16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    2018: Εξαγορές, επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες μετασχηματίζουν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο

    keraies-kinitis-tilefonias

    Καθοριστική χρονιά για τον μετασχηματισμό του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο αποτέλεσε το 2018 – με εξαγορές, επενδύσεις και στρατηγικές συνεργασίες – με στόχο την ανάπτυξη και την προσαρμογή στην νέα ψηφιακή εποχή που θα αλλάξει εντελώς όλο το τοπίο και τις συνθήκες των επικοινωνιών, ενώ θα επηρεάσει – κάθετα και οριζόντια – όλο το επιχειρείν των επόμενων δεκαετιών.

    Το έναυσμα του κύκλου των συντελούμενων αλλαγών στην κυπριακή τηλεπικοινωνιακή αγορά δόθηκε τον Ιανουάριο του 2018 όταν ανακοινώθηκε από την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου η υπογραφή της συμφωνίας πώλησης του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas στον προτιμώμενο προσφοροδότη Vodafone – Panafon Hellenic Telecommunications SA η οποία προσέφερε τίμημα, ύψους 118,1 εκατ. ευρώ στον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχτεί (έναντι 100 εκατ. ευρώ που προσέφερε η Wind). Τον Ιούλιο του 2018 ολοκληρώθηκε η επενδυτική διαδικασία με τη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών της Cyta Hellas στη Vodafone Ελλάδας, και από τότε η τοτε..θυγατρική της ΑΤΗΚ στην Ελλάδα αποτελεί παρελθόν.

    Την σημαντική αυτή εξέλιξη ακολούθησε η εξαγορά της MTN από τη Monaco Telecom. Μία κίνηση που τάραξε τα νερά της αγοράς, καθώς με τίμημα 260 εκατομμυρίων ευρώ τα όποια κατέβαλε η Mονακό Telecom στον Όμιλο ΜΤΝ, εξαγόρασε το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της στην Κύπρο, και η ΜΤΝ Κύπρου πέρασε στην ιδιοκτησία της Monaco Telecom. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

    Η νέα εποχή – μετά το πέρασμά της ΜΤΝ στο δυναμικό της Monaco – σηματοδοτείται από την επιτάχυνση του επιχειρησιακού πλάνου της εταιρείας, η οποία, με φρέσκο χρήμα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ που έριξε η Monaco Telecom, προχωρά το 2019 στην άμεση υλοποίηση της νέας στρατηγικής της για την αγορά της Κύπρου.

    Ενισχυμένη το 2018 βγήκε και η Primetel, τόσο από την παρουσία του επενδυτικού ταμείου Signal Capital Partners όσο και από την θεαματική  αύξησης των μεριδίων της στην αγορά. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος 5GENESIS – στο όποιο συμμετέχει και η PrimeTel εκπροσωπώντας την Κύπρο- προχωρεί στην εγκατάσταση της πρώτης πλατφόρμας 5G στη Λεμεσό, σε συνεργασία με τη Space Hellas Κύπρου και την Avanti HYLAS 2. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρία στάδια με σκοπό να αποτελέσει πεδίο πειραματισμού καινοτόμων τεχνολογιών κινητής και δορυφορικής τηλεφωνίας, καθιστώντας την τεχνολογία 5G καθολικά προσβάσιμη.

    Στο μεταξύ, το άφθονο χρήμα που έριξε η Cablenet το 2017 με την στήριξη των μετόχων της εταιρείας – της Tunisie Telecom – προκειμένου να αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΑΠΟΕΛ αλλά και άλλων ομάδων που πρωταγωνιστούν στο κυπριακό πρωτάθλημα είχε συνέχεια.. καθώς ακολούθησε το 2018 ο “γάμος” μεταξύ CABLENET και PRIMETEL με «προίκα» το τηλεοπτικό περιεχόμενο. Οι δύο εταιρίες προχώρησαν σε στρατηγική συμφωνία αμοιβαίας πρόσβασης σε όλο το αθλητικό περιεχόμενο που έχουν εξασφαλίσει και έτσι από την νέα τηλεοπτική σεζόν του 2019, οι συνδρομητές της CABLENET και της PRIMETEL θα έχουν πρόσβαση στο αθλητικό περιεχόμενο που διαθέτουν οι δυο πλατφόρμες στην Κύπρο. Οι προεκτάσεις της εξέλιξης αυτής, ενδέχεται να αποδεδειχθούν «καταστροφικές» για την Cyta, καθώς εκεί που ήταν πρωταγωνιστής στην συνδρομητική τηλεόραση, κινδυνεύει το 2019 να μετατραπεί σε κομπάρσο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles