16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Οι επιστήμονες επανεφεύρουν και τελειοποιούν το… κιλό

    Περίπου 15 χρόνια τώρα, επιστήμονες από όλο τον κόσμο προσπαθούν κάτι που θεωρείται σημαντικό. Να βελτιώσουν τη μοναδική μονάδα του Διεθνούς Συστήματος Μέτρησης, που βασίζεται σε φυσικό υλικό: το κιλό.

    kilogram

    Το αρχικό κιλό, κατασκευασμένο το 1889, που μετράει την μάζα, είναι ένας κύλινδρος που είναι κατασκευασμένος από ένα κράμα πλατίνας και ιριδίου, έχει το μέγεθος μπάλας του γκολφ περίπου και είναι καλά φυλαγμένος σε μία θυρίδα και σε κενό αέρος, εδώ, στη Γαλλία. 4 ακριβή αντίγραφα αυτού του κυλίνδρου, χρησιμοποιούνται παγκοσμίως για την ακριβή μέτρηση του βάρους και γύρω στα 40 εθνικά, που είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τα αντίγραφα και «μετρώνται» κάθε περίπου 40 χρόνια για το αν διατηρούν την ακρίβειά τους. Το πρόβλημα, όμως, με τους κυλίνδρους είναι ότι το βάρος τους διαφοροποιείται με το πέρασμα του χρόνου, εφόσον συλλέγουν σκόνη από την ατμόσφαιρα και το τακτικό καθάρισμα με ατμό, δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα. Υπολογίζεται ότι τα χιλιόγραμμα αυτού του κόσμου, έχουν κάθε χρόνο μία διαφοροποίηση στο βάρος τους που φτάνει τα 0,5 μικρογραμμάρια.

    Γι αυτό το λόγο, το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Μετρολογίας, έκανε έκκληση στην επιστημονική κοινότητα για να βρει μία πιο αξιόπιστη τέλεια μέθοδο που δεν θα βασίζεται σε κάποιο φυσικό αντικείμενο, μέχρι το 2015. Μία ομάδα ερευνητών στη Mettler Toledo, μία εταιρεία που κατασκευάζει όργανα ακριβείας, ανακοίνωσαν μία ανακάλυψη που μάλλον θα είναι η αφορμή να δημιουργηθεί ένα νέο μέτρο σύγκρισης για το κιλό. Πιο τέλειο.

    Η εταιρεία συνεργάζεται με το CERN και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Λοζάνης για να αναπτύξουν ένα σύστημα που ονομάζεται «ζυγαριά των watt». Πρόκειται για μία πειραματική ζυγαριά που θα επιτρέψει να ζυγίσουν το χιλιόγραμμο ηλεκτρονικά και σύμφωνα με το την τάση που χρειάζεται για να «σηκωθεί» το πρωτότυπο σε ένα ηλεκτρομαγνητικό πεδίο. Η ακρίβεια αυτής της μέτρησης, είναι πολύ μεγαλύτερη από το minimum που έχει τεθεί κι έτσι οι κοινοπραξία αυτή των επιστημόνων πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν αυτή την μονάδα μέτρησης βάρους που υπολογίζεται ακόμα σύμφωνα με ένα φθαρτό, φυσικό αντικείμενο, με κάτι πιο… σταθερό. Σε νούμερα πάντα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles