13 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    H κατάληξη .ευ για ονόματα τομέα (.eu στα ελληνικά) είναι άμεσα διαθέσιμη

    Από τις 14 Νοεμβρίου 2019, το EURid προσθέτει μια τρίτη κατάληξη στο χαρτοφυλάκιό του. Παράλληλα με τις υπάρχουσες καταλήξεις .eu (λατινική γραφή) και .ею (κυριλλική γραφή), είναι πλέον δυνατή η κατοχύρωση ονομάτων τομέα (domain names) με την κατάληξη .ευ (ελληνική γραφή).

    Η διάθεση του .eu στα ελληνικά αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στην ιστορία της ευρωπαϊκής κατάληξης .eu καθώς και στη συνεχιζόμενη εκστρατεία προώθησης της πολυγλωσσίας στο Διαδίκτυο, σε συνέχεια της εισαγωγής του .ею στην κυριλλική γλώσσα τον Ιούνιο του 2016.

    eu

    «Το .ευ θα επιτρέψει στους τελικούς χρήστες να απολαύσουν στα ελληνικά την πλήρη εμπειρία των διεθνοποιημένων ονομάτων τομέα (domain names), καθώς ελληνικά ονόματα τομέα θα μπορούν πλέον να  κατοχυρώνονται με την ελληνική κατάληξη. Δουλέψαμε σκληρά για την ανάθεση του .eu στα ελληνικά από το ICANN/IANA και είμαστε ευγνώμονες προς τους συναδέλφους του χώρου που μας υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας η οποία διήρκεσε μια δεκαετία. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσθέσουμε την ελληνική κατάληξη στον κατάλογο των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους καταχωρητές (registrars) μας και τους κατόχους», δήλωσε ο Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων του EURid, Giovanni Seppia.

    Το EURid θα εφαρμόσει πλήρως τον βασικό κανόνα ότι η γραφή (script) δευτερεύοντος επιπέδου πρέπει να ταιριάζει με την γραφή του τομέα ανώτατου επιπέδου κωδικού χώρας. Aυτό σημαίνει ότι όλα τα υπάρχοντα ονόματα τομέα που είναι κατοχυρωμένα στα ελληνικά υπό την κατάληξη .eu (με λατινικούς χαρακτήρες) θα υποβληθούν σε τριετή φάση προσαρμογής των χαρακτήρων. Όλες οι πολιτικές, οι διαδικασίες και τα χαρακτηριστικά που επί του παρόντος διατίθενται για το .eu (όπως μεταφορές, μαζικές (bulk) μεταφορές, multiyear, DNSSEC, registry lock.λπ.) θα ισχύουν επίσης και για το .ευ.

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles