21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Netflix: Αναστάτωση με τη «Μαύρη Κλεοπάτρα»

    Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η σειρά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο Netflix με τον τίτλο «Queen Cleopatra» που ερευνά τη ζωή της βασίλισσας της Αιγύπτου, η πλατφόρμα δέχτηκε μήνυση για παραβίαση των νόμων για τα μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου. Ο λόγος πίσω από όλα αυτά δεν είναι άλλος από την επιλογή της νεαρής μαύρης ηθοποιού, Adele James για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το γεγονός ότι η ηθοποιός είναι μαύρη «ξίνισε» πολλούς που έσπευσαν να σχολιάσουν ότι η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα, από τη δυναστεία των Πτολεμαίων που κυβέρνησε την Αίγυπτο για σχεδόν 300 χρόνια, αμέσως μετά τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

    Οι σχολιαστές κατηγορούν το Netflix για διαστρέβλωση της ιστορίας, με πολλούς να σημειώνουν ότι αυτές οι επιλογές δεν έχουν νόημα, αλλά γίνονται καθαρά για εμπορικούς λόγους για να εκμεταλλευτούν τη δυναμική του κινήματος αφύπνισης.

    Το Netflix έχει απενεργοποιήσει τα σχόλια

    Εν τω μεταξύ, το Netflix φαίνεται ότι αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια στο νέο τρέιλερ της Queen Cleopatra μετά από μαζικές αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Η σειρά προκάλεσε κύματα αντιδράσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόσο που το Netflix αναγκάστηκε να αφαιρέσει τελείως την επιλογή των χρηστών να σχολιάζουν.

    Αν και η σειρά ντοκιμαντέρ δεν έχει βγει ακόμη στον αέρα, είναι ξεκάθαρο από το τρέιλερ ότι η μονάρχης απεικονίζεται ως μαύρη γυναίκα, πιθανώς «αμφιβόλου καταγωγής»,  και έχει προκαλέσει αυτές τις αντιδράσεις. Ένα από τα άτομα που σχολίασαν έλεγε: «Θυμάμαι τη γιαγιά μου να μου λέει: «Δεν με νοιάζει τι διδάσκουν στο σχολείο, η Κλεοπάτρα ήταν μαύρη».

    Ακριβώς για αυτούς τους λόγους, ο δικηγόρος Mahmoud Al-Shemari από την Αίγυπτο μήνυσε τη διάσημη πλατφόρμα streaming, ζητώντας το κλείσιμο της σειράς και υποστηρίζοντας ότι προσπαθεί να σβήσει την αιγυπτιακή ιστορία. Σύμφωνα με τον ιστότοπο «Cairo24», ο Al-Semari σκοπεύει να λάβει όλα τα νομικά μέτρα κατά των υπευθύνων, προκειμένου να «σταματήσει η ανάμειξη του Netflix σε «ένα τέτοιο έγκλημα».

    Στην ανακοίνωση που έκανε αναφέρει: “Σημειώθηκε ότι το τελευταίο διάστημα η πλατφόρμα Netflix μεταδίδει οπτικό υλικό που παραβιάζει τον έλεγχο περιεχομένου των ΜΜΕ, κάτι που έχουμε συνηθίσει στις αραβικές και ανατολικές κοινωνίες σε όλες τις χώρες της Αραβικής και ισλαμικής περιοχής, καθώς τα περισσότερα από αυτά που εμφανίζει αυτή η πλατφόρμα έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τις αρχές των ισλαμικών και ιδιαίτερα των αιγυπτιακών κουλτούρων”.

    Στη συνέχεια εξηγεί ότι το Netflix «πάτησε στο γεγονός» ότι οι Αιγύπτιοι της εποχής είχαν σκούρο μεσογειακό δέρμα μεταφέροντας λανθασμένα την εντύπωση ότι η βασίλισσα Κλεοπάτρα ήταν επίσης μαύρη. Ωστόσο, τονίζει ότι θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί «για να μην προωθηθεί αυτή η αφροκεντρική ιδεολογία που διαδίδεται ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαστρεβλώνει τον πολιτισμό και την ιστορία της Αιγύπτου».

    Ένας κορυφαίος αρχαιολόγος, ο Zahi Haguas, φαίνεται να συμφωνεί με αυτούς τους ισχυρισμούς. Μιλώντας στην εφημερίδα «al-Masry al-Youm», είπε: «Όλα αυτά είναι εντελώς ψευδή. Η Κλεοπάτρα ήταν Ελληνίδα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, όχι μαύρο». Εξήγησε μάλιστα ότι οι μόνοι ηγεμόνες της Αιγύπτου που ήταν γνωστοί σε αυτούς και ήταν μαύροι, ήταν οι Κουσίτες βασιλιάδες της 25ης Δυναστείας».

    Μετά τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε μια “petition” στο Change.org που ζητούσε να ακυρωθεί το ντοκιμαντέρ, μετά από αυτή την «παραποίηση της ιστορίας». Πάνω από 85.000 άνθρωποι από όλο τον κόσμο συγκέντρωσαν υπογραφές σε μόλις δύο ημέρες.

    Η πρωταγωνίστρια, Adele James, δεν άφησε αναπάντητα τα σχόλια για την επιλογή της στο ρόλο της Κλεοπάτρας. Με μια ανάρτησή της στο Twitter ζήτησε από όσους «προσβάλλονται» από την ερμηνεία της να μην δουν το ντοκιμαντέρ και να σταματήσουν να σχολιάζουν.

     

    Μάρθα Κατσαρού
    Μάρθα Κατσαρού
    Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία και τα Νέα Μέσα. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι' αυτό έκανα το άλμα και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Είτε πρόκειται για μόδα, ομορφιά, κουσκούς, tips ή διακόσμηση, αυτά είναι τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ξεκινάω το ταξίδι μου με τις δικές μου ιδέες, ανησυχίες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles