Ποιο ήταν το story που κυριαρχούσε στα τεχνολογικά sites κάτι περισσότερο από τρία χρόνια πριν, την εποχή περίπου που το digitallife.gr ξεκινούσε τα πρώτα του βήματα; Χωρίς αμφιβολία, η ιστορία με το χαμένο iPhone 4 στο μπαρ στην Καλιφόρνια.
Αν και έχει περάσει καιρός, λοιπόν, και πολλά κινητά (ανάμεσά τους και συσκευές της Apple) έχουν κάνει την εμφάνισή τους από τότε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θυμούνται την τεράστια ιστορία που είχε ακολουθήσει το περιστατικό της πιο πολυσυζητημένης διαρροής συσκευής πριν την κυκλοφορία της, αλλά και την εμπλοκή του γνωστού blog Gizmodo σε αυτό.
Πριν λίγες ημέρες, ο Brian Hogan, ο άνθρωπος που βρήκε το χαμένο iPhone 4 στο μπαρ και το διέρρευσε στα media, μίλησε στο reddit και απάντησε σε ερωτήσεις χρηστών σχετικά με την εμπειρία του εκείνη και το πώς επηρέασε τη ζωή του από τότε έως σήμερα.
“Ήταν μία δύσκολη περίοδος για την οικογένειά μου”, σημειώνει, “καθώς βαν από ενημερωτικά sites ήταν συνέχεια μπροστά στο σπίτι μου”. Η οικογένειά του, μάλιστα, αναγκάστηκε πολλές φορές να μείνει σε ξενοδοχείο. Τα media γνώριζαν το όνομά του, καθώς η τότε κοπέλα του είχε κάνει μία δημοσίευση στο Facebook σχετικά με το ζήτημα. Τελικά χώρισαν τρεις μήνες αργότερα…
Ο Brian Hogan, 21 ετών τότε, δεν μπορούσε φυσικά να φανταστεί ότι θα γινόταν όλα αυτά, όταν σε ένα μπαρ στο Redwood City της California, τον πλησίασε ένας μεθυσμένος άνδρας που κρατούσε ένα τηλέφωνο λέγοντάς του να μην το ξεχάσει, καθώς ήταν δικό του. Δεν ήταν, αλλά ο Brian το κράτησε, για να συνειδητοποιήσει την επόμενη μέρα ότι δεν επρόκειτο για ένα συνηθισμένο τηλέφωνο, ούτε έμοιαζε με κάποιο από τα iPhone που κυκλοφορούσαν εκείνη την περίοδο.
Ο ίδιος γράφει σχετικά στο reddit:
Πρώτα παρατήρησα ότι η οθόνη του φαινόταν να έχει υψηλότερη ανάλυση από οποιοδήποτε iPhone είχα δει και, στη συνέχεια, ότι είχε πλαστικές επιφάνειες/κουμπιά σε περίεργα σημεία. Όταν έβγαλα τη θήκη, συνειδητοποίησα ότι ήταν ένα iPhone με επίπεδη πλάτη, επίπεδες άκρες και μία εμπρόσθια κάμερα. Υπήρχαν δύο αυτοκόλλητα με barcodes στο πίσω μέρος του, αλλά αντί για αριθμούς είχαν xxxxx. Ήμουν πολύ περίεργος αλλά δεν είχα καμία ιδέα περί τίνος πρόκειται.
Ο Hogan και ένας φίλος του προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με την Apple, χωρίς όμως ανταπόκριση. Στη συνέχεια, επικοινώνησαν με το τεχνολογικό blog Gizmodo το οποίο προθυμοποιήθηκε να τους πληρώσει για να αποκτήσει το τηλέφωνο.
Τελικά, το Gizmodo δημοσίευσε ένα άρθρο για το iPhone που είχε διαρρεύσει, τον Απρίλιο του 2010. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, το τηλέφωνο ανήκε στον software engineer της Apple, Gray Powell, ο οποίος το έχασε κατά τη διάρκεια των δοκιμών του, ξεχνώντας το στο μπαρ που βρέθηκε.
Μετά τη δημοσίευση των φωτογραφιών, η Apple δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη. Κι ενώ ο Hogan στην πραγματικότητα δεν μηνύθηκε ποτέ, απειλήθηκε με αγωγή, έτσι αναφέρει ότι αναγκάστηκε να πληρώσει ένα δικηγόρο με τα 5.000 δολάρια που του έδωσε το Gizmodo.
Αναφέρει ότι αυτός και ο φίλος του τιμωρήθηκαν τελικά με πρόστιμο 125 δολάρια από το δικαστήριο για “υπεξαίρεση χαμένης ιδιοκτησίας σε βαθμό πλημμελήματος” το οποίο αποφάσισε ότι το εν λόγω τηλέφωνο είχε κόστος 250 δολάρια. Ο Hogan τιμωρήθηκε ακόμη με 40 ώρες κοινοφελούς εργασίας και με ένα χρόνο σε επιτήρηση. Το Gizmodo, από την άλλη, δε μηνύθηκε ποτέ.
Όταν στο reddit ρωτήθηκε αν θα χειριζόταν διαφορετικά την υπόθεση σήμερα απάντησε: “Θα έκανα πολλά πράγματα διαφορετικά κοιτώντας τώρα πίσω, αλλά πόσο εύκολα κάποιος γνωρίζει τι να κάνει σε μία τέτοια περίπτωση όταν είναι 21 ετών. Εσείς τι θα κάνατε αν είχατε στα χέρια σας ένα ακυκλοφόρητο iPhone”.
Διαβάστε όλο το Ask Me Anything με τον Brian Hogan στο reddit εδώ