Η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη επιδημία της νόσου που προκαλεί ο ιός Έμπολα, συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Στην τελευταία επίσημη ανακοίνωσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρεται σε 672 θανάτους μέχρι την 23η Ιουλίου και 1201 καταγεγραμμένους ασθενείς. Πού; Στη Γουινέα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Νιγηρία.
Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι άνευ προηγουμένου. Μέσα σε δύο μόνο μέρες (21 με 23 Ιουλίου) σημειώθηκαν 12 νέοι θάνατοι και 108 νέοι ασθενείς, ενώ οι πρώτοι που κινδυνεύουν να μολυνθούν, είναι όλοι εκείνοι που εργάζονται σε καταυλισμούς υποδοχής ασθενών στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής. Έτσι συνέβη και στο γιατρό Samuel Brisbane, έναν εκ των επικεφαλής κέντρου υποδοχής ασθενών, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Monrovia.
Το νέο ξέσπασμα του ιού έμπολα ξεκίνησε από τα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν και καταγράφηκαν 6 κρούσματα αιμορραγικού πυρετού στην περιοχή. Από τον Φεβρουάριο μέχρι και την 23η Απριλίου, είχαν καταγραφεί 242 κρούσματα και 142 θάνατοι, διατηρώντας το ποσοστό θνησιμότητας από τον ιό στο 59%. Έκτοτε, τόσο γεωγραφικά, όσο και σε αριθμούς, ο ιός εξαπλώνεται με τους επιστήμονες να μιλούν πια για μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Την 25η Ιουλίου η Νιγηρία κατέγραψε επίσης τον πρώτο ασθενή της. Εχθές, η Λιβερία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορά της και θέτει σε καραντίνα συγκεκριμένες περιοχές. Δεκάδες ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και γιατροί εθελοντές από διάφορους φορείς λειτουργούν σε συνεργασία με τις δομές υγείας των κρατών της περιοχής, υπό τον συντονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των επιστημόνων του.
Κρούσματα αιμορραγικού πυρετού και κατά συνέπεια ο εντοπισμός του ιού Έμπολα καταγράφηκαν πρώτη φορά το 1976, στο Ζαϊρ και το Σουδάν. Ο ιός πήρε το όνομά του από ποτάμι της περιοχής. Εμβόλιο για την αντιμετώπιση επιδημιών εξαιτίας του ιού δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα και ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί κάθε επιδημία, είναι ο περιορισμός των ασθενών και η αποφυγή επαφής τους με άλλα άτομα. Αυτό είναι και το μήνυμα που έχει ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε στις περιοχές της Δυτικής Αφρικής τον περασμένο Μάιο, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να ενημερώσει τους κατοίκους για το τι πρέπει να κάνουν για να προστατευθούν από τον ιό. Οι αρχές και οι καλλιτέχνες των περιοχών, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα υψηλότατα ποσοστά αναλφαβητισμού στις χώρες που έχει παρουσιαστεί η επιδημία του ιού Έμπολα, ελπίζουν πως ένα κεφάτο τραγούδι, μπορεί να κάνει αυτό που δεν μπορούν να κάνουν άλλα μέσα: να ενημερώσει και να προφυλάξει.