Φεβρουάριος του 2010. Ο νεαρός Bradley Manning «στέλνει» ένα βίντεο του 2007 στο Wikileaks με εικόνες από την επίθεση ενός Αμερικανικού ελικοπτέρου εναντίον πολιτών και δημοσιογράφων στο Αφγανιστάν. Το περιστατικό σαφές. Αμερικανικές δυνάμεις είχαν διαπράξει έγκλημα πολέμου. 30 Ιουλίου 2013. Το δικαστήριο όπου πραγματοποιήθηκε η δίκη του Bradley Manning τον κρίνει αθώο για την κατηγορία της παροχής βοήθειας προς τον εχθρό, σύμφωνα με το νόμο περί κατασκοπίας του 1917, αλλά ένοχο για 5 κατηγορίες που αφορούν κατασκοπεία και άλλες 5 για κλοπή.
Στο μεσοδιάστημα αυτών των 41 μηνών, ο Bradley Manning διέρρευσε περισσότερα από 700,000 διπλωματικά τηλεγραφήματα των ΗΠΑ στο Wikileaks, άρα και στον υπόλοιπο κόσμο, συνελήφθη, κρατήθηκε για 9 ολόκληρους μήνες σε απομόνωση και περισσότερους από 38 μήνες χωρίς να έχει περάσει από δίκη.
Στο μεσοδιάστημα από τον Φεβρουάριο του 2010 που παρέδωσε το πρώτο βίντεο με τα εγκλήματα πολέμου που έχουν διαπράξει οι Ηνωμένες Πολιτείες στο Αφγανιστάν, άνοιξε πολλές φορές ο ασκός των Wikileaks, ξεκινώντας μία νέα εποχή κοινωνικού ελέγχου στις κυβερνήσεις, αλλά και μία νέα εποχή της πολεμικής των κυβερνήσεων ενάντια σε οργανώσεις και ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο και έχουν ως πρώτο στόχο τους τον έλεγχο των πρακτικών των κατά τον κόσμο ηγετών.
Από τα πρώτα λεπτά της ανακοίνωσης της ετυμηγορίας, δεν είναι δυνατόν να υπολογίσουμε τα χρόνια φυλάκισης που θα επιβληθούν στον περίφημο whistleblower. Δικαστικοί συντάκτες απ’ όλο τον κόσμο που καλύπτουν εδώ και εβδομάδες την δίκη του, μιλάνε για ένα maximum 130 χρόνων που θα μειωθεί μεν, αλλά και πάλι θα είναι αρκετά τα χρόνια που θα περάσει ο νεαρός στρατιωτικός στη φυλακή.
Επίσης δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κυβερνήσεις όπως αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, θα διώκουν ανθρώπους όπως ο Julian Assange και θα προσπαθούν να φιμώνουν Wikileakers, whistleblowers αλλά και ακτιβιστές που προασπίζονται το δικαίωμα να ελέγχουν την κυβέρνησή τους.
Μπορούμε να υπολογίσουμε όμως πως ένα ανάλογο μέλλον όπως του Manning θα έχει και ο 29χρονος Edward Snowden που αποκάλυψε μέρος του τρόπου με τον οποίο παρακολουθούν τις επικοινωνίες μας οι υπηρεσίες ασφαλείας, όχι μόνο των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και πολλών Ευρωπαϊκών χωρών (η Ελλάδα αλήθεια, γιατί δεν παίρνει θέση σε αυτό το ζήτημα;)
Και μπορούμε να ελπίσουμε πως, παρά την καταδίκη και την πολύχρονη φυλάκιση που αντιμετωπίζει ο Bradley Manning, έχει ήδη δώσει το παράδειγμα σε όλους να πιστεύουν και να διεκδικούν τον έλεγχο στις κυβερνήσεις τους. Τον έλεγχο στους στρατιωτικούς τους. Τον έλεγχο της ίδιας της κοινωνίας προς τους ανθρώπους και τους θεσμούς στους οποίους έχει αναθέσει (σωστά ή λανθασμένα) την διακυβέρνησή της.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε το ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την “ιστορία” της σύλληψης του Bradley Manning, με τίτλο “The Forgotten Man”, όπως την κατέγραψε το αυστραλιανό δίκτυο ABC
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.