17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    50 χρόνια κινητό! Αυτή ήταν η πρώτη κλήση που πραγματοποιήθηκε στην ιστορία

    Πριν από 50 χρόνια ακριβώς, στις 3 Απριλίου 1973, ο Marty Cooper, μηχανικός της Motorola, στάθηκε σε μια γωνιά της Sixth Avenue στη Νέα Υόρκη και έβγαλε ένα τηλεφωνικό κατάλογο από την τσέπη του. Στη συνέχεια πληκτρολόγησε έναν αριθμό σε μια τεράστια συσκευή και την τοποθέτησε στο αυτί του, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των περαστικών. Αυτή ήταν η πρώτη κλήση που πραγματοποιήθηκε από κινητό και είχε αποδέκτη ένα συνάδελφό του στην ανταγωνιστική εταιρεία Bell Laboratories, ο οποίος δεν κατόρθωσε να βγάλει μιλιά όταν του ανακοίνωσε ότι τον καλεί από την προσωπική του φορητή συσκευή.

    Η Bell Laboratories είχε επικεντρωθεί τότε στην ανάπτυξη ενός τηλεφώνου για το αυτοκίνητο. Ο ίδιος ο Cooper αναφέρει: «Είχαμε παγιδευτεί στα σπίτια και τα γραφεία μας από αυτό το χάλκινο σύρμα για πάνω από 100 χρόνια – και τώρα επρόκειτο να μας παγιδεύσουν και στα αυτοκίνητά μας»! Περιττό να πούμε ότι ο κ. Cooper και η Motorola δεν συμφώνησαν με αυτή την πρακτική και η ιστορία τους δικαίωσε.

    Μπορεί η διαδικασία που πραγματοποιούνται οι κλήσεις να μην έχει αλλάξει πολύ από τότε, όμως οι σημερινές συσκευές είναι… αγνώριστες σε σχέση με τα πρώτα μοντέλα της Motorola. Η εμπορική έκδοση του Motorola Dynatac 8000X του Cooper κυκλοφόρησε 11 χρόνια μετά την πρώτη κλήση, το 1984, και μπορούσε απλώς να πραγματοποιεί κλήσεις. Σήμερα θα κόστιζε 9.500 λιρών (11.700 δολάρια), σύμφωνα με τον Ben Wood, ο οποίος διευθύνει το Μουσείο Κινητής Τηλεφωνίας.

    Η συσκευή ζύγιζε επίσης 790g, δηλαδή τέσσερις φορές περισσότερο από ένα iPhone 14. Δεν υπήρχαν μηνύματα, ούτε κάμερα. Τριάντα λεπτά χρόνου ομιλίας, 10 ώρες για τη φόρτιση της μπαταρίας, περίπου 12 ώρες χρόνου αναμονής και μια κεραία 6 ιντσών (15 εκατοστών) στην κορυφή. Ωστόσο, ο Cooper δε φαίνεται να εντυπωσιάζεται από τον σχεδιασμό των συσκευών του 2023, αν και παραδέχεται ότι ποτέ δεν προέβλεψε ότι τα τηλέφωνα θα είναι μια μέρα φορητοί «υπερυπολογιστές», με κάμερες και πρόσβαση στο διαδίκτυο.

    Διαβάστε επίσης:

    NVIDIA GeForce RTX 4070: Φήμες την θέλουν να κυκλοφορεί με τιμή στα 599$!

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles