17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Διευρύνεται η συνεργασία Κύπρου-Σαουδικής Αραβίας στον τομέα της τεχνολογίας

    Επαφές του Υφυπουργού Κ. Κόκκινου και επιχειρηματικής αποστολής στη Σαουδική Αραβίας

    Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποίησε μεταξύ 5-8 Ιουνίου 2022 ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος ηγείτο, επιχειρηματικής αποστολής που συνδιοργανώθηκε από το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), σε συνεργασία με τον Επιχειρηματικό Σύνδεσμο Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας.

    Κατά την διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης του στη Σαουδική Αραβία, ο κ. Κόκκινος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του, Υπουργό Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Α.Ε. Abdullah bin Amer Al-Sawaha, ενώ έγινε επίσης δεκτός από τους Κυβερνήτες της Αρχής Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας και της Επιτροπής για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών της Σαουδικής Αραβίας.

    Πρόσθετα, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε το εθνικό ερευνητικό κέντρο King Abdulaziz City for Science and Technology και συναντήθηκε με την ηγεσία του Οργανισμού Ψηφιακής Συνεργασίας (Digital Cooperation Organization – DCO) και της εταιρείας δορυφορικών υπηρεσιών Arabsat, η οποία έχει ήδη υλοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στην Κύπρο μέσω της Hellas Sat.

    Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η διεύρυνση της διμερούς αλλά και της περιφερειακής συνεργασίας σε ευρύ φάσμα τομέων όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση, τηλεπικοινωνίες και το διάστημα, καθώς και ο ρόλος που τα δύο κράτη μπορούν να διαδραματίσουν στην ανάδειξη της περιοχής ως κόμβου τεχνολογίας, επιστημών, καινοτομίας και δεδομένων.

    Καίριο ρόλο στην θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να διαδραματίσει το Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας που θα υπογραφεί εντός των επόμενων μηνών, καθώς και η επιδίωξη των δυο πλευρών για ένταξη της Κύπρου στον Οργανισμό Ψηφιακής Συνεργασίας (DCO).

    Συμφωνήθηκε επίσης η προώθηση της συνεργασίας σε έρευνα και καινοτομία και συγκεκριμένα σε βιογενετική, βιο-ιατρική και προηγμένες τεχνολογίες, όπως εφαρμογές διαστήματος, τεχνητή νοημοσύνη και blockchain, μέσω της συνομολόγησης σχετικού Μνημονίου, το οποίο θα προωθεί τη συμμετοχή σε κοινά ερευνητικά προγράμματα, την ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης και τεχνογνωσίας καθώς και προγράμματα ανταλλαγής εκπροσώπων από την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα.

    Τέλος, ο Υφυπουργός σε παρέμβαση του στο επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ αλλά και σε χωριστές συναντήσεις με την ηγεσία των Εμπορικών και Επιχειρηματικών Επιμελητηρίων σε Τζέντα (Jeddah) και Ριάντ (Riyad), ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως διεθνούς επιχειρηματικού κέντρου που παρέχει πρόσβαση τόσο στην Ευρωπαϊκή όσο και στις γύρω ανεπτυγμένες αγορές.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles