18.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Αμερικανοί νομοθέτες παρουσίασαν νομοθεσία που απαγορεύει στην AI να… εκτοξεύει πυρηνικά όπλα!

    Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελεί αυτή τη στιγμή το πιο hot τεχνολογικό trend, μαζί με την ανάπτυξη της έρχονται επίσης στην επιφάνεια και πολλά προβλήματα αλλά και διλήμματα… ηθικής φύσεως. Για παράδειγμα, τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι κωδικοί εκτόξευσης των πυρηνικών όπλων περάσουν στα χέρια μιας Τεχνητής Νοημοσύνης; Και μπορεί ένας συλλογισμός αυτού του τύπου να σας φαίνεται αποκύημα επιστημονικής φαντασίας από έναν ευφάνταστο παραγωγό του Hollywood (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τo Wargames των 80s), όμως με την ανάπτυξη της A.I. έχουμε πλέον στα χέρια μας μία… καυτή πατάτα.

    Μπροστά στο φόβο λοιπόν ο έλεγχος των πυρηνικών όπλων να περάσει στα χέρια μιας Τεχνητής Νοημοσύνης, μια ειδική επιτροπή Αμερικανών νομοθετών τόσο από το κόμμα των Δημοκρατικών, όσο και από των Ρεπουμπλικάνων, παρουσίασε ένα νομοθέτημα, το οποίο θα αποτρέπει οποιαδήποτε μορφή Τεχνητής Νοημοσύνης από το να ελέγχει τα πυρηνικά όπλα. Στόχος του νομοσχεδίου BNLAAIA (ή Block Nuclear Launch by Autonomous Artificial Intelligence Act) είναι να προστατεύσει τις μελλοντικές γενιές και την ανθρωπότητα από κάποια καταστροφή, η οποία ενδέχεται να συμβεί ακόμη και από… ατύχημα ή από κάποια δυσλειτουργία ενός συστήματος. Στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι η εκτόξευση των πυρηνικών όπλων να περνάει από συγκεκριμένες δικλείδες ασφαλείας, όπου θα απαιτείται αυστηρώς η παρέμβαση ανθρώπινου χεριού για να προχωρήσει η διαδικασία της εκτόξευσης.

    Με την επικίνδυνη τροπή που μπορούν να πάρουν τα πράγματα από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης… καλό είναι να προσέχουμε για να έχουμε… ανθρώπινο πολιτισμό στο εγγύς μέλλον!  

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles