20.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    6 στους 10 Kύπριους κρατούν το παλαιό τους κινητό στο σπίτι τους – Γυρίζουν την πλάτη στην ανακύκλωση

    Μόνο το 5,74% των κύπριων ανακυκλώνει τους παλιούς φορητούς υπολογιστές

    Η αυξανόμενη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, όπως laptop, tablet, και smartphone, έχει ως αποτέλεσμα, τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς, να αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των συσκευών που χρειάζονται ανακύκλωση. Αυτό εγείρει ένα σημαντικό ερώτημα σε σχέση με το που καταλήγουν, τελικά, οι συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται.

    Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η Κύπρος παρουσιάζει αρνητικές επιδόσεις και σε αυτό τον τομέα, καθώς βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, όσον αφορά την ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων.

    Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2022, περισσότεροι από 6 στους 10 κύπριους (ποσοστό 60,82%) κράτησε το παλαιό του κινητό στο σπίτι, και μόνο το 5,74% των ανθρώπων ανακύκλωσε τους παλιούς υπολογιστές.

    Αναλυτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ένας στους πέντε (19%) στην ΕΕ κράτησε τους desktop υπολογιστές του στο σπίτι, το 13% των ανθρώπων ανακύκλωσε τους παλιούς υπολογιστές, το 8% τους έδωσε ή τους πούλησε και το 2% τους πέταξε. Οι υπόλοιποι από τους ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ desktop, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους, είτε έχουν κάνει άλλες ενέργειες με τα συγκεκριμένα προϊόντα.

    Η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ατόμων (29%) που ανακυκλώνουν παλιούς desktop υπολογιστές, μπροστά από την Ολλανδία (27%), ενώ η Φινλανδία, η Δανία και η Αυστρία βρέθηκαν κοντά στο 20%. Η Ολλανδία (15%) και η Ρουμανία (13%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν τον παλιό desktop υπολογιστή τους σε κάποιον άλλο.

    Τα παλιά laptop και tablet διατηρούνται, επίσης, κυρίως εντός του εκάστοτε νοικοκυριού (33%). Και πάλι, μόνο το 10% των ανθρώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανακύκλωσε τους παλιούς φορητούς υπολογιστές ή tablet που κατείχε, το 11% τα έδωσε ή τα πούλησε και το 1% τα πέταξε. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ φορητούς υπολογιστές ή tablet, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους, είτε έχουν κάνει κάτι άλλο με αυτά.

    Μόνο το 5,74% των κύπριων ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές

    Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές και τα tablet τους παρατηρήθηκε στη Σουηδία, τη Φινλανδία και τη Δανία, με σχεδόν το 18% των ατόμων, ακολουθούμενες από την Ελλάδα (17%) και την Κροατία (15%).

    Στη χώρα μας το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 5,74% των ατόμων που ανακυκλώνουν τους παλιούς φορητούς υπολογιστές.

    Η Κροατία (35%) και η Γαλλία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό laptop ή το tablet τους σε κάποιον άλλο.

    Το αντίστοιχο ποσοστό στην Κύπρο των ατόμων που χάρισαν ή πούλησαν το παλιό laptop ή το tablet τους είναι πολύ χαμηλό και περιορίζεται στο 5,14%.

    Στα σπίτια των ιδιοκτήτων τους οι συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πλέον

    Την ίδια στιγμή, ο κύριος προορισμός των συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται πλέον, είναι το σπίτι του ιδιοκτήτη τους. Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι (49%) διατηρούν τα παλιά τους κινητά ή smartphone εντός του νοικοκυριού. Μόνο το 10% ανακύκλωσε το παλιό του κινητό, το 17% το έδωσε ή το πούλησε σε κάποιον εκτός του νοικοκυριού και το 2% το πέταξε χωρίς να το ανακυκλώσει. Οι υπόλοιποι ερωτηθέντες είτε δεν αγόρασαν ποτέ κινητά ή smartphone, είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις υπάρχουσες συσκευές τους, είτε έχουν κάνει άλλες ενέργειες με αυτό.

    Η Ελλάδα (18%), η Αυστρία (17%) και η Τσεχία (15%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που ανακύκλωσαν τα παλιά κινητά ή smartphone τους το 2022, ακολουθούμενες από τη Δανία (14%) και αρκετές χώρες που βρέθηκαν κοντά στο 12% (Πολωνία, Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Ολλανδία). Η Κροατία (32%) και η Ολλανδία (24%) ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που έδωσαν ή πούλησαν το παλιό τους τηλέφωνο σε κάποιον άλλο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles