17.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Case study: Πώς γίνεσαι σεναριογράφος στο Χόλιγουντ γράφοντας απλά σε ένα κοινωνικό δίκτυο

    Ο 37χρονος James Erwin εργάζεται σε μία εταιρεία που δραστηριοποιείται στις χρηματοοικονομικές επιστήμες στο Des Moines της Iowa γράφοντας software manuals. Έχει συμβάλλει επίσης, στη σύνταξη κάποιων εγκυκλοπαιδειών. Εξασκεί αυτό το επάγγελμα για κάποια χρόνια και του αρέσει πολύ. Όπως συνηθίζει να λέει, έχει μία δουλειά χωρίς άγχος που τον πληρώνει καλά και κάθε απόγευμα στις 17:30 βρίσκεται ήδη στο σπίτι του, ώστε να έχει χρόνο να ξοδέψει με τη γυναίκα και τον ενός έτους γιο του. Μία Τετάρτη τον περασμένο Αύγουστο όμως, η ζωή του άλλαξε ριζικά από εκεί που δεν το φανταζόταν… και έγινε ακόμη καλύτερη. Και όλα ξεκίνησαν από ένα log in στο Reddit.

    Reddit… what?

    Αν δε γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται, ας κάνουμε μία μικρή παρένθεση γράφοντας μερικά πράγματα γι’ αυτό. Το Reddit είναι ένα δημοφιλές site, όπου οι “ειδήσεις” ορίζονται από τα δεκάδες εκατομμύρια των χρηστών του και αποτελεί ήδη μία από τις μεγαλύτερες κοινότητες στο Internet. Ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει ένα link ή ένα σχόλιο και οτιδήποτε στο site -μέχρι το πιο μικρό κείμενο- συνδέεται με ένα ζευγάρι από βελάκια στα οποία μπορείτε να κλικάρετε (ένα “up” κι ένα “down”). Το site ανασχηματίζεται συνέχεια σε “πραγματικό” χρόνο, με βάση δισεκατομμύρια θετικές και αρνητικές “ψήφους” στα θέματά του απ’ αυτούς που το παρακολουθούν. Τα δημοφιλή θέματα ανεβαίνουν πιο ψηλά στη σελίδα και τα λιγότερο δημοφιλή πέφτουν. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι πιο αξιόπιστο από το twitter και πιο σοβαρό και “επιστημονικό” από το Facebook.


    Η σχέση του James Erwin με το… Reddit

    Πριν συμβεί η “μεγάλη” αλλαγή στη ζωή του, ο Erwin πόσταρε ήδη στο Reddit για πέντε συνεχείς μήνες. Χρησιμοποιούσε, μάλιστα, το ψευδώνυμο “Prufrock451”, μία διπλή αναφορά σε έναν πρωταγωνιστή ποιήματος του Thomas Stearns Eliot και μίας νουβέλας του 1953 του Ray Bradbury με τον τίτλο “Fahrenheit 451”. Είχε γράψει για διάφορα θέματα. Μια μέρα είχε συντάξει ένα ποστ για τις ιστορικές ρίζες του εμφυλίου πολέμου στη Λιβερία, μία άλλη ανέφερε μία αστεία ιστορία για ένα σκοπευτήριο στην Iowa. Είχε ανεβάσει επίσης φωτογραφίες από ευρωπαϊκά οχυρά, ακόμη και ένα απόσπασμα από το Βολταίρο.Το Reddit ήταν γι’ αυτόν ένα παιχνίδι. Στόχος του ήταν να συγκεντρώνει πόντους στο “Reddit κάρμα” του. Κάθε φορά που έβλεπε το “κάρμα” του να ανεβαίνει, αυξανόταν η αδρεναλίνη του…

    Η ερώτηση που άλλαξε τη ζωή του

    Είναι συνηθισμένο στην αρχική σελίδα του Reddit να εμφανίζονται τυχαίες ερωτήσεις, όπως, για παράδειγμα, “ποιο είναι το πιο άκομψο πράγμα που μπορείτε να πείτε σ’ ένα ταμείο, ενώ αγοράζετε προφυλακτικά;”. Εκείνη τη μέρα, λοιπόν, ο Erwin, βλέποντας το αγαπημένο του κοινωνικό δίκτυο, είδε μία ερώτηση που είχε δημοσιευτεί από κάποιον που αυτοαποκαλούνταν “The_Quiet_Earth”. Η ερώτηση ήταν η εξής: “Μπορώ να καταστρέψω ολόκληρη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια της Βασιλείας του Αυγούστου, αν ταξιδέψω στο χρόνο πίσω με ένα τάγμα πεζοναυτών του Αμερικανικού Ναυτικού;” Ο Erwin έκανε click στην ερώτηση και είδε τα σχόλια… Εκατοντάδες άνθρωποι είχαν γυρίσει υποθετικά το χρόνο πίσω, καταθέτοντας τη δική τους απάντηση αλλά και άποψη για το θέμα. Το γεγονός ότι έχει σπουδάσει Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Iowa τον έκανε να βρει πραγματικά το θέμα ενδιαφέρον και να ξοδέψει χρόνο, ώστε να δημοσιεύσει τη δική του απάντηση 350 λέξεων. Το ποστ του είχε τόσο ενδιαφέρον, που πραγματικά κέντρισε το ενδιαφέρον όλου του Reddit.

    Μέσα σε μία ώρα, ήταν μία online διασημότητα. Μέσα σε τρεις ώρες, ένας παραγωγός ταινιών τον είχε προσεγγίσει. Μέσα σε δύο εβδομάδες, του προσφέρθηκε συμβόλαιο για να γράψει μία ταινία βασισμένη στα σχόλιά του στο Reddit. Μέσα σε δύο μήνες, ήταν ήδη ένας σεναριογράφος του Χόλιγουντ. Και κάπως έτσι, τα κοινωνικά δίκτυα επιτέλεσαν ακόμη ένα μικρό “θαύμα”. Ο καθένας μας φαίνεται ότι μπορεί να αποτελεί το επόμενο…

    Δείτε το teaser της ταινίας “Rome, Sweet Rome” με σεναριογράφο τον James Erwin

    Πηγή: Wired

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles