12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Σεισμός & Android Earthquake Alerts: Μια χρήσιμη (και σωτήρια) υπηρεσία! Δείτε πως το ενεργοποιείτε…

    Κατά τη διάρκεια ενός φυσικού φαινομένου κάθε δευτερόλεπτο μετρά. Για παράδειγμα, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, πάνω από το 50% των τραυματισμών που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση και προλάβει ο κόσμος να απομακρυνθεί κατά τα πρώτα κρίσιμα δευτερόλεπτα. Για το λόγο αυτό, από το 2020 η Google προχώρησε στο λανσάρισμα του Android Earthquake Alerts System, το οποίο χρησιμοποιεί τους αισθητήρες που διαθέτουν τα κινητά Android προκειμένου να αντιλαμβάνονται σεισμούς σε όλο το πλανήτη. Αυτό το δωρεάν σύστημα παρέχει σχεδόν στιγμιαία ενημέρωση στο Google Search για τις σεισμικές δονήσεις – αρκεί να πληκτρολογήσετε «Earthquake near me».

    Η Google όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ανακοινώνοντας την επέκταση της υπηρεσίας του Android Earthquake Alerts System, σε χώρες που δεν έχουν συστήματα έγκαιρης ενημέρωσης για σεισμούς. Η Ελλάδα και η Νέα Ζηλανδία, ήταν από τις πρώτες που απέκτησαν πρόσβαση στο νέο σύστημα Android Earthquake Alerts. Εκεί, οι χρήστες κινητών Android μπορούν να λάβουν αυτόματες έγκαιρες ειδοποιήσεις κάθε φορά που σημειώνεται σεισμός στη περιοχή τους. Όσοι δεν επιθυμούν να λαμβάνουν αυτές τις ειδοποιήσεις θα μπορούν να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία από τη συσκευή τους. Αξίζει να σημειωθεί,  ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, σε συνεργασία με το United States Geological Survey (USGS) και το ShakeAlert®, παρέχοντας έγκαιρες ειδοποιήσεις στους χρήστες Android στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια, η υπηρεσία επεκτάθηκε στο Όρεγκον, ενώ αργότερα έγινε διαθέσιμη και στην Ουάσιγκτον.

    Η σύγχρονη τεχνολογία βρίσκεται στην υπηρεσία των Android users, καθώς οι έγκαιρες ειδοποιήσεις στην Ελλάδα και την Νέα Ζηλανδία χρησιμοποιούν τα επιταχυνσιόμετρα των έξυπνων κινητών Android ώστε να εντοπίζουν σεισμικά κύματα που υποδεικνύουν την πιθανότητα σεισμού. Εάν το κινητό καταγράψει μια δόνηση την οποία “αντιλαμβάνεται” ως σεισμική, τότε στέλνει σήμα στο διακομιστή ανίχνευσης σεισμών, μαζί με υπόδειξη της περιοχής όπου σημειώθηκε η δόνηση. Στη συνέχεια, ο διακομιστής διασταυρώνει άμεσα τις πληροφορίες από πολλά κινητά ώστε να εντοπίσει το σεισμό, το μέγεθος του, και την ακριβή τοποθεσία του.

    Επειδή όλοι γνωρίζουμε το πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη αντίδραση στην περίπτωση ενός σεισμού, για να ενεργοποίησετε τη λειτουργία earthquake alert (στο Android 13), δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τα βήματα που ακολουθούν:

    1. Μεταβείτε στα settings και επιλέξτε τη λειτουργία Safety and Emergency…

    2. Στη συνέχεια στο κάτω μενού, πατήστε στην επιλογή: “Earthquake Alerts”

    3. Εκεί επιβεβαιώστε ότι είναι ενεργοποιημένη η επιλογή: “Earthquake Alerts” (όπως ακριβώς φαίνεται στο παρακάτω screenshot)…

    4. Για να έχετε μια εικόνα για το τι θα σας εμφανίσει το κινητό σας, σε περίπτωση σεισμού μπορείτε να επιλέξετε το “See a demo”, ενώ παράλληλα μπορείτε να μάθετε για χρήσιμα tips και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε καλύτερα (και με ψυχραιμία), μια σεισμική δόνηση.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles