Είναι γνωστό ότι τα ηλεκτρονικά απόβλητα αποτελούν μεγάλο “αγκάθι” για τον πλανήτη, τα νούμερα όμως που παρουσιάζονται, συχνά ξεπερνούν την πιο τρελή φαντασία. Μέσα στο 2022 αναμένεται ότι περίπου 5,3 δισεκατομμύρια smartphones θα πεταχτούν στα σκουπίδια ή θα καταχωνιαστούν σε συρτάρια και μόνο ελάχιστα από αυτά θα πάρουν το δρόμο της ανακύκλωσης, σύμφωνα με έρευνα του Φόρουμ Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (WEEE).
Τα πιο συνηθισμένα απόβλητα, με βάση τα στοιχεία, ανήκουν στις ακόλουθες κατηγορίες:
– Μικρά καταναλωτικά ηλεκτρονικά και αξεσουάρ (ακουστικά, τηλεκοντρόλ κ.α.).
– Μικρές οικιακές συσκευές (ρολόγια, ηλεκτρικά σίδερα κ.α.)
– Μικρός εξοπλισμός πληροφορικής (εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, μόντεμ-ρούτερ, πληκτρολόγια, ποντίκια κ.α.)
– smartphones
– Μικρός εξοπλισμός για το φαγητό (τοστιέρες, ψησταριές κλπ).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των συσκευών περιέχει πολύτιμες πρώτες ύλες, όπως χρυσό, άργυρο, παλλάδιο και άλλα ανακυκλώσιμα μέταλλα). Παρόλα αυτά, οι περισσότερες εξαφανίζεται μέσα σε συρτάρια, ντουλάπες, αποθήκες και γκαράζ ή πετιούνται αργά ή γρήγορα στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά σε χωματερές.
Το συνολικό παγκόσμιο απόθεμα κινητών τηλεφώνων (σε χρήση και εκτός χρήσης) εκτιμάται σε περίπου 16 δισεκατομμύρια συσκευές, με άλλα λόγια σε κάθε κάτοικο της Γης αναλογούν κατά προσέγγιση δύο κινητά. Περίπου το 30% του αποθέματος των κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη δεν χρησιμοποιείται πια και τα περισσότερα από αυτά κάπου καταχωνιάζονται για καιρό, προτού τελικά καταλήξουν στα σκουπίδια ως απόβλητα.