17.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Νέα μείωση στις πωλήσεις smartphones το 1ο τρίμηνο του 2022: χωρίς μεταβολές η κατάταξη των κατασκευαστών

    Πτωτική πορεία ακολούθησε η παγκόσμια αγορά smartphones το 1ο τρίμηνο του 2022. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της International Data Corporation (IDC) το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2022, οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν κατά 8,9% σε ετήσια βάση.

    Από τα πιο πάνω στοιχεία διαφαίνεται ότι θα είναι το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο πτώσης για την αγορά smartphone, καθώς οι αποστολές μειώθηκαν στα 314,1 εκατομμύρια μονάδες το 1ο τρίμηνο του 2022, περίπου 3,5% χαμηλότερα από την πρόβλεψη της IDC τον Φεβρουάριο.

    Όπως σχολιάζει η IDC, «Αν και αναμενόταν κάποια πτώση το 1ο τρίμηνο, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην αγορά των βασικών εξαρτημάτων, η αγορά φαίνεται πως πήρε μια στροφή προς το χειρότερο».

    Όπως εξηγούν, το καταναλωτικό κλίμα σε όλες τις περιοχές του πλανήτη και ιδιαίτερα στην Κίνα – τη μεγαλύτερη αγορά για τη βιομηχανία των smartphones – είναι γενικά αρνητικό. Παράλληλα, οι έντονες ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομική αστάθεια περιορίζουν περαιτέρω τις δαπάνες καταναλωτών και επιχειρήσεων. Σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες θα πρέπει να προστεθεί και το αυξανόμενο κόστος προμήθειας και μεταφοράς εξαρτημάτων από τα πρόσφατα lockdowns στη Σαγκάη.

    Επιπρόσθετα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όχι μόνο επηρεάζει δυσμενώς την ευρωπαϊκή αγορά smartphones, αλλά ρίχνει βαριά σκιά στον κλάδο παγκοσμίως. Δεδομένων όλων αυτών των αβεβαιοτήτων, οι περισσότεροι κατασκευαστές smartphones, παγκοσμίως, υιοθετούν μια πιο συντηρητική στρατηγική ανάπτυξης για το 2022.

    Ποιες περιοχές έχουν υποστεί τα μεγαλύτερα πλήγματα 

    Τα μεγαλύτερα πλήγματα από τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τα έχει υποστεί η αγορά smartphones της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου οι πωλήσεις smartphones κατά τη διάρκεια του τριμήνου υποχώρησαν γύρω στο 20%, με τις προοπτικές για πολλές από αυτές τις αγορές να παραμένουν αβέβαιες. Ωστόσο, με δεδομένο ότι η περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αντιπροσωπεύει μόνο το 6% έως 7% των παγκόσμιων πωλήσεων smartphones από άποψη όγκου και περίπου το 5% των εσόδων της αγοράς, το πλήγμα για τη βιομηχανία δεν ήταν μεγάλο. Η μεγαλύτερη μείωση του παγκόσμιου όγκου προήλθε από την Κίνα και άλλα μέρη της Ασίας/Ειρηνικού, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των αποστολών smartphones παγκοσμίως και μειώθηκε κατά 12,3% το 1ο τρίμηνο του 2022.

    Όπως σχολιάζει η IDC: «Είναι αυτονόητο ότι ο κόσμος συνεχίζει να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, είτε πρόκειται για  γεωπολιτικές, είτε πανδημικές είτε για μακροοικονομικές. Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες λειτουργούν δυσμενώς για την αγορά των smartphones, όπως και για άλλα τμήματα της αγοράς τεχνολογίας».

    Χωρίς μεταβολές η κατάταξη των κατασκευαστών smartphones το 1ο τρίμηνο του 2022 

    Στην κατάταξη των κορυφαίων κατασκευαστών smartphones για το 1ο τρίμηνο του 2022 δεν υπήρξαν διαφοροποιήσεις. Έτσι, η Samsung καταλαμβάνει την πρώτη θέση με μερίδιο 23,4%, που αποτελεί το μεγαλύτερο μερίδιο που είχε η εταιρεία από το 1ο τρίμηνο του 2018. Η Apple ήρθε δεύτερη με μερίδιο 18,0%, ενώ οι Κινέζοι κατασκευαστές  Xiaomi, OPPO και vivo ακολουθούν στις επόμενες τρεις θέσεις με μερίδιο 12,7%, 8,7% και 8,1% αντίστοιχα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles