17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Digital Day 2019: Στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Βασιλική Αναστασιάδου

    digital-day-2019-psifiopoihsh-georgias-696x479

    Στις εργασίες της άτυπης Συνόδου των Υπουργών της ΕΕ για την «Ψηφιακή Ημέρα» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε  η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Digital Day, η οποία είχε φέτος έντονο βαλκανικό «χρώμα», λόγω αφενός της ρουμανικής προεδρίας, και αφετέρου της παρουσίας της εκ Βουλγαρίας επιτρόπου για την Ψηφιακή Οικονομία, Μαρίγια Γκαμπριέλ.

    H φετινή Σύνοδος επικεντρώθηκε σε τρεις πυλώνες για τους οποίους υιοθετήθηκαν σχετικές διακηρύξεις, τις οποίες υπέγραψαν τα κράτη μέλη της ΕΕ:

    • την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία
    • την ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και
    • την ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Τη Σύνοδο απασχόλησαν, επίσης, οι κατευθυντήριες γραμμές στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η κα Αναστασιάδου συνυπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, και τις τρεις διακηρύξεις.

    Αναφορικά με την προώθηση της συμμετοχής των γυναικών στην ψηφιακή τεχνολογία, σημειώνεται ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα μεταξύ Ανδρών και Γυναικών 2018-2021, η θεματική «Γυναίκα και Πληροφορική» αποτελεί ένα από τους επτά βασικούς τομείς προτεραιότητας.

    Η διακήρυξη για την ψηφιοποίηση της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών αναδεικνύει τη σημασία της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας του τομέα της γεωργίας, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της υπαίθρου και την αναβάθμιση των αγροτικών περιοχών.

    Σε ό,τι αφορά στην ψηφιακή πολιτιστική κληρονομιά, στόχος της Εθνικής Επιτροπής Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου είναι η χάραξη μιας ενιαίας πολιτικής, με σκοπό τη διάσωση, προβολή, προώθηση και αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών που σχετίζονται με τον πολιτισμό. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει γίνει σημαντικό έργο από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς, σε θέματα που αφορούν στην ψηφιοποίηση αρχαιολογικών χώρων, μνημείων, κινητών αρχαιοτήτων και ερευνών, συμπεριλαμβανομένων και παράκτιων περιοχών αλλά και περιοχών στα κατεχόμενα.

    Τέλος, στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης η Κύπρος κάνει τα πρώτα βήματα της, καθώς, σε εθνικό επίπεδο έχει αρχίσει η σύνταξη εθνικής στρατηγικής. Στην όλη διαδικασία σε πρώτο στάδιο, εμπλέκεται, η ακαδημαϊκή κοινότητα, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να εμπλακούν και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, όπως εταιρείες έρευνας και καινοτομίας καθώς και νεοφυείς επιχειρήσεις.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles