21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Το 2023 το 71% των εξαγορών και συγχωνεύσεων θα αφορά τον κλάδο της τεχνολογίας

    Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της PwC «2023 Global M&A Industry Trends Outlook», η ψηφιοποίηση θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων (Ε&Σ) στην παγκόσμια οικονομία το 2023. Όπως εκτιμάται, οι συμφωνίες εξαγοράς και συγχωνεύσεων στον κλάδο της τεχνολογίας αναμένεται να αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα (71%) της συνολικής δραστηριότητας από πλευράς όγκου και τα τρία τέταρτα (74%) σε επίπεδο αξίας. Άλλοι τομείς, που αναμένεται να αποτελέσουν hot spot για εξαγορές και συγχωνεύσεις, είναι οι τηλεπικοινωνίες, το metaverse και τα βιντεοπαιχνίδια.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC, η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει για πολλούς κλάδους της οικονομίας καθοριστικό παράγοντα  για τις συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων. Για παράδειγμα, στη βιομηχανική παραγωγή και την αυτοκινητοβιομηχανία, η βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ιδιαίτερα σε εκείνες που επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εγγυώνται τη βιωσιμότητα.

    Επιχειρηματικές συμφωνίες με ψηφιακό υπόβαθρο

    Αλλά και στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι επιχειρηματικές συμφωνίες θα έχουν ψηφιακό χρώμα. Οι αναταραχές που έχουν προκαλέσει στην αγορά οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες και οι ραγδαίες εξελίξεις στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech) οδηγούν σε γρήγορες τεχνολογικές αλλαγές στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών συνολικά.

    Όπως αναφέρεται στη μελέτη της PwC, «Αυτές οι συνθήκες κινητοποιούν συμφωνίες για Ε&Σ, καθώς όλοι οι επενδυτές επιδιώκουν να διευρύνουν τις ψηφιακές τους δυνατότητες».

    Αλλά και στον κλάδο της υγείας, η ψηφιοποίηση λειτουργεί ως καταλύτης για συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων με την ανάγκη καινοτομίας και μετασχηματισμού των επιχειρήσεων να διαμορφώνει τη συναλλακτική δραστηριότητα τη νέα χρονιά. Οι λύσεις Biotech, CRO/CDMO, MedTech στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και οι ψηφιακές λύσεις υγείας, που απευθύνονται σε καταναλωτές, αναμένεται να προσελκύσουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε επίπεδο συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων.

    Θετικές οι προοπτικές για το 2023

    Προοπτικές αύξησης της παγκόσμιας δραστηριότητας Ε&Σ διαφαίνονται το 2023, ειδικότερα από το 2ο εξάμηνο κει μετέπειτα, όπου αναμένεται αύξηση της δραστηριότητας των Ε&Σ, καθώς επενδυτές και στελέχη προσπαθούν, πλέον, να εξισορροπήσουν τους βραχυπρόθεσμους κινδύνους με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επιχειρηματικού μετασχηματισμού τους.

    Υπενθυμίζεται ότι το 2022 ο όγκος και η αξία των συμφωνιών Ε&Σ μειώθηκαν συγκριτικά με το προηγούμενο έτος κατά 17% και 37% αντίστοιχα. Ωστόσο, η αγορά παρέμεινε πάνω από τα όρια του 2020 και σε υγιή επίπεδα σε σχέση με τις προ πανδημίας επιδόσεις.

    Πως τοποθετούνται οι CEOs

    Το 60% των CEOs θεωρούν πιθανό να προχωρήσουν σε κάποια συμφωνία εντός του 2023. Η πρόθεση αυτή εκδηλώνεται, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια αγορά παραμένει υπό τη σκιά της μακροοικονομικής αστάθειας, συμπεριλαμβανομένων των φόβων ύφεσης, της αύξησης των επιτοκίων, της απότομης πτώσης στις αποτιμήσεις των μετοχών, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα και των γεωπολιτικών αναταραχών – συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles