16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Την παράταση του «roaming like home» για άλλα 10 χρόνια ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Την παράταση του «roaming like home» και μετά τον Ιούνιο του 2022, οπότε λήγει το ισχύον καθεστώς, ζητούν οι Ευρωβουλευτές. Οι υφιστάμενοι κανόνες για την περιαγωγή, που επιτρέπουν στους Ευρωπαίους καταναλωτές να πραγματοποιούν κλήσεις και να χρησιμοποιούν τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. υιοθετήθηκαν τον Ιούνιο 2017 και έχουν ισχύ έως τον Ιούνιο 2022.

    Αναλυτικότερα, το «roaming like home» τέθηκε σε ισχύ στις 15 Ιουνίου 2017 και από τότε οι πολίτες που ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε. μπορούν να τηλεφωνούν, να στέλνουν μηνύματα και να συνδέονται μέσω των κινητών τηλεφώνων τους με το ίδιο κόστος, όπως στη χώρα τους. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου έχει θεωρηθεί απόλυτα επιτυχημένη, καθώς η χρήση υπηρεσιών περιαγωγής δεδομένων αυξήθηκε κατά 17 φορές το καλοκαίρι του 2019, σε σύγκριση με το καλοκαίρι που προηγήθηκε της κατάργησης των τελών περιαγωγής.

    Η προβλεπόμενη παράταση για μία δεκαετία, υπέρ της οποίας τάσσεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σχετική απόφαση του, εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ένωσης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που αποτελεί μια από τις προτεραιότητές της. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 170 εκατ. πολίτες έχουν επωφεληθεί από τους κανόνες περιαγωγής κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους στην Ευρώπη, χρησιμοποιώντας τις ίδιες υπηρεσίες που χρησιμοποιούν και στη χώρα τους, χωρίς όμως επιπλέον κόστος.

    Νέες πρόνοιες

    Ο νέος Κανονισμός θα παρατείνει τους ισχύοντες κανόνες για ακόμα 10 χρόνια. Θα εξασφαλίσει, επίσης, καλύτερες υπηρεσίες περιαγωγής για όσους ταξιδεύουν. Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι κανόνες, που προτείνονται, έχουν ως στόχο να εξασφαλίσουν ότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την ίδια ποιότητα υπηρεσιών, όπως και στη χώρα τους. Αυτό σημαίνει ότι εάν η συνδρομή τους παρέχει ταχύτητες 4G και όλο και περισσότερο 5G, δεν θα πρέπει να έχουν χαμηλότερες ταχύτητες δικτύου κατά την περιαγωγή, οπουδήποτε κι αν είναι διαθέσιμα τα δίκτυα αυτά.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, το 33% όσων ταξιδεύουν στο εξωτερικό εντός Ε.Ε. δήλωσε ότι είχε χαμηλότερη ταχύτητα στο κινητό διαδίκτυο απ’ ό,τι συνήθως στη χώρα τους. Περίπου ένας στους τρεις (28%) απάντησε ότι το πρότυπο δικτύου ήταν χαμηλότερο απ’ ό,τι στη χώρα τους (π.χ. 3G αντί 4G). Οι πάροχοι, από την πλευρά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, θα έχουν την υποχρέωση να ενημερώνουν τους καταναλωτές για τυχόν αυξημένο κόστος χρήσης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας σε περιαγωγή, όπως η τεχνική υποστήριξη και οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών από τις αεροπορικές ή τις ασφαλιστικές εταιρείες.

    Να σημειωθεί ότι το Κοινοβούλιο πρέπει καταλήξει σε συμφωνία με τα κράτη – μέλη στο Συμβούλιο για τους νέους κανόνες προτού αυτοί μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή.

    Διαβάστε επίσης: Cyta: Η Διεθνής περιαγωγή Roaming Like At Home των πελατών της εξακολουθεί να ισχύει εντός του Ηνωμένου Βασιλείου

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles