18.1 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
More

    Δοκιμάζουμε το Sony Xperia Sole. Τα 22 χιλιοστά που πρέπει να ανακαλύψεις

    Αυτό το smartphone πατάει γερά στα πόδια του. Δεν είναι μόνο τα 107 γραμμάρια. Αντικειμενικά όμορφο, με τευτονικές γραμμές και μια ωραία υφή που για την κατηγορία εντυπωσιάζει. Μακάρι να μπορούσα να πω το ίδιο και για την ποιότητα της συναρμογής, αλλά κάτι μου λέει πως αυτήν σχεδόν κανείς δεν θα την προσέξει. Όχι απαραίτητα λόγω απειρίας, όσο ότι στα 259 ευρώ οι προτεραιότητες είναι διαφορετικές. Σε ένα κινητό με οθόνη αφής προέχει ας πούμε πόσο καλο φαίνεται το πάνελ, η υπακοή στα πατήματα, το πόσο άμεσα ανταποκρίνεται ο επεξεργαστής, αν το λειτουργικό εκτελεί το εκάστοτε παράγγελμα χωρίς καθυστερήσεις.

    Από αυτή την άποψη λοιπόν το Sony Xperia Sole (και όχι Sola όπως το αποκαλούν εκτός ημεδαπής) αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τον ανταγωνισμό. Δεν είναι εύκολο να βρεις διπύρηνο smartphone σε αυτά τα χρήματα, έστω και αν υπάρχουν προτάσεις με καλύτερη οθόνη. Μιας που το έφερε η κουβέντα ψηφίζω υπέρ των LCD monitors και τα 854×480 pixels στις 3,7 ίντσες του Sole δείχνουν υπεραρκετά, όμως δεν μπορείς να παραβλέψεις τα μαύρα που… γκριζάρουν, ούτε ότι υπό γωνία τα χρώματα ασπρίζουν, ελέω απουσίας της τεχνολογίας IPS.

    Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να κατηγορήσεις τη Sony για τσιγκουνιές στα τεχνικά. Μέχρι και FM ραδιόφωνο διαθέτει το Sole, αν και αυτό στο οποίο θα σταθείς είναι οι επιδόσεις. Ναι, ξέρω επαναλαμβάνομαι, όμως το διπύρηνο chipset δίνει στο σύνολο φτερά. Μου αρέσει επίσης το interface (παρότι δεν το έχω δει ακόμη σε ICS), η άνεση που πλοηγείσαι στα μενού και το γεγονός ότι με αυτό το smartphone δεν θα σου λείψει τίποτα. Έχεις 8GB μνήμης, μπορείς να τα επεκτείνεις μέσω καρτών microSD και αν ποτέ θελήσεις να κάνεις επίδειξη στους κολλητούς, μπορείς να του εγκαταστήσεις άνετα κάποια από τα γνωστά benchmarks (Quadrant, AnTuTu, NenaMark) και να φουσκώσεις από υπερηφάνεια, όταν οι σχετικοί δείκτες γράψουν ψηλά.

    Κάτι άλλο που θα τραβήξει επίσης την προσοχή είναι η τεχνολογία “floating touch”. Ας δούμε όμως πρώτα το θέμα από την πρακτική σκοπιά. Όλες οι συσκευές με οθόνες πολλαπλής αφής έχουν ειδικούς αισθητήρες που αντιλαμβάνονται τουλάχιστον δυο ταυτόχρονα πατήματα. Το Sole κάνει ακριβώς το ίδιο, με τη διαφορά ότι διαθέτει έναν ακόμη που πιάνει σήματα από την οθόνη σε απόσταση μέχρι και 22 χιλιοστών. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές εφαρμογές που να εκμεταλλεύονται αυτή τη δυνατότητα, όμως η ίδια η Google στο SDK του Android 4.0 έχει συμπεριλάβει ένα API που την υποστηρίζει. Για την ώρα αυτό που μπορείς να κάνεις με ένα Sole είναι το scroll σε drop-down menus στον browser από απόσταση και να περιμένεις κάποια στιγμή να επενδύσουν οι developers σχεδιάζοντας applications φιλικά στο “floating touch”. Μη με ρωτήσεις πόσο χρήσιμο είναι το συγκεκριμένο gimmick στην πράξη, αλλά όπως και να το δεις έχει την πλάκα του.

    Εκτός αυτού η Sony θέλησε να δώσει έμφαση σε τομείς που έχει καλά στο μανίκι της, για το πιο προσιτό κινητό της μέχρι τώρα (πρόσεξε Sony, όχι Sony Ericsson). Όπως για παράδειγμα στον τομέα της κάμερας, που χωρίς να διαπρέπει τα καταφέρνει κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά. Ναι, υπάρχει λίγος θόρυβος στις φωτογραφίες και τα βίντεο λόγω συμπίεσης δείχνουν να πιξελιάζουν, όμως το Sole αντικειμενικά είναι καλύτερο από το μέσο όρο. Επίσης ο τρόπος που λειτουργεί, σου δίνει αυτή τη γνώριμη αίσθηση, τη βαθιά δεξαμενή του engineering που κάνει τα κινητά των Ιαπώνων ευχάριστα σε καθημερινή χρήση. Ταυτόχρονα, το πακέτο ακουστικό-μικρόφωνο είναι εξαιρετικό και η αυτονομία, πάρα τα 1.340mAh της μπαταρίας, μετράει για πλάκα 24 ώρες χρήσης.

    Δεν ξέρω τι άλλο μπορεί να ζητήσεις από μια συσκευή που ξεπερνάει το μυθικό Sony Ericsson Neo V κατά 59 ευρώ. Ίσως ότι αποτελεί τον άξιο διάδοχο του. Ίσως ότι μπορεί να κάνει ότι και αυτό, αλλά στον μισό χρόνο. Είναι μια επιβεβαίωση ότι η κρίση δεν λειτουργεί ισοπεδωτικά. Ότι μπορεί η εποχή να είναι γκρίζα, αλλά ο ήρωας μας όχι. Πόσο μάλλον αν τον αποκτήσεις στο λευκό που ξεχωρίζει.

     

    Specs: Sony Xperia Sole (€259)

    Λειτουργικό Android 2.3
    Επεξεργαστής Dual-core 1GHz
    Μνήμη 8GB storage, 512MB RAM, microSD
    Οθόνη 3,7″ TFT-LCD πολλαπλής αφής, 854×480 pixels
    Κάμερα 5MP
    Συνδεσιμότητα microUSB, A-GPS, HSDPA, Wi-Fi, Bluetooth, FM radio, είσοδος ήχου 3,5 χιλ.
    Αυτονομία 470 ώρες αναμονή, 360 λεπτά ομιλία
    Διαστάσεις 116 x 59 x 9,9 χιλ.
    Βάρος 107 γραμ.

     

    Δες τώρα και το hands-on βίντεο

    Related Articles

    8 ΣΧΟΛΙΑ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles