, πόσο εύκολο σας είναι να υιοθετήσετε μία συσκευή που θα λέει στους πάντες γύρω σας ότι τους καταγράφετε με την κάμερα;

Όσο για τα smart watches; Ε, κακά τα ψέματα. Δεν είναι τόσο έξυπνα όσο θα έπρεπε. Οι κατασκευαστές δεν έχουν λύσει ακόμα δύο σοβαρά προβλήματα: αυτό της μπαταρίας και της αυτονομίας και αυτό της οθόνης. Κανένας από τους σοβαρούς reviewers δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τα smart watches που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι εκείνα που θα υιοθετηθούν από τον περισσότερο κόσμο, κι ας τα έβγαλαν στις προθήκες των καταστημάτων η Samsung και η Sony.

Οι γίγαντες που γέρασαν

Steve-Ballmer-640x511

Το 2013 είδε μία από τους κορυφαίους κατασκευαστές κινητών, την BlackBerry, να προσπαθεί να αλλάξει όνομα και να επανασυστηθεί στον κόσμο, με μόνο αποτέλεσμα την επίσημη ανακοίνωση πώλησής της. Κάπως έτσι είδε τη χρονιά και η HP που πασχίζει να βρει ένα σκοπό, μέσα από τις οικονομικές απώλειες. Κάπως έτσι είναι και η Intel που, ενώ συνεχίζει να βγάζει επεξεργαστές, βγάζει τόσους πολλούς που αποδεικνύεται ζημιογόνο.

Και το τεράστιο decline της χρονιάς, αφορά τη Microsoft. Τον γίγαντα που είναι τόσο χαμένος στην προσπάθεια να συνεννοηθούν εσωτερικά τα τμήματά του που, έχασε το τρένο με το Surface, το οποίο θα ήταν η μόνη πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική στα tablets που κυκλοφορούν εκεί έξω και που έχουν σχεδιαστεί μόνο για την διασκέδαση και όχι την παραγωγικότητα. Αλλά ήταν ακριβό και άσχημο. Συν ότι το έχασε σπάζοντας στα δύο το λειτουργικό της, σε Windows RT και Windows 8, χωρίς κανένα λόγο. Η εσωτερική ασυνεννοησία οδήγησε και στην παραίτηση του Ballmer και την αναζήτηση ενός νέου CEO. Η εσωτερική ασυνεννοησία οδήγησε και στην εξαγορά και από πολλούς θεωρούμενο  επίφοβο θάνατο της Nokia.

Δεν έχει καινοτομία. Έχει εξαγορές

tumblr-poll-640x359

H εξαγορά της Nokia από τη Microsoft σε άλλες εποχές, θα μπορούσε να αποτελεί καλό νέο. Όχι τώρα. Τώρα, το 2013, η Microsoft αποδείχτηκε ανίκανη να τρέξει στο γρήγορο sprint των κινητών συσκευών και η εξαγορά της Nokia μόνο σαν μία απέλπιδα μαρκετίστικη προσπάθεια μπορεί να ειδωθεί, που θα λέει στην αγορά ότι η Microsoft προσπαθεί ακόμα.

Τα νέα της Apple μέσα στη χρονιά που πέρασε, αφορούσαν τον τρόπο με τον οποίο γλιτώνει η εταιρεία φόρους, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να παράγει με καλύτερους όρους για τους Κινέζους εργαζόμενους τα πανάκριβα gadget της και μερικές εξαγορές εταιρειών που ίσως κάνουν τα προϊόντα της καλύτερα.

Τα νέα της Google είναι πως κι εκείνη εξαγοράζει εταιρείες ρομποτικής και άλλες, ενώ είναι διάχυτη η αίσθηση πως η καινοτομία στην εταιρεία εξαντλήθηκε με τις τελευταίες εκδόσεις του Android. Ενώ η Yahoo! προσπαθεί να αποκτήσει ενδιαφέρον και πάλι, μέσω της εξαγοράς του Tumblr.

Τα social media έγιναν κερδοφόρα

twitter_ipo

Σκεφτείτε πόσο μας κούρασαν τα social media το 2013. Το twitter έχει γεμίσει με bots αλλά για κάποιο λόγο όλοι ασχολήθηκαν με το γεγονός ότι εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λες και όλοι οι χρήστες σε όλο τον κόσμο, ασχολούνται με μετοχές. Το ίδιο και για το Facebook. Μπορεί το τελευταίο να θεωρείται νεκρό μέσο στους teenagers και στους λιγότερο ναρκισσιστές χρήστες, αλλά υπάρχει ακόμα ο ψυχαναγκασμός της χρήσης του από το γεγονός ότι «το κάνουν όλοι», ψυχαναγκασμός πάνω στον οποίο έχει στηθεί μία τεράστια βιομηχανία marketing εκμετάλλευσής του. Πού είναι η καινοτομία;

Δεν ξέρουμε να σας πούμε. Και στην περίπτωση των κοινωνικών δικτύων, η μόνες ειδήσεις του 2013 αφορούσαν τις διαπραγματεύσεις των μετοχών και τις πομπώδεις προτάσεις εξαγοράς, όπως αυτής του Snapchat από το Facebook. Αλλά και τη σιγή ιχθύος της Google για το Google+ που, ενώ πολλά υποσχόμενο, η Google προσπαθεί να το προωθήσει, ενοποιώντας το με τις υπηρεσίες της για να εξασφαλίσει ακόμα μεγαλύτερα έσοδα από τους διαφημιζόμενους.

Όταν τα media διψούν για τεχνολογία

bitcoin1

To 2013 ειδησεογραφικά, είναι η χρονιά του Bitcoin. Ένα cryptocurrency που φτιάχτηκε από έναν ιδιοφυή προγραμματιστή του οποίου η τύχη αγνοείται, έγινε ξαφνικά το βούτυρο στο ψωμί των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αντιμετωπίζοντάς το σαν ένα κοινό νόμισμα, δημιούργησαν ένα hype που:

Α. έκανε την τιμή του να ανεβοκατεβαίνει με τις ταχύτητες και την ένταση ενός roller coaster

B. το έβαλε στο παιχνίδι των ρυθμίσεων από τις κεντρικές τράπεζες όλων των χωρών, όχι γιατί έβλεπαν ένα νέο τρόπο συναλλαγής που θα μπορούσαν να σκεφτούν τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθεί, αλλά γιατί το είδαν σαν μία υποδόρια απειλή του παγιωμένου τρόπου συναλλαγών, την οποία θα πρέπει να ελέγξουν και να φορολογήσουν, άρα κατ’ επέκταση, να εξαφανίσουν.

Τι ξέρουν τα media από cryptocurrencies; Τίποτα. Απλά έχει ενδιαφέρον. Κι εφόσον έχει ενδιαφέρον, θα το καννιβαλίσουν.

Οι αποκαλύψεις του Edward Snowden και η τεχνολογία που δεν θα είναι πια η ίδια

snowsden_reuters

Photo by Reuters

Το πιο καινοτόμο project που συζητούσε η τεχνολογική κοινότητα τα τελευταία χρόνια, ήταν το Internet of Things. Ο διασυνδεδεμένος, έξυπνος κόσμος των συσκευών και των αντικειμένων, και η διαχείριση των Big Data, δηλαδή, των μεγάλων δεδομένων. Από τον Ιούνιο που ξεκίνησαν όμως οι αποκαλύψεις του Edward Snowden για το θράσος που έχει επιδείξει η NSA και οι συνεργάτες της, υπηρεσίες ασφαλείας σε όλο τον κόσμο, οι εταιρείες τεχνολογίας, καλούνται να αποδείξουν ότι δεν έχουν πήλινα πόδια.

Το Cloud, που επιτρέπει την κοινή χρήση λογισμικού και την κινητικότητα, θεωρείται επισφαλές. Το Δίκτυο των πραγμάτων με τα διασυνδεδεμένα αντικείμενα στο παγκόσμιο διαδίκτυο, δεν έχει να ωφελήσει σε τίποτα αν ο μόνος στόχος του είναι να θρέφει τις ορέξεις των ψυχωτικών πρακτόρων της οποιασδήποτε μυστικής υπηρεσίας.

Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ήδη μετρούν τις πληγές τους από το σκάνδαλο PRISM. Η Cisco παρουσίασε χαμηλά οικονομικά αποτελέσματα εφόσον μεγάλοι συνεργάτες της σε Ρωσία και Βραζιλία ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους μετά τις αποκαλύψεις του Snowden, οι εταιρείες όπως η Google, η Apple, η Microsoft, η Yahoo και άλλες, προσπαθούν ακόμα να πείσουν ότι «δεν ήξεραν» ή «δεν ήθελαν» και η τεχνολογία, στα επόμενα χρόνια, καλείται να απαντήσει στο αδυσώπητο ερώτημα: Έχασε η τεχνολογία τον στόχο της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων και έχει ως στόχο μόνο την εξυπηρέτηση ενός συστήματος εξουσίας;

goodbye_2013

Αφορμή για την παραπάνω αποτίμηση της χρονιάς για την τεχνολογία, αποτέλεσε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Christopher Mims που εμφανίστηκε στο Quartz. Και το συνοδεύουμε με την ελπίδα, το 2014 η τεχνολογία να κάνει πραγματικά την επανάσταση, σε τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι, όπως οι κβαντικοί υπολογιστές, το γραφένιο και το cognitive computing.

Μακάρι να μπορούσαμε να συμμεριστούμε μία αντίστοιχη ελπίδα για τον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία και προσπαθεί να ρυθμιστεί από φορείς όπως η NSA, η ITU και οι διάφορες εθνικές κυβερνήσεις. Φοβόμαστε ειλικρινά πως τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να αλλάξει μέσα στο 2014.

33 Comments

 • Limassol
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 20:51

  δεν είναι καινοτομικά τα air gestures και οι smart λειτουργιες του Galaxy S4?

 • Yiannos
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 20:29

  @Elpiniki Lyberis simfonoo ;)

 • kkalog
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 20:03

  @john χαίρομαι που καταλαβαίνεις και εσύ το χάος που χωρίζει την τρολίστικη διάθεση του άρθρου του Quartz από οτιδήποτε άλλο σοβαρό έχει γραφτεί για τις τεχνολογικές εξελίξεις του 2013 οι οποίες ναι υπήρξαν και δεν χρειάζεται να είναι κανείς αυθεντία για να το διαπιστώσει, ρόλο που σε καμία περίπτωση δεν διεκδικώ χωρίς όμως να απεμπολώ το δικαίωμα της επισήμανσης του ορθού λόγου σε οτιδήποτε δημοσιοποιείται, ειδικά όταν έχει το ευρύ κοινό του digital life.
  Παρενθετικά, ναι το νέο MacPro αποτελεί μια τομή στο σχεδιασμό και την υλοποίηση desktop υπολογιστών και αυτό δε χρειάζεται να είναι κανείς φίλος της Apple για να το διαπιστώσει, απλώς τυχαίνει (;) να είναι η Apple αυτή που καινοτόμησε με αυτή τη συγκεκριμένη συσκευή για το βαθμό καινοτομίας της οποίας αν δεν επαρκούν οι γνώσεις σου μπορείς να ρωτήσεις ή να διαβάσεις για να τον αντιληφθείς γιατί δεν πρόκειται απλώς για ένα «νέο» υπολογιστή καλώς ή κακώς (για ορισμένους).

 • Elpiniki Lyberis
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 19:19

  Κύριοι, όσο κι αν μου αρέσει ιδιαιτέρως το γεγονός ότι παρακολουθείτε κάποιοι από εσάς την συντακτική μου δραστηριότητα, σας ψέγω -με κάθε επισημότητα- καθώς παραλείψατε να αναφερθείτε σε post που αφορούν τον Justin Bieber, τον νυχοκόπτη, το καινοτόμο μπουκαλάκι κέτσαπ ή την κοιλάδα στην Καππαδοκία με τους βράχους που έχουν περίεργο… σχήμα. To digitallife.gr είναι ένα πολυσυλλεκτικό και καθόλου δυσκοίλιο site τεχνολογίας και αυτό το αποδεικνύουν οι συντάκτες, η θεματολογία, αλλά και οι αναγνώστες του. Δεν είναι για λίγους. Είναι για όσους θέλουν. Ας είναι.

  Σοβαρά μιλώντας τώρα, θεωρώ πως θα είχε πολύ περισσότερο ενδιαφέρον από τις προσωπικές, οπαδικές αψιμαχίες, μία συζήτηση για το αν θεωρεί κάποιος ότι το 2013 ήταν μία πραγματικά καλή χρονιά για την τεχνολογία. Αντικειμενικά καλή. Μία τέτοια χρονιά που θα έχουμε λόγους μέσα στην επόμενη δεκαετία να τη θυμόμαστε.

  @paris1 δεν διαφωνώ για το project Ara. Διαφωνώ μόνο στην ένταξή του σε αυτή τη χρονιά, καθώς πρόκειται ακόμα για concept. Ας μην ξεχνάμε πως τα concepts, ακόμα και των εύκαμπτων οθονών, τα έχουν δείξει εδώ και χρόνια εταιρείες όπως η Nokia ή η LG που τις κατασκευάζει κιόλας. Δεν είναι όμως το 2013 η χρονιά που θα πάρουμε στα χέρια μας τέτοια gadgets και θα αρχίσουμε να τα χρησιμοποιούμε. Απ’ όσο μπορώ να διακρίνω, ίσως να μην το κατορθώσουμε αυτό, ούτε το 2014.

  @Γιώργο, με το παραπάνω εκθέτω και την άποψή μου για τις curved οθόνες. Πέρα από το γεγονός ότι τις έχουμε δει αρκετά χρόνια πριν, για μένα, δεν παύει να είναι μία λύση ανάγκης γιατί οι κατασκευαστές δεν έχουν κατορθώσει ακόμα να φτιάξουν τις πραγματικά εύκαμπτες συσκευές που θα φοράμε ή θα «διπλώνουμε» στην τσέπη μας. Αυτό, θα ήταν επανάσταση. Η κυρτή οθόνη στο πλάι ενός smartphone μας θυμίζει τη μισή παραπάνω ίντσα του iPhone, ή τα ολοένα και μεγαλύτερα tabletοτηλέφωνα της Samsung που είναι και παραμένουν, κοινά smartphones. Μπορείς φυσικά να διαφωνήσεις :)

  @John η Χριστίνα μίλησε για την πολιτική του digitallife.gr στα σχόλια. Κι εγώ σας έγραψα παραπάνω πως είμαστε πολυσυλλεκτικοί και όχι δυσκοίλιοι. Γι αυτό άλλωστε δεν θεωρούμε εαυτούς (σε αντίθεση με πολύ άλλο κόσμο) αυθεντίες στα πράγματα και «ακούμε» παραγωγική κριτική. Οι αυθεντίες άλλωστε, ειδικά στον Ελληνικό χώρο, σε αντίθεση με όσους ισχυρίζονται ότι είναι, στον κόσμο της τεχνολογίας, είναι πολύ συγκεκριμένες φυσιογνωμίες που έχουν αποδείξει πολλάκις με την δημοσιογραφική τους πένα ότι δημοσιογραφούν, δεν συντάσσουν απλά. Και στην τάξη αυτή των δημοσιογράφων τεχνολογίας, δεν ανήκω ούτε εγώ, ούτε κανένας από εμάς που γράφουμε και συνομιλούμε σε αυτό το ποστ. Προσωπικά, μπορώ μόνο να δηλώνω πως είχα την τιμή να συνεργαστώ με κάποιους από αυτούς και να προσπαθήσω, στο ελάχιστον, να τους μοιάσω. Στο ήθος, την σοβαρότητα και την οξύνοια που τους διακρίνει.

  Καλή συνέχεια και καλή συζήτηση σε όλους.

 • nikos
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 19:07

  ενδιαφέρον άρθρο γενικά και πιστεύω πως είναι αρκετά εύστοχο.
  Βέβαια, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η καινοτομία δεν λειτουργεί πάντα ως πυροτέχνημα!
  Η καινοτομία κρύβεται πολλές φορές πίσω από λεπτομέρειες που μενουν στα ψιλα γραμματα μεχρι να δειξουν την πραγματικη τους δυναμικη. Πχ τα 64bit της cpu του νεου iPhone ή ο αναγνώστης δαχτυλικών αποτυπωμάτων, τα curved displays, οι εξαιρετικές νεες Windows 8.1 ταμπλετες (πχ ASUS vivotab), η μεγάλη ανάπτυξη του OPEN CL, το s pen των samsung tablets, τα 40mpixel της καμερας του ΝΟΚΙΑ 1020, η άνθιση του UltraHD κλπ κλπ κλπ όλα φαινομενικά «μικρά» βήματα αλλά στην πραγματικότητα βάσεις καινοτομίας για το μέλλον…

 • kikiou
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 17:08

  faiilers skaste mas prisate me ta comments sas !!!! se opion den aresi apla min to diavazi telos !

 • John
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 15:41

  @kkalog Ειμαι επιθετικος με αυτους που φορανε παρωπιδες και με αυτους που νομιζουν πως τα ξερουν ολα (γνωστο ελληνικο φαινομενο)!
  Παρολαυτα τα αρθρα που ποσταρες ειναι εξαιρετικα και καλυπτουν ολες τις πτυχες της τεχνολογιας. Αναφερουν τα πιο πραγματικα σημαντικα γεγονοτα του 2013 στα οποια και συμφωνω και δεν μας πρηζουν με τους 64bit-ους και το καινουριο Mac Pro… Aν ειναι δυνατον δηλαδη η κυλοφορια ενος νεου υπολογιστη να θεωρηθει σημαντικο γεγονος! Πραγματα δηλαδη που εσυ και καποιοι (λιγοι ευτυχως) θελετε να ακουσετε επειδη γουσταρετε apple! Και ειμαι 100% σιγουρος πως αν ο τιτλος εγραφε το «2013 ηταν μια χαμενη χρονια για την τεχνολογια με εξαιρεση την Apple» τωρα δεν θα μιλουσαμε…. Ηδη το ποστ του Πανου δειχνει αυτο το κομπλεξ.

 • Christine Kitsati
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 13:19

  Σαφώς και είναι τα γραφεία της εταιρείας που, όπως φαίνεται, γνωρίζεις… Και καθώς το digitallife.gr δεν είναι blog μου (ούτε κανενός άλλου) αλλά τεχνολογικό site της Smart Press, δε θα σε παρέπεμπα ποτέ σπίτι μου, αλλά εδώ για να μας γνωρίσεις όλους :)

  Όσο για τα υπόλοιπα, όπως έχουμε ξαναπεί, δημοσιεύουμε όλα τα σχόλια (εφόσον δεν περιλαμβάνουν κάποια σοβαρή προσωπική προσβολή ή δε χρησιμοποιούν «απαγορευμένο» λεξολόγιο) , οπότε ο καθένας είναι στη διάθεση των υπολοίπων για την κρίση του και αυτά που γράφει.

  Πάντως να ξέρεις ότι όλες οι απόψεις είναι ευπρόσδεκτες και τις διαβάζουμε με πολύ ενδιαφέρον (κι αυτό δεν είναι καθόλου ειρωνικό, σε αντίθεση με πολλά σχόλια που μία σχετική «υποψία» την έχουνε)…

  Καλή Πρωτοχρονιά να έχεις. Ίσως τα ξαναπούμε ;)

 • 30 Δεκεμβρίου 2013 at 13:08

  @Christine Kitsati

  Ένα κλικ και 5 λεπτά μου πήρε να ανακαλύψω τις τρομερές μεταφράσεις με σάλτσα της Ελπινίκης που βαφτίζονται απόψεις επαγγελματία συντάκτη του του digitallife.gr.

  Η συντακτική σας ομάδα να μην ανησυχεί από κάτι τύπους σαν εμένα που γράφουν την Άποψη τους δωρεάν για λίγους, γιατί φαντάζομαι στη Μάγερ 15 δεν είναι το σπίτι σου, αλλά τα γραφεία της Smart Press Α.Ε που δεν θα πάρει ποτέ φράγκο από την Apple.

  Δεν ενοχλείς, αν θέλεις μπορείς να παρέμβεις ξανά.

 • john
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 12:55

  Ενώ από το nextiphone μάθαμε πως μόνο η Apple καινοτόμησε, μόνο το iPhone αξίζει και η Google δεν νοιάζεται για τον πελάτη.

 • Christine Kitsati
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 12:19

  συγγνώμη για την παρέμβαση, αλλά και μόνο που γνωρίζεις τόσο καλά τα άρθρα του digitallife.gr, panosha, σου αξίζει ένα μεγάλο respect από όλη τη συντακτική ομάδα. Σε περιμένουμε στη Μάγερ 15 για κέρασμα.

  Μέχρι και εγώ είχα ξεχάσει μερικά από αυτά, αλλά η αναδρομή σου είναι απολαυστική!

  Για τα υπόλοιπα συνεχίστε!

 • kkalog
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 12:19

  @John επειδή εκτός από αγενής είσαι και επιθετικός – γεγονός που προσωπικά δεν με απασχολεί αλλά πρόσεξε το γιατί θα σου βγει σε κακό στη ζωή σου – αν βρεις λίγο χρόνο και γνωρίζεις αγγλικά διάβασε και όλα τα παρακάτω άρθρα για τις εξελίξεις στην τεχνολογία του 2013 από το MIT Technology Review (ελπίζω να μην θεωρείς και αυτό προσαρτημένο στην Apple στο πλαίσιο της σοβαρής ψύχωσης που εμφανίζεις).

  http://www.technologyreview.com/news/523061/2013-the-best-business-stories-of-the-year/
  http://www.technologyreview.com/news/522981/2013-the-years-most-important-computing-stories/
  http://www.technologyreview.com/news/523006/2013-the-year-in-communications/

 • 30 Δεκεμβρίου 2013 at 11:58

  Προσωπικά θεωρώ το 2013 μια καταπληκτική χρονιά για την τεχνολογία. Είδαμε εξαιρετικά νέα προϊόντα, όπως το κάθισμα μωρού με βάση για iPad, το πράσινο-βεραμάν Galaxy Note 3, το πολύ σκληρό για να πεθάνει Galaxy S4 Active, αλλά και καινοτομίες όπως την τομάτα στο διάστημα, το ηλεκτρονικό γλειφιτζούρι, το tablet της Βόρειας Κορέας, τα μπαλόνια της Google, το φερμουάρ που μπορείς να κουμπώσεις με το ένα χέρι, το κινέζικο smartphone με τη μπαταρίατων 5.000 mAh, το ψαλίδι που κόβει ίσια το χαρτί, και να μην ξεχνάμε το Start button που επέστρεψε στα Windows!

  Μάθαμε ότι η Apple δεν είναι αυτό που ήταν χωρίς τον Steve Jobs, ότι πλέον γίνεται Samsung, ότι η επόμενη επανάσταση στις μπαταρίες των smartphones, θα είναι το ρύζι, ότι η οθόνη του επόμενου smartphone μας θα απολυμαίνεται μόνη της, και όλα αυτά από την καταπληκτική Ελπινίκη.

  Καλό 2014.

 • John
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 11:41

  @kkalog τα αρθρα που ποσταρες ειναι απο σαιτ φιλικα προσκειμενα στην Apple. Εδικα το fireball μονο τα χρωματιστα iphones δεν μας ειπε οτι ειναι καινοτομια! Κατι πιο αντικειμενικο δεν παιζει; Αν ειναι να ποσταρω και εγω απτο androidcentral τις καινοτομιες του 2013!

 • John
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 11:31

  kkalog κατι που δεν μαρεσει καθολου ειναι οι θεατρινισμοι και οι δηθεν «σοβαρες» τοποθετησεις. Εβρισες την αρθρογραφο και βαφτισες γονιμο τον διαλογο. Αλλος εχει ψυχωτικες φαντασιωσεις. Εγω προτιμω να ειμαι ευθυς και ειλικρινης, κατι που δεν αρεσει σε καποιους αλλους και σου κοβουν τα ποστς το ενα πισω απο το αλλο.

  Λοιπον το αρθρο δεν σαρεσε γιατι σου θιγει την Apple. Εβρισες την αρθρογραφο γιατι εχεις παρωπιδες. Εχεις να μας πεις καμια αλλη καινοτομια περα απο τον 64bit; Να φανταστω πως καμια αλλη εταιρια περα απο την Apple δεν καινοτομησε. Εχετε κανει την Apple θεο και αν καποιος πει κατι αντιθετο θελετε να τον φατε λες και σας σκοτωσε την μανα! Το οτι εσυ γουσταρεις Apple ΔΕΝ σημαινει πως ολοι πρεπει να συμφωνησουν μαζι σου. Δεν ειναι ολοι προβατα. Αληθεια τι πιστευεις γιαυτους που εχουν android; Παιδια κατωτερου θεου ε;

  Το αλλο παλι… Το internet of things… Ειναι ενα ζητημα λες (στο nextiphone). Τι ζητημα ρε ανθρωπε μου; Τι ζητημα; Μια εννοια ειναι που υπαρχει εδω και καμια 20αρια χρονια το φεραν καποια ξενα site στην φορα και σου κολλησε χωρις να ξερεις τι σημαινει. Αν και εδω πιστευω οτι μολις διαβασες αυτην την φραση θα σκεφτηκες πως εχει να κανει με την Apple και αυτο.

  Σταλθηκε απο ipad2 με iOS7. (για να σε φτιαξω λιγο)

 • kkalog
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 10:39

  επειδή ζητήθηκε και επειδή δεν θέλω να αναφέρομαι μόνο στις προσωπικές μου απόψεις, δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα που καλό είναι να διαβαστούν σε «αντιπαράσταση» με το επίμαχο άρθρο του Quartz:

  http://gigaom.com/2013/12/27/dear-quartz-maybe-its-you-that-needs-new-glasses-and-a-map-2013-was-not-a-lost-year-for-tech/

  http://daringfireball.net/2013/12/the_year_in_apple_and_technology

 • Γιώργος
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 02:08

  Δεν είναι σίγουρος αν είναι φετινές, αλλά οι curved displays είναι τρομερή καινοτομία.

 • kkalog
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 01:23

  @john αγαπητέ Γιάννη (υποθέτω) είσαι τελείως εκτός θέματος και ιδιαίτερα αγενής αναφερόμενος σε ανθρώπους που δεν γνωρίζεις καταστρέφοντας τη ροή ενός γόνιμου διαλόγου επί της ουσίας του άρθρου.

  Να ξέρεις ότι οι προβοκατόρικες τοποθετήσεις σου πέφτουν στο κενό και ελπίζω ότι οι εδώ administrators θα φροντίσουν να επανέλθει η τάξη στη συζήτηση γύρω από τα θέματα του άρθρου και οχι τις ψυχωτικές φαντασιώσεις σου.

 • John
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 00:42

  Παντως συγχαρητηρια που περνατε ολα τα σχολια. Ακομα και τα επιθετικα οπως του kkalog. Σε αλλα οχι τοσο γνωστα στεκια επικρατει ενας φασισμος… Ακομα και αν δεν ειναι επιθετικο το σχολιο, αν δεν πηγαινει με την γραμμη που δινει ο admin τοτε τρωει ακυρο.

 • John
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 00:40

  Ο kkalog ειναι το πιο πιστο σκυλακι του Panosha. Οτι πει ο «γκουρου», ο kkalog ναι θα πει. Και αν καποιος πει κατι που δεν αρεσει στους καουμποιδες της Apple τοτε εισαι ασχετος και αστοιχειωτος.

 • Dimitris
  30 Δεκεμβρίου 2013 at 00:14

  Συμφωνω απολυτα μαζι σας !!!!! Ακριβως ετσι ειναι !

 • Veritas
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 22:32

  Πολυ καλο αρθρο…Αν και πιστευω ο,τι τα καλυτερα τεχνολογικα κολπα θα ερθουν στο αμεσο μελλον.Το ερωτημα ειναι αν ο μεσος ανθρωπος
  χρειαζεται ολα αυτα τοσο πολυ!Οσον αφορα τη ιδιωτικοτητα ειναι κατι σαν το μαχαιρι…οποιος φοβαται να το χρησιμοποιησει δεν το αγγιζει.Η επιλογη ειναι του χρηστη.

 • Litipis
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 21:42

  Ελπινίκη, δεν νομίζω το άρθρο του Christopher Mims να ήταν απλά η αφορμή. Μέχρι και τις εικόνες πήρες… Όσο για τον kkalog, για μένα κακώς του απαντάς, τόσα χρόνια υπάρχουν τα τρολ, ακόμα τα ταΐζουμε…

 • Leyteris
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 20:44

  Dld ta 64 ARM Chips, den einai kainotomia ?

 • Aggouropitta
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 20:06

  simFoNo Se OlA (y)

 • kikiou
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 20:05

  @kkalog apodi3e to anti9eto -.-

 • kkalog
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 19:56

  @Elpiniki ευχαριστώ πολύ για την άμεση και ευθεία απάντηση, φοβάμαι ότι οι θέσεις του άρθρου είναι τόσο θεμελιωδώς προβληματικές που δεν έχει νόημα σε αυτό τον περιορισμένο χώρο η οποιαδήποτε αναλυτική συζήτηση, πιθανόν όμως έχει αξία μια πρόταση … να διαβάζεις συνδυαστικά περισσότερο ώστε να συνθέτεις ουσιαστική γνώμη πριν καταθέτεις επιφανειακή άποψη για θέματα που μάλλον δεν γνωρίζεις σε βάθος όπως για παράδειγμα το «internet of things».

 • Elpiniki Lyberis
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 19:49

  @kkalog thnx for the compliment. Όπως βλέπεις τα σχόλια είναι ανοιχτά στο digitallife.gr και μπορείς να γράψεις σε τι διαφωνείς κι έτσι να κάνεις κάτι παραγωγικό. Φυσικά και κάποιος θα διαφωνεί. Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα στο διαδίκτυο που λένε το αντίθετο. Μπορείς να συμβάλλεις λοιπον στη συζήτηση. Θα είναι και πιο ενδιαφέρον για τους αναγνώστες από ένα σχόλιο αναθεματισμού ενός «αστοιχείωτου» ή «για τα μπάζα» άρθρου :)

 • kkalog
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 19:09

  πιο αστοιχείωτο άρθρο είχα χρόνια να διαβάσω, λυπάμαι για τους αναγνώστες που θα διαμορφώσουν άποψη με βάση τα αβάσιμα που γράφονται σε αυτό!

 • Yiannos
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 18:27

  Συμφωνώ απόλυτα για το Facebook. ;)

 • kostis
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 16:40

  Καταπληκτικό άρθρο…το iphone5s ιδιο με το 5 και το galaxy 4 ίδιο με το 3…ευτυχώς που η sony κανει ραγδαία βήματα και τραβάει λίγο την αγορά μπροστά στην τεχνολογία και προς τα κάτω στις τιμές.Οσο για τα ρολογια απάτη…Συγχαρητήρια και πάλι καταπληκτικό άρθρο

 • paris1
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 15:45

  Θα συμφωνήσω απόλυτα σε όλα. Μόνο έναν αστερίσκο θα έβαζα στην Motorola, λόγω του project ara.
  Ειδικά τα smartwatches αποτυχία…

 • ΟΤελευταίοςΜοΐκανός
  29 Δεκεμβρίου 2013 at 15:40

  Αυτά που είπατε για το Facebook, e;inai pragmatik;a al;hueia