15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Φάκελος Foxconn: To iPhone 5 ανακοινώνεται, νέες ιστορίες από το εργοστάσιο παραγωγής του αποκαλύπτονται

    Λίγες ώρες πριν το νέο iPhone 5 βγει στα “φώτα της δημοσιότητας”, διαβάζουμε μία ακόμη “ιστορία” που αφορά τις συνθήκες που επικρατούν στα εργοστάσια παραγωγής του στην Κίνα.

    Ένας Κινέζος δημοσιογράφος εργάστηκε, όπως ισχυρίζεται, για δέκα μέρες, χωρίς να αποκαλύψει την ταυτότητά του, σε εργοστάσιο της Foxconn το οποίο πραγματοποιεί τη “συναρμολόγηση” της συσκευής και περιγράφει τις εμπειρίες του.

    Όπως δημοσιεύει η Shanghai Evening Post, ο δημοσιογράφος ανέλαβε τη νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο και, στη συνέχεια, κράτησε ένα ημερολόγιο από την εργασία του σ’ αυτό που κράτησε 10 ημέρες. Όλες οι εμπειρίες του αποκαλύπτονται στο ρεπορτάζ-“ημερολόγιο” για την εφημερίδα.

    Αφού πέρασε από εντατική εκπαίδευση για μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας έζησε δύσκολες στιγμές, όπως ισχυρίζεται, σε βρώμικους κοιτώνες με άσχημες μυρωδιές και… κατσαρίδες καθώς και εστιατόρια  όπου “στοιβαζόταν” στην κυριολεξία εκατοντάδες άνθρωποι για να φάνε, άρχισε να εργάζεται στη γραμμή παραγωγής του iPhone 5. Η νυχτερινή βάρδια, στην οποία είχε τοποθετηθεί, είχε ωράριο από τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί, χωρίς διάλειμμα. Ήταν υπεύθυνος για το μαρκάρισμα της πλάτης της συσκευής σε τέσσερα σημεία, χρησιμοποιώντας ένα “στιλό” με βάση το λάδι. Εργαζόταν μαζί με δεκάδες άλλους υπαλλήλους και ο στόχος του ήταν να το κάνει αυτό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

    Ο ίδιος αναφέρει: “Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου έπρεπε να μαρκάρω πέντε πλάτες από iPhone κάθε λεπτό, τουλάχιστον. Κάθε 10 ώρες δηλαδή 3.000 διαφορετικά iPhone 5. Τελικά σταμάτησα να δουλεύω στις 7. Μας ζήτησαν να συγκεντρωθούμε και πάλι στο πόστο μας μετά τη δουλειά. Ο επόπτης φώναζε δυνατά μπροστά μας… “Ποιος θέλει να ξεκουραστεί νωρίς, από τις 5 το πρωί. Είμαστε όλοι εδώ για να κερδίζουμε χρήματα” Σκεφτόμουνα ποιος πάνω στη γη θέλει να δουλεύει δύο extra ώρες για μόλις 27 γουάν (3.13 ευρώ).”

    Αν θέλετε να διαβάσετε όλο το ημερολόγιό του, το MIC Gadget έχει κάνει μία απόδοση του κειμένου στα αγγλικά εδώ.

    Το δημοσίευμα έρχεται σαφώς σε ένα περίεργο timing, λίγες ώρες πριν το iPhone 5 ανακοινωθεί, συγκεντρώνει όμως το ενδιαφέρον, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που διαρρέουν στοιχεία για άσχημες συνθήκες στις γραμμές παραγωγής της Foxconn, όπου συναρμολογούνται, μεταξύ άλλων, και συσκευές της Apple, όπως το iPhone ή το iPad. Αν και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την αλήθεια των λεγομένων του Κινέζου δημοσιογράφου, το θέμα για ακόμη μία φορά έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με την Apple ή τη Foxconn να μην έχουν πάρει, προς το παρόν, θέση.

    Πηγή: CNET

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles