Με μία βοήθεια ενός επαναστατικού συστήματος, ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τα περιττώματα αγελάδων σε… πόσιμο νερό!
Αξιοποιώντας μία βιοχημική διεργασία που ονομάζεται αναερόβια χώνευση καθώς και ένα σύστημα διήθησης, τεράστιες ποσότητες από… κοπριά αγελάδων μπορούν πλέον να μετατραπούν σε αρκετά καθαρό νερό ώστε να είναι πόσιμο από τα ζώα, την ίδια στιγμή που εξαλείφονται και οι αρνητικές συνέπειες που μπορούν να έχουν τα σχετικά “απόβλητα” στο περιβάλλον.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από ερευνητές του Michigan State University, τοποθετώντας απόβλητα σε έναν αναερόβιο χωνευτή και, στη συνέχεια, συνδέοντάς ένα σύστημα υπερδιήθησης, σε μία διαδικασία χωρίς την παρουσία οξυγόνου και αξιοποιώντας μία συσκευή αντίστροφης ώσμωσης.
Πολλοί κτηνοτρόφοι τοποθετούν ήδη τα περιττώματα από τις αγελάδες τους σε ειδικούς χωνευτήρες, προκειμένου να αποσυντεθούν με ασφάλεια, ενώ “συλλαμβάνουν” με κάποιον τρόπο και το μεθάνιο που εκλύεται από αυτά, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν δεν υπάρξει, ωστόσο, σωστή διαχείριση, αυτού του είδους τα “απόβλητα” ενδέχεται να μολύνουν το περιβάλλον – ιδίως το νερό. Εάν η κοπριά εισέλθει στο νερό, καταστρέφει τα επίπεδα του οξυγόνου που βρίσκονται σ’ αυτό και κάτι τέτοιο μπορεί να σκοτώσει ψάρια και λοιπή υδρόβια ζωή. Στα υπόγεια ύδατα, κάτι αντίστοιχο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των νιτρικών αλάτων σε ανθυγιεινά επίπεδα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει και σε μία θανατηφόρα διαταραχή του αίματος, που ονομάζεται “σύνδρομο Blue Baby”, αν το νερό αυτό καταναλωθεί.
Το σύστημα που ανέπτυξαν από το πανεπιστήμιο του Michigan μπορεί να παράγει περίπου 50 λίτρα νερό από 100 λίτρα κοπριάς, αν και η ομάδα πιστεύει ότι μπορεί να αυξήσει την παραγωγή στα 65 λίτρα. Σχέδιο των δημιουργών του είναι, μάλιστα, να εμπορευματοποιηθεί έως τα τέλη του έτους.