16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    OnePlus 12 Review: «Η καλύτερη ναυαρχίδα της OnePlus μέχρι την… επόμενη»!

    Η OnePlus είναι μια εταιρεία που θα πρέπει να υπερηφανεύεται για το δικό της «success story»… Ξεκινώντας από λίγους και «εκλεκτούς» πιστούς fans και κάνοντας focus σε συσκευές που ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα και την εξαιρετική τιμή, η εταιρεία την οποία ίδρυσε (ο νυν ιδρυτής της Nothing) Carl Pei μαζί με τον Pete Lau πριν από περίπου 10 χρόνια πραγματοποίησε πραγματικά τεράστια άλματα. Και μπορεί στην αρχή να επικεντρώθηκε στο Value for Money κομμάτι της αγοράς, όμως στη συνέχεια τόλμησε ακόμη περισσότερο δίνοντας έμφαση σε ναυαρχίδες που μπορούν άνετα να κλέψουν τις εντυπώσεις και να κερδίσουν τη προσοχή των high-end χρηστών. Αριθμώντας αυτή τη στιγμή 17 μοντέλα στη σειρά OnePlus και 5 συσκευές στη σειρά Nord, η κινεζική εταιρεία αναμφίβολα έχει καταφέρει με το σπαθί της να πλασαριστεί ανάμεσα στις «κορυφαίες» κατασκευάστριες εταιρείες. Το OnePlus 12 που θα γνωρίσουμε στο αναλυτικό review που ακολουθεί αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα upgrades των τελευταίων ετών, αποτελώντας ουσιαστικά μια συσκευή που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τις ναυαρχίδες της Apple και της Samsung. Με πολλές βελτιώσεις σε σχέση με τον προκάτοχό του (όπως μεγαλύτερο display, triple camera setup με αναβαθμισμένη περισκοπική κάμερα, ένα πανίσχυρο Snapdragon 8 Gen 3 chipset και δυνατότητα για fast charging στα 100W), επιχειρεί να ξεπεράσει πολλές από τις χτυπητές αδυναμίες των προηγούμενων μοντέλων, δημιουργώντας ένα δυνατό σύνολο που μπορεί να δελεάσει ακόμη και τον πιο απαιτητικό user…

    Looks & Feel!

    Ξεκινώντας πρώτα από το design, είναι εμφανές ότι στο OnePlus 12 δόθηκε μεγάλη προσοχή τόσο στον σχεδιασμό του, όσο και στην αίσθηση που αφήνει στον χρήστη του. Ανθεκτικό και στιβαρό και έχοντας ως κοινούς παρανομαστές το μέταλλο και το γυαλί δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε ότι έχει να κάνει με την σχεδιαστική γλώσσα και την αισθητική του σε σχέση με την προηγούμενη ναυαρχίδα. Ωστόσο, μπορούμε να εντοπίσουμε ορισμένες μικροδιαφορές όπως είναι η τοποθέτηση του Silence physical button στην αριστερή πλευρά της συσκευής. Προσφέροντας άνεση στον χειρισμό με τον χέρι (ομολογουμένως πολύ μεγαλύτερη άνεση σε σύγκριση με τα πιο ογκώδη S24 Ultra και iPhone 15 Pro Max). Με το βάρος του να ανέρχεται περίπου στα 220 γραμμάρια και την OnePlus να εξασφαλίζει ένα ιδανικό grip, η νέα ναυαρχίδα της γνωστής κινεζικής εταιρείας ανήκει στην κατηγορία των smartphones που πραγματικά χαίρεσαι να τo κρατάς στο χέρι σου.

    Η επιλογή του frame από αλουμίνιο εξασφαλίζει υψηλή αντοχή (παρόλο που δεν είναι Τιτάνιο), ενώ η ναυαρχίδα της OnePlus έρχεται με προστασία Gorilla Victus 2 στην μπροστινή οθόνη, αλλά και απλή προστασία Gorilla Glass στο back cover. Η δε ύπαρξη πιστοποίησης αντοχής IP65 (waterproof και dustproof) προσφέρει ιδανική αντοχή ακόμη και σε περιπτώσεις… «κακομεταχείρισης» και απροσεξίας. Η ύπαρξη του silence physical button προσδίδει μια πιο old-school αίσθηση, ενώ η θύρα υπερύθρων (που σας επιτρέπει ουσιαστικά να ελέγξετε εκατοντάδες οικιακές συσκευές) είναι σίγουρα «must».

    Εκεί που πράγματι η OnePlus δείχνει να έχει ρίξει πολύ δουλειά είναι στο display, καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μια δυναμική ναυαρχίδα θα πρέπει να διαθέτει μια οθόνη που να καλύπτει επάξια τις ανάγκες του power user. Έτσι λοιπόν έχουμε ένα LTPO AMOLED display 6.82 ιντσών με 1 δισεκατομμύριο χρώματα, ανάλυσης 1440 x 3168 pixels με την ασύλληπτη πυκνότητα στα pixels να ανέρχεται στα 510ppi! Παράλληλα, η always-on οθόνη του OnePlus 12 έρχεται με 120Hz refresh rate, ενώ εκεί που βάζει τα γυαλιά στα άλλα flagships είναι στο εντυπωσιακό screen-to-body ratio, το οποίο ανέρχεται στo πραγματικά εντυπωσιακό 90.8%. Εκεί μάλιστα που η OnePlus έχει εκτοξεύσει την ποιότητα της οθόνης είναι στην φωτεινότητα με τα peak brightness levels να αγγίζουν ακόμη και τα 4.500 nits! Ακόμη και όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν στην οθόνη, το OnePlus 12 καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων με χαρακτηριστική ευκολία. Μια τεχνολογία που φέρει την υπογραφή της υπογραφή της OnePlus είναι η Aqua Touch, η οποία εξασφαλίζει εντυπωσιακή απόκριση ακόμη και όταν η οθόνη είναι βρεγμένη. Σε γενικές γραμμές, το display θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα από τα δυνατά στοιχεία του OnePlus 12, καθώς τα πάντα κυλούν με μοναδική ομαλότητα, είτε κάνετε scroll στο News feed σας, είτε σας αρέσει το απαιτητικό gaming.

    Fast like the… wind!

    Κάθε high-end ναυαρχίδα που σέβεται τον εαυτό της «οφείλει» να διαθέτει στην καρδιά της το πιο ισχυρό chipset που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά. Και πράγματι οι διαθέσεις των ανθρώπων της OnePlus ήταν να δημιουργήσουν ένα πραγματικό «αγρίμι» στο κομμάτι των επιδόσεων. Για αυτό και ο Snapdragon 8 Gen 3 είναι μια επιλογή που δεν θα μπορούσε παρά να αποτελεί… «μονόδρομο». Το octa-core τερατάκι που αποτελεί την « «καρδιά» του OnePlus 12  είμαι κατασκευασμένο με τεχνολογία στα 4nm και διαθέτει έναν πυρήνα Cortex-X4 χρονισμένο στα 3.3GHz, 3 πυρήνες Cortex A720 στα 3.2GHz, 2 πυρήνες με ταχύτητα ρολογιού στα 3GHz και τέλος 2 πυρήνες χρονισμένους στα 2.3GHz Cortex A520. Σε συνδυασμό με την Adreno 750 GPU που αναλαμβάνει τα visuals αλλά και την άπλετη RAM, το OnePlus 12 δεν καταλαβαίνει τίποτα!

    Και πως να καταλάβει από τη στιγμή που υπάρχει έκδοση με 24GB RAM (!) και η οποία συμπληρώνει τις υπόλοιπες εκδόσεις των 12 και 16GB RAM. Ακόμη και την χαμηλότερη έκδοση σε RAM να επιλέξετε, το lag και τα κολλήματα δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο του OnePlus 12. Σύμφωνα μάλιστα με μετρήσεις και benchmarks που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στο Geekbench σκοράρει πάνω από 2100 πόντους στο single core και περίπου 6500 μονάδες στο multi-core test, καθιστώντας το ουσιαστικά ένα από τα πιο γρήγορα smartphones στην premium high-end κατηγορία. Η ναυαρχίδα της OnePlus δύναται να κοιτάξει στα μάτια ακόμη και το iPhone 15 Pro Max, ενώ βρίσκεται έτη φωτός μπροστά από περσινές ναυαρχίδες όπως το S23 Ultra. Σε ότι έχει να κάνει με το διαθέσιμο storage υπάρχουν options που ξεκινάνε από τα 256GB και φτάνουν στα 512GB και στο 1TB.

    To υψηλό performance είναι λοιπόν ένας καλός λόγος για να δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης στο OnePlus 12, όμως πέραν του hardware, η κινεζική εταιρεία έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά και στο software, όπου το OnePlus 12 έρχεται με Android 14 εννοείται και το εξαιρετικά εύχρηστο OxygenOS 14, το οποία είναι αρκετά ευέλικτο και προσφέρει αρκετά customization options στα χέρια του χρήστη, έτσι ώστε να το προσαρμόσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Σε επίπεδο συνδεσιμότητας, το OnePlus 12 προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο power user, υποστηρίζοντας Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e και Wi-Fi 7 (που είναι το next big thing στα οικιακά δίκτυα), Wi-Fi Direct. Bluetooth 5.4, A2DP, LE aptX HD, LHDC. Επιπλέον, θα υποστηρίζει όλα τα γνωστά πρότυπα για GPS, ενώ φυσικά διαθέτει NFC. Μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία αφορά και στην ύπαρξη μιας θύρας υπερύθρων που δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της συσκευής να ενεργοποιήσει και να χειριστεί μια σειρά από οικιακές συσκευές.

    Lights, camera… action!

    Εξυπακούεται ότι δε νοείται ναυαρχίδα υψηλών προδιαγραφών, η οποία να μη διαθέτει ένα πολύ ισχυρό camera setup, ειδικότερα από τη στιγμή όπου στη σημερινή εποχή ο οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί με μια ικανή συσκευή να μεταμορφωθεί σε έναν δημιουργό περιεχομένου. Και βέβαια οι experts θα γνωρίζουν ότι εδώ και καιρό η OnePlus έχει ενώσει τις δυνάμεις της με την Hasselblad, η οποία παρέχει το camera setup για τις ακριβές συσκευές της κινεζικής εταιρείας. Η 4η γενιά του Hassleblad camera module που υπάρχει στο OnePlus 12 αποτελείται από μια main camera των 50MP, 48MP Ultrawide και 64MP περισκοπική κάμερα με 3x optical zoom, η οποία αν μη τι άλλο πρόκειται για μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τον sensor των 32MP με 2x telephoto zoom του OnePlus 11. Η main camera των 50MP προσφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα, με εξαιρετικές κοφτερές λεπτομέρειες, ζωντανά και σούπερ ρεαλιστικά χρώματα και αρκετά ικανοποιητικό dynamic range.

    Η δε περίπτωση του Ultra Wide φακού τω 48MP προσφέρει και εδώ καλό αποτέλεσμα, ειδικά στις περιπτώσεις που έχουμε επάρκεια φωτός. H πιο ποιοτική αλλαγή που εντοπίσαμε αφορά στην περισκοπική κάμερα των 64MP, η οποία έρχεται με μια σημαντική αύξηση στο στη δυνατότητα του Zoom που διαθέτει η συσκευή από το 2x στο 3x. Με τη βοήθεια του high-resolution sensor του OnePlus 12 ακόμη και πέρα από το οπτικό zoom του 3x και παίζοντας σε digital στο 6x, το αποτέλεσμα δεν σπάει και δεν υπάρχει μείωση στην ποιότητα ούτε ιδιαίτερος θόρυβος. Κάνοντας focus στη selfie camera εδώ η μπροστινή κάμερα των 32MP διακρίνεται για τη δυνατότητά της να «συλλαμβάνει» τους τόνους του δέρματος, με το φωτογραφικό αποτέλεσμα να πλησιάζει πιο πολύ στην πραγματικότητα σε σχέση με το OnePlus 11. Κλείνοντας το κομμάτι των δυνατοτήτων της κάμερας, το OnePlus 12 προσφέρει video recording ακόμη και στα 8Κ με 24 fps, 4K στα 30/60 fps, 1080p στα 30/60/240/480 fps, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αρκετά καλή ποιότητα 4Κ έχουμε και από την μπροστινή κάμερα.

     

    Ολοκληρώνοντας το review μας δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, με την ναυαρχίδα της OnePlus να προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στο κομμάτι της αυτονομίας. Μια μπαταρία «κτήνος» των 5400mAh και με τη δυνατότητα φόρτισης στα 100W (ευχάριστα νέα – ο φορτιστής περιλαμβάνεται στη συσκευασία), το 12άρι της OnePlus αποτελεί «εγγύηση» ότι θα τα βγάλει πέρα ακόμη και κάτω από τις πιο απαιτητικές συνθήκες. Ειδικότερα, από τη στιγμή που μπορεί να φορτίσει την τεράστια μπαταρία του από το 1 στο 100% μέσα σε μόλις 26 λεπτά, ενώ σε έναν 80άρι χρειάζεται περίπου μισή ώρα για να φτάσει στο 100%. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι η ναυαρχίδα της OnePlus υποστηρίζει wireless charging στα 50W και 10W reverse wireless charging.

    Πιο ανταγωνιστικό από… ποτέ!

    Αναμφίβολα, το OnePlus 12 είναι αρκετά πιο βελτιωμένο σε σχέση με την περσινή έκδοση, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά πως για την OnePlus εχθρός του καλού είναι το… καλύτερο. Η OnePlus εξακολουθεί να βελτιώνει στα σημεία την βασική ναυαρχίδα της, η οποία σε συνδυασμό με την λίγο πιο χαμηλή τιμή που διαθέτει σε σχέση με τα «μεγαθήρια» της Samsung και της Apple, καθιστούν το OnePlus 12 μια εξαιρετική εναλλακτική και έναν διαφορετικό δρόμο. Ένα «πλήρες» smartphone που εξαλείφει πολλές από τις αδυναμίες του προκατόχου του! Good Job OnePlus!

    Δείτε επίσης: 

    OnePlus Open Hands-On Review: Πρώτη πετυχημένη προσπάθεια στον κόσμο των foldables για την OnePlus!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles