18.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Απίστευτο! Τα αεροπλάνα Boeing 747-400 εξακολουθούν και «χρησιμοποιούν» δισκέτες floppy !

    Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε στο μυαλό μας τα επιβατικά αεροπλάνα ότι αποτελούν την αιχμή του δόρατος της σύγχρονης τεχνολογίας. Ωστόσο, εάν το ψάξουμε λίγο βαθύτερα, η μεγάλη πλειονότητα των αεροπλάνων που πετούν σήμερα στηρίζεται σε συστήματα που είναι περασμένων δεκαετιών! Πάρτε για παράδειγμα τα Boeing 747-400, όπου μπορεί ναι μεν να βρισκόμαστε σήμερα σε μια εποχή που όλα γίνονται digital και οποιοδήποτε Physical μέσο μεταφοράς δεδομένων αναγκαστικά περνάει στην ιστορία (ακόμη και τα CDs και τα DVDs αποτελούν είδη προς εξαφάνιση), παρόλα αυτά ο συγκεκριμένος τύπος αεροσκαφών εξακολουθεί να λειτουργεί με τη χρήση των κλασικών floppy disks!

    Δύο YouTubers προέβησαν σε αυτή την ανακάλυψη στο πλαίσιο της εκπομπής του που εξετάζει πολλά από τα «θαύματα» της αεροναυπηγικής. Οι δύο φίλοι απέκτησαν πρόσβαση στον ειδικό χώρο κάτω από την καμπίνα των επιβατών ενός 747 της British Airways, στον οποίο «φιλοξενούνται» όλα τα λειτουργικά και μηχανικά μέρη του αεροπλάνου. Στη διάρκεια της έρευνας που έκαναν, κατάφεραν να εντοπίσουν την ύπαρξη ενός floppy disk drive που δέχεται πλαστικές δισκέτες των 3.5 ιντσών. Στο εν λόγω drive φορτώνονται σημαντικά δεδομένα που αφορούν στην πλοήγηση του αεροσκάφους. Η βάση δεδομένων πλοήγησης του Boeing 747-400 θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε 28 μέρες, για αυτό και ο μηχανικός αεροσκαφών στο πλαίσιο του καθιερωμένου ελέγχου του, οφείλει να φορτώνει το περιεχόμενο 8 δισκετών για να αναβαθμίσει σωστά τα δεδομένα.

    Και μπορεί στα μάτια όλων μας να φαίνεται τρελά… «απαρχαιωμένο», παρόλα αυτά τα αεροπλάνα 747 της Boeing δεν είναι τα μόνα που βασίζονται στον συγκεκριμένο τρόπο αναβάθμισης των δεδομένων πλοήγησης. Άλλωστε, από τη στιγμή που δουλεύουν στην εντέλεια δεν υπάρχει κανένας πραγματικά λόγος για αλλαγή. Δείτε και το video που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα για το τι συμβαίνει στο εσωτερικό ενός επιβατικού αεροσκάφους.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles