15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Malware: Πως θα καταλάβετε ότι το smartphone σας μολύνθηκε! Δώστε προσοχή στα σημάδια…

    Από τη στιγμή που το smartphone αποτελεί πλέον προέκταση του εαυτού μας, εννοείται ότι το χρησιμοποιούμε 24/7 και 365 μέρες το χρόνο. Ωστόσο, ένα smartphone μπορεί πολύ εύκολα να γίνει στόχος malware, καθώς οι επιτήδειοι που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι πολλοί και όπως έχει παρατηρηθεί, μια απροσεξία από την μεριά του χρήστη είναι (υπέρ)αρκετή για να την… πατήσει. Μάλιστα, εάν μια συσκευή «μολυνθεί», ελλοχεύει ο κίνδυνος να πληγούν τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα και… να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός χρηστών δεν μπορεί να καταλάβει ότι η συσκευή τους έχει προσβληθεί από κάποιο malware και αυτό γιατί οι hackers έχουν «δασκαλέψει» τις συγκεκριμένες εφαρμογές να κρύβονται καλά στο σύστημα. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται πανικός, καθώς υπάρχουν μια σειρά από προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία κατά κάποιο τρόπο μπορούν να “ξυπνήσουν” τους χρήστες και να τους βοήθησουν να συνειδητοποιήσουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με τη συσκευή τους…

    Το πρώτο σημάδι έχει να κάνει με μια κατακόρυφη στην απόδοση της συσκευής σας. Εάν για παράδειγμα, διαπιστώσετε ότι κάποια applications αργούν πολύ να ανοίξουν ή εάν παρουσιάζουν συχνά κρασαρίσματα και παγώματα, τότε ενδέχεται το κινητό σας τηλέφωνο να έχει χακαριστεί. Επιπλέον, ένα ανησυχητικό σημάδι που μπορεί να σας βάλει σε υποψία και σε σκέψεις ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με το smartphone σας, έχει να κάνει με την «αλλοπρόσαλλη» συμπεριφορά της μπαταρίας σας. Για παράδειγμα, εάν διαπιστώσετε ότι η μπαταρία του κινητού σας πάει περίπατο και πέφτει αφύσικα γρήγορα χωρίς να πουσάρετε το smartphone σας, τότε δεν αποκλείεται κάποιο κακόβουλο λογισμικό να τρέχει στο background.

    Επιπλέον, καλό θα ήταν να ρίχνετε μια κλεφτή ματιά και στην κατανάλωση των data σας, καθώς εάν διαπιστώσετε ότι κάνουν… φτερά, χωρίς να τα χρησιμοποιείτε υπερβολικά, τότε ενδέχεται ένα malware να βρίσκεται καλά κρυμμένο στο λειτουργικό σας. Παράλληλα, δώστε βαρύτητα στην εμφάνιση pop-up παραθύρων την ώρα που σερφάρετε ή όταν ανοίγετε τις αγαπημένες σας εφαρμογές, καθώς οι hackers συνηθίζουν να βγάζουν χρήματα από τα διαφημιστικά pop-ups που εμφανίζονται στα ξαφνικά στην οθόνη του κινητού σας. Τέλος, εάν το smartphone σας υπερθερμαίνεται στα καλά του καθουμένου και χωρίς προφανή λόγο (κοινώς χωρίς δηλαδή να λιώνετε στο Diablo Immortal ή οποιοδήποτε άλλο απαιτητικό mobile game), τότε μάλλον τα νέα δεν είναι και πολύ καλά για εσάς, καθώς και αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα σημάδι ότι το κινητό σας έχει προσβληθεί από κάποιο επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό.

    Σε αυτό το σημείο εύλογα θα αναρωτηθείτε για το ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε εάν τελικώς καταλήξετε στο ότι το smartphone σας έχει πέσει στην αγκαλιά των… hackers. H λύση ενός anti-virus, ακολουθώντας πιστά τα βήματα που θα σας προτείνει μπορεί να σας γλιτώσει από τα χειρότερα, όμως ακόμη και εάν αυτό δεν λειτουργήσει και η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη, τότε το Factory Reset (εντάξει κανείς δεν το θέλει), μάλλον είναι μονόδρομος. Πριν να προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα κάνει wipe τα παλιά σας δεδομένα, θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει back-up σε όλα εκείνα τα data που δεν θέλετε να χαθούν. Όσο επώδυνο και εάν είναι ένα Factory Reset, μην ξεχνάτε ότι ένα χακαρισμένο smartphone δίνει  τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε κυβερνοεγκληματία να κλέψει τους κωδικούς της τράπεζας σας και να σας προκαλέσει ανεπανόρθωτο κακό.

    Για αυτό και εσείς μην αγνοείτε ποτέ τα προειδοποιητικά σημάδια και να είστε πάντα On Alert!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles