21.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τίθεται σε Δημόσια Διαβούλευση το νέο Νομοσχέδιο για την υποδοχή των νέων τεχνολογιών DLT και blockchain στην Κύπρο

    Την ανυπαρξία αλλά και την αναγκαιότητα για θέσπιση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στην Κύπρο, στοχεύει να καλύψει ένα νέο Νομοσχέδιο με τίτλο «Ο περί Τεχνολογίας Κατανεμημένου Καθολικού Νόμος του 2021» που ετοίμασε η κυβέρνηση με σκοπό να το προωθήσει στην βουλή για ψήφιση.

    Σκοπός του νέου αυτού νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε με το συντονισμό του Υπουργείου Οικονομικών και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση είναι:

    • Η διευκόλυνση της εφαρμογής της τεχνολογίας  κατανεμημένου καθολικού (DLT) στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνολογίας blockchain, κατά τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο που να επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της ανάγκης για προώθηση και ορθή χρήση των νέων τεχνολογιών και ενθάρρυνση της καινοτομίας, και της ανάγκης για αποφυγή της νομιμοποίησης εσόδων από παράνοµες δραστηριότητες και για διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών.
    • H Προώθηση της καινοτομίας και της ανάπτυξης, παρέχοντας ταυτόχρονα προστασία τόσο στους επενδυτές όσο και στους καταναλωτές.
    • Η Εφαρμογή της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας, παρέχοντας ταυτόχρονα νομική βεβαιότητα για σκοπούς προώθησης της ορθής χρήσης των έξυπνων συμβολαίων στην Κύπρο.

    Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

    • Ορισμούς για την τεχνολογία κατανεμημένου καθολικού και τακρυπτοστοιχεία.
    • Ασφάλεια του δικαίου (legal certainty) σε ότι αφορά τα έξυπνα συμβόλαια και τακρυπτοστοιχεία ως περιουσιακό στοιχείο.
    • Εξουσιοδοτική διάταξη στην ΕΚΚ για έκδοση δευτερογενούς νομοθεσίας, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την εποπτεία των παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.

    Το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών για σκοπούς υποβολής απόψεων/σχολίων και εισηγήσεων από ενδιαφερομένους, οι οποίες μπορούν να υποβληθούν μέχρι 8/10/ 2021.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles