19.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Νέο Samsung Galaxy Note 10.1: το «επαγγελματικό» χαρτί της Samsung

    Δεν είναι η πρώτη φορά που λέμε πως, αν τα tablets θέλουν να καθιερωθούν στην αγορά, θα πρέπει να υποκαταστήσουν όλα τα παραφερνάλια που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και δεν μπορούμε να δουλέψουμε χωρίς αυτά: σημειωματάρια, laptops, χαρτοφύλακες. Ως ένα βαθμό, η αγορά της τεχνολογίας έχει καταφέρει να μας κάνει να «ξεχάσουμε» τα δύο τελευταία. Τα laptops και τους χαρτοφύλακες. Η Samsung, με το ανανεωμένο Galaxy Note 10.1 που παρουσίασε ανήμερα του 15Αύγουστου και διαθέτει παγκοσμίως, κατάφερε να καταργήσει και το σημειωματάριο.

    Hardware

    Στις 10.1 ίντσες της συσκευής η Samsung έχει βάλει μία οθόνη ανάλυσης 1280×800, αρκετά φωτεινή. Στο εσωτερικό του το tablet διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή Exynos, χρονισμένο στα 1,4 GHz, με 2GB RAM και, όσον κι αν δεν σας αρέσουν τα πλαστικά και οι πολλές υποδοχές σε ένα tablet, είναι κάτι που θα πρέπει να ξεπεράσετε, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πραγματικό εργαλείο. Γιατί είναι σημαντικό να ξέρετε ότι μπορείτε να βάλετε μία SDcard και να επεκτείνετε την μνήμη του tablets σας, είτε επιλέξετε την έκδοση των 16GB του νέου Samsung Galaxy Note 10.1, είτε εκείνη των 32GB. Η κάμερα των 5 MP θα κάνει λήψη εκείνων των φωτογραφιών που θα θέλατε να έχετε σε ένα tablet και η μπαταρία στα 7000 mAh σας εξασφαλίζει αυτονομία που σας επιτρέπει να βλέπετε βίντεο σε υψηλή φωτεινότητα μέχρι και 5 ώρες και 42 λεπτά. Και, βέβαια, είναι και το Stylus…. Το S Pen.

    S Pen

    Το Samsung Galaxy Note 10.1 δεν είναι το πρώτο Android tablet που προσπαθεί να αξιοποιήσει την χρήση ενός Stylus. Μαζί με το κλασσικό, 5άρι Note, όμως, η Samsung αποδεικνύει ότι είναι το καλύτερο. Όσοι το δοκίμασαν, πιστοποιούν με σιγουριά ότι η ανταπόκριση είναι εξαιρετική, καθώς διαθέτει μία κλίμακα ευαισθησίας και ανταπόκρισης 1024 σημείων. Το επόμενο βήμα, όμως, είναι το γεγονός ότι το κείμενο που σημειώνετε χρησιμοποιώντας το S Pen, αναγνωρίζεται από το Software του Note και ψηφιοποιείται. Είτε αυτό είναι κείμενο, είτε μαθηματικές φόρμουλες, είτε κάποια βασικά σχήματα. «Θα αναγνωρίζει τις Ελληνικές μου σημειώσεις», θα ρωτήσετε εύλογα. Τυπικά, ναι, με την ίδια ευκολία που αναγνωρίζει τις Αγγλικές, αλλά θα το απαντήσουμε με περισσότερη σιγουριά, όταν το δοκιμάσουμε στην πράξη.

    Το ίδιο θα κάνουμε δοκιμάζοντας τις δύο εφαρμογές, το S Note και το Photoshop Touch που υποτίθεται ότι αξιοποιούν το μέγιστο της χρήσης του S Pen. Διαβάζοντας το Verge, επισημαίνουν πως οι εφαρμογές αυτές είναι καλές, αλλά δεν είναι οι καλύτερες που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να ξετρελαθεί με την χρήση του S Pen. Υποσημείωση; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να πωλείται ξεχωριστά το S Pen, εφόσον είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του tablet. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε αυτό, αλλά εξακολουθεί και είναι ακατανόητο.

    Software

    Η Samsung μπορεί να χρησιμοποιεί το Android 4.0 στο Galaxy Note 10.1, αλλά με το TouchWiz, όλοι ομολογούν ότι είναι σαν να διαθέτεις ένα εντελώς διαφορετικό λειτουργικό, με φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς. Το σίγουρο είναι ότι το TouchWiz προσφέρει μία διαφορετική εμπειρία, περισσότερο απλοποιημένη σε βασικές διαδικασίες και λιγότερο χαοτική σε σχέση με τα υπόλοιπα Android. Το βασικό που σημειώνουν όλοι όσοι δοκίμασαν το νέο Samsung Galaxy Tab 10.1 είναι η ελευθερία που έχει κανείς να τρέχει διάφορες εφαρμογές και δίπλα από αυτές να τρέχει την λειτουργία του S Pen με τις σημειώσεις. Δίπλα δίπλα, όχι η μία πάνω στην άλλη. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες εφαρμογές σε ένα mini menu για γρήγορη πρόσβαση που εμφανίζονται σε ένα παράθυρο που επιπλέει, όπως το ημερολόγιο ή το ρολόι και άλλα, αλλά η βασική χρήση δίνει επιλογές να αξιοποιήσει κανείς το μέγεθος της οθόνης για multitasking.

    Στο κομμάτι του software, στην περίπτωση του νέου Samsung Galaxy Tab 10.1 υπάρχουν δύο διαμάχες ανάμεσα σε όσους δοκίμασαν τη συσκευή. 1) Χρειάζεται κάποιος ένα tablet που σε κάθε κίνηση με το S Pen ή με το δάχτυλο, θα του βγάζει ένα ήχο που θα κάνει «μπλoυπ»; 2) Ένας επαγγελματίας που θα αγοράσει το συγκεκριμένο tablet, χρειάζεται έναν οποιονδήποτε Android browser στην home screen του που θα γράφει “Internet” (λες και δεν γνωρίζει τι μπορεί να κάνει με ένα browser) ή θα έπρεπε να έχει την τελευταία έκδοση του Chrome; Το ίδιο και στην περίπτωση των email.

    Γενικές εντυπώσεις

    Υπάρχουν αυτοί που τους αρέσουν τα tablets και αυτοί που τους αρέσουν τα iPads. Στην περίπτωση των πρώτων, στο νέο Samsung Galaxy Note 10.1 θα δουν ένα πολυεργαλείο που θα τους λύσει τα χέρια στις επαγγελματικές ή ακαδημαϊκές τους δραστηριότητες. Στην περίπτωση των δεύτερων θα δουν ένα πλαστικό tablet που έχει κάποια καλά χαρακτηριστικά αλλά δεν τους παίρνει το μυαλό.

    Υπάρχει και μία τρίτη συνομοταξία ανθρώπων όμως, που θα δουν το νέο Galaxy Note 10.1  ως μία συνέχεια του Galaxy Tab με χαρακτηριστικά του Galaxy Note και θα σκεφτούν για το αν θα επενδύσουν 499,99 δολάρια για την έκδοση των 16GB ή 549 δολάρια για την έκδοση των 32GB (αποκλειστικά Wi-Fi) γι αυτό που πραγματικά είναι. Ένα tablet που θα τους είναι χρήσιμο μέχρι να μπορέσει να γίνει ακόμα καλύτερο.

    Ακόμα περισσότερες εντυπώσεις, με το hands on του digitallife.gr επί ελληνικού εδάφους…

    Πηγές: The Verge, Wired.co.uk, PCMag.com

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles