15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Συνδέονται τελικά τα smartphones με τον καρκίνο του εγκεφάλου; Νέα έρευνα δίνει την απάντηση

    Μπορεί το 5G να δίνει απεριόριστες πλέον δυνατότητες, όμως υπήρχαν αρκετοί φόβοι ότι η συνεχής χρήση smartphones μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού όγκου. Τα ευρήματα όμως πρόσφατης έρευνας είναι καθησυχαστικά, αφού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι χρήστες κινητών δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο.

    Πιο αναλυτικά, η νέα μελέτη από τους επιδημιολόγους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και την IACR περιέλαβε 776.156 γυναίκες προτού αναπτύξουν κάποια πάθηση και τις παρακολούθησε σε βάθος έως 14 ετών, για να διερευνηθεί μια πιθανή σχέση ανάμεσα στη χρήση κινητού τηλεφώνου και στην εμφάνιση όγκων στον εγκέφαλο.

    Τα ευρήματα της μελέτης

    Στη διάρκεια της μελέτης 3.268 γυναίκες (ποσοστό 0,42% του συνόλου) εμφάνισαν κάποιον εγκεφαλικό όγκο. Δεν υπήρχε όμως καμία στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα σε εκείνες που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει κινητό τηλέφωνο και σε εκείνες που είχαν, κάτι που αφορούσε όλους τους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου.

    Επίσης δεν διαπιστώθηκε αύξηση του κινδύνου καρκίνου σε όσες χρησιμοποιούσαν το κινητό τους καθημερινά ή και για πάνω από δέκα χρόνια. Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης όγκου ήταν ίδια στην αριστερή και στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού, παρόλο που οι περισσότεροι χρήστες κινητού το χρησιμοποιούν κρατώντας το από τη δεξιά πλευρά.

    Ο ερευνητής Γιοακίμ Σιτζ της IARC ανέφερε ότι “οι κινητές τεχνολογίες βελτιώνονται συνεχώς, συνεπώς οι πιο πρόσφατες γενιές συσκευών εκπέμπουν σημαντικά χαμηλότερη ενέργεια. Παρόλα αυτά, δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τους πολύ συχνούς χρήστες, μια καλή προσέγγιση για λόγους προφύλαξης είναι να συμβουλεύσουμε τη μείωση της μη αναγκαίας έκθεσης στο κινητό”.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Elon Musk σκέφτεται να φτιάξει νέα πλατφόρμα social media για να υπερασπιστεί την ελευθερία του λόγου (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles