17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Άρχισαν οι μηνύσεις για πνευματικά δικαιώματα εναντίον εταιρειών ανάπτυξης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης

    Επαληθεύονται οι προβλέψεις και οι αναφορές των ειδικών ότι σύντομα θα εγερθούν ζητήματα αδειών και πνευματικών δικαιωμάτων από τους δημιουργούς του περιεχομένου που τα προγράμματα σαν το ChatGPT χρησιμοποιούν είτε για να εκπαιδεύονται είτε για να αντλούν τις πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια αφού τις επεξεργαστούν τις παρουσιάζουν στους χρήστες.

    Όπως είναι γνωστό, στις συμβατικές μηχανές αναζήτησης όπως αυτή της Google μετά από αίτημα ενός χρήστη το πρόγραμμα αναζήτησης εμφανίζει μια σειρά από απαντήσεις σε ερωτήματα που δέχονται, απαντήσεις που συνδέουν τον χρήστη με την πηγή της απάντησης.

    Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει με τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης τύπου ChatGPT τα οποία «διεισδύουν» στις συνεχώς ανατροφοδοτούμενες βάσεις δεδομένων τους και αφού εντοπίσουν κάποια σχετική με το ερώτημα ή αίτημα ανάρτηση την οικειοποιούνται και την μεταφέρουν στον χρήστη ως δική τους αποκλειστικά γνώση και πληροφορία χωρίς να αναφέρουν ή να παραπέμπουν με κάποιο τρόπο στην πηγή.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι περιπτώσεις πολλών Αμερικανών συγγραφέων ανάμεσα στους οποίους είναι και η συγγραφέας και κωμική ηθοποιός Σάρα Σίλβερμαν που διαπίστωσαν ότι κάποια από τα έργα τους έχουν ενσωματωθεί χωρίς την έγκριση τους στις βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν για εκπαίδευση των προγραμμάτων τους τεχνητής νοημοσύνης η Open AI (δημιουργός του ChatGPT) και η Meta, μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram, WhatsApp και Threads.

    Η μήνυση αφορά τη μη αδειοδοτημένη χρήση έργων των συγγραφέων στο ChatGPT της και στο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης LLaMA της Metα. Απομένει λοιπόν να δούμε αν η έκβαση της εν λόγω υπόθεσης μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» εναντίον των εταιρειών ανάπτυξης προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης αλλά και το πώς αυτές προτίθενται να οργανώσουν την άμυνα τους.

    Διαβάστε επίσης: Bard: Το AI chatbot της Google έμαθε να… μιλάει

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles