13.6 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024
More

  Είδαμε το Zack Snyder’s Justice League και αυτές είναι οι εντυπώσεις μας (spoiler-free review)

  Φαίνεται σαν ψέμα ότι μετά την απομάκρυνση του Zack Snyder από το κινηματογραφικό σύμπαν της DC, οι fans και η πίστη τους στο όραμά του, θα μας έφερναν σήμερα, επιτέλους το Zack Snyder’s Justice League. Πλέον, η μεταφορά της θρυλικής Λεγεώνας των Υπερηρώων στην μεγάλη οθόνη δεν αποτελεί πια μία πανάκριβη αποτυχημένη παραγωγή αλλά ένα επικό 4ωρο υπερθέαμα. Ναι, ο Snyder τα κατάφερε!

  Με ενθουσιασμό περιμέναμε να έρθει η μέρα να απολαύσουμε το original όραμα του σκηνοθέτη επιτυχιών όπως ‘300’ και ‘Watchmen’. Τώρα που το είδαμε από την άνεση του σπιτιού μας – beat that, covid-19 – ήρθε ή ώρα να μοιραστούμε με εσάς τις εντυπώσεις μας, φυσικά σε ένα spoiler-free review. Ωστόσο, εάν δεν έχετε δει την αρχική ταινία ή το Batman V Superman: Dawn of Justice, ενδεχομένως να έχετε ερωτήματα σχετικά με την πλοκή. 

  Λίγη ιστορία για το πως έφτασε σε εμάς το Zack Snyder’s Justice League

  Τέσσερα χρόνια πέρασαν από το Justice League που είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες (ή ‘Josstice League’ όπως το αποκαλούν οι fans της DC) για να έρθουμε σε επαφή με το αυθεντικό όραμα του Zack Snyder, του αρχικού σκηνοθέτη της ταινίας. Για όσους δεν το γνωρίζουν, λίγο μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων της ταινίας, πίσω στο μακρινό 2016, η Warner Bros. αποφάσισε ότι θέλει η μεγάλη της υπερηρωική ταινία να έχει πιο ανάλαφρη διάθεση, θυμίζοντας τα blockbusters του αντίπαλου δέους, της Marvel. Ωστόσο, καθώς το γνωστό σε όλους μας στυλ του Zack Snyder είναι πιο σκοτεινό και σοβαροφανές, ο σκηνοθέτης παραιτήθηκε από το project στο στάδιο του post-production με αποκορύφωμα την αυτοκτονία της κόρης του, Autumn. Έτσι, η Warner προσέγγισε τον Joss Whedon, ώστε να ξανά γυρίσουν την μισή ταινία με το στυλ που ήθελε το στούντιο. Το αποτέλεσμα; Μία αψυχολόγητη ταινία, με αδύναμο σενάριο, κακά cgi, cheesy punchlines και έναν αναλώσιμο villain.

  Στα χρόνια που πέρασαν, ο Zack Snyder άρχισε να μοιράζεται στο Vero (social media πλατφόρμα) λεπτομέρειες σχετικά με την δική του εκδοχή του Justice League. Σύντομα, οι χρήστες άρχισαν να τουιτάρουν με το hashtag #RELEASETHESNYDERCUT. Παραδόξως, η ιντερνετική αυτή εκστρατεία πέτυχε. Η Warner Bros. καθώς και το HBO παρατήρησαν το κύμα υποστήριξης των fans και δέχτηκαν να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στον Snyder να ολοκληρώσει αυτό που είχε αρχικά οραματιστεί. Μπορεί να σκέφτηκαν ‘πόσο χειρότερο να είναι από αυτό που δείξαμε στο σινεμά’; Είναι συγκινητικό το πως εμείς, το κοινό, έχουμε τελικά μεγαλύτερη δύναμη από όσο νομίζουμε. Εξάλλου, τι είναι ο κινηματογράφος χωρίς το κοινό του; Χωρίς τους fans δεν θα είχε δει ποτέ το φως το Snyder Cut, γεγονός που γνωρίζει καλά ο 55χρονος σκηνοθέτης. Έτσι ξεκινάει το Zack Snyder’s Justice League, με ευχαριστίες προς εμάς, τους fans.

  Zack Snyder's Justice League

  H μεταμόρφωση του Justice League σε επικό υπερθέαμα

  Αντί για 2, το Zack Snyder’s Justice League έχει διάρκεια 4 ωρών (μην σας τρομάζει αυτό, είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, γεγονός που βοηθάει πολύ και στην κατανόηση αλλά και να πατήσετε pause και να κάνετε ένα διάλειμμα). Οι έξτρα αυτές σκηνές, έρχονται, κατάρχας, να διορθώσουν σημαντικά τον κακό ρυθμό της πρώτης ταινίας. Η έκδοση του 2017 ήταν ένας συνδυασμός από αργές και σκοτεινές σκηνές με βιασύνη της πλοκής εμπλουτισμένη με φτηνό χιούμορ. Τώρα, ακόμη και στις σκηνές που ξανά χρησιμοποίησε ο Ζακ, άλλαξε εντελώς το ύφος και τον ρυθμό τους, ώστε να φτιάξει μία ταινία πιο εναρμονισμένη. Και τα κατάφερε. Τα πολλαπλά slow-motion και το αργό ξετύλιγμα του νήματος της πλοκής, λειτούργησε.

  Είναι πολύ ενδιαφέρον πως η ίδια ταινία κατάφερε να μοιάσει τόσο διαφορετική. Το θετικό για τον Snyder είναι ότι στα χρόνια που μεσολάβησαν, κατάλαβε τι θέλει και τι δεν θέλει να δει το κοινό και το προσάρμοσε στο δικό του χαρακτηριστικό στυλ κινηματογράφου. Οι χορογραφίες στις σκηνές μάχης είναι πολύ πιο εναρμονισμένες, τα cgi πολύ πιο ρεαλιστικά από την πρώτη ταινία (όλοι θυμόμαστε πόσο ‘ψεύτικος’ έμοιαζε ο Steppenwolf) και οι διάλογοι πιο οργανικοί.

  Παραδόξως, λειτούργησε πολύ καλύτερα η αποβολή του χιούμορ. Οι φτηνές ατάκες που «σφηνώθηκαν» σε μία εξαιρετικά σοβαρή κόμικ ταινία, όχι μόνο δεν είχαν προκαλέσει γέλιο το 2017 αλλά έριχναν και άλλο την ποιότητά της. Ελάχιστα punchlines κατάφεραν να επιζήσουν της δεύτερης ταινίας, όπως αυτό στον χαρακτηριστικό διάλογο μεταξύ Barry Allen και Bruce Wayne όπου ο πρώτος ρωτάει τον δεύτερο ποια είναι η σούπερ δύναμή του, για να απαντήσει «το ότι είμαι πλούσιος».

  Zack Snyder's Justice League

  Δικαιοσύνη για την Wonder Woman 

  Η Wonder Woman της Gal Gadot είναι μία από τις πιο δυναμικές και αγαπημένες υπερηρωίδες. Ωστόσο, στο Justice League του 2017, η Wonder Woman λειτούργησε ως ‘comic relief’ και ως σεναριακό ‘σκαλοπάτι’ για τους άλλους χαρακτήρες. Υπήρχε συνεχής αναφορά στο πόσο όμορφη είναι, αστεία για το γεγονός ότι είναι γυναίκα και υπήρχε μία διαρκής ανάγκη να την σώσουν, παρόλο που πρόκειται κυριολεκτικά για ένα πλάσμα με θεϊκές ικανότητες. Με λίγα λόγια, η WW ήταν εκεί για να δέσει τους υπόλοιπους χαρακτήρες και να ευχαριστήσει οπτικά τον θεατή.

  Στην νέα εκδοχή της ταινίας, η Wonder Woman αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της ομάδας σε ψυχολογικό επίπεδο. Λειτουργεί όχι μόνο ως μία παντοδύναμη ηρωίδα αλλά και ως το ψυχικό τους στήριγμα. Όσο για την πλοκή, αποτελεί βασικό πυλώνα της σύνθεσης της ομάδας μαζί με τον Batman και χωρίς εκείνη το εγχείρημά του θα ήταν άχρηστο. Ακόμη, οι σκηνές μάχης της είναι από τα πιο απολαυστικά στοιχεία της ταινίας ενώ δεν χρειάζεται να σωθεί από κανέναν.

  Γενικά, υπήρχε πολύ ωραία ισορροπία μεταξύ των κεντρικών ηρώων. Ήταν όλοι το ίδιο χρήσιμοι (σε αντίθεση με το 2017 που λειτούργησαν ως side kicks του OP Superman) και είχαν πολύ πιο ανεπτυγμένους και με βάθος χαρακτήρες. Το κίνητρό τους να ενωθούν σε μια ομάδα παίρνει τον απαιτούμενο χρόνο του και γίνεται έτσι πιο φυσικά κατανοητό. Τέλος, έχουν πολύ καλύτερη χημεία μεταξύ τους, με τους διαλόγους και τις σκηνές μάχης να έχουν εξαιρετική ροή.

  Zack Snyder's Justice League

  Θα μπορούσε να ήταν καλύτερη η ταινία; 

  Αν θα έπρεπε να αλλάξουμε κάτι στην ταινία, θα ήταν η ανάσταση του ‘βαρύ πυροβολικού’, του Superman. Ο κρυπτονιανός εμφανίζεται ενώ η ταινία παίζει ήδη για 3 ώρες, γεγονός που κάνει το τέλος της να φαίνεται αρκετά βιαστικό. Μην μας κατηγορήσετε για spoiler, ξέρατε ότι θα επιστρέψει ο Superman, είναι και στην αφίσα. Στην αρχική εκδοχή ο Superman ανασταίνεται αρκετά πριν την μέση της ταινίας, γεγονός που μας δίνει πολύ χρόνο για να γίνουμε μάρτυρες της μεγάλης του επιστροφής και του δέσιμού του με την νέα ομάδα.

  Ωστόσο, είναι υπερβολικά θετικό το γεγονός ότι η σημερινή εκδοχή του Justice League, ήρθε να ‘βουλώσει’ όλες τις τρύπες του σεναρίου. Η ταινία μας εξηγεί λεπτομερώς πως προέκυψε το σχέδιο της ανάστασης του Superman, γεγονός που είχε παραληφθεί το 2017. Το σχέδιο για την επαναφορά του Superman είναι αρκετά περίπλοκο ώστε να μην μας δοθούν εξηγήσεις για το πως πρόκυψε, γεγονός που καλύπτει πλήρως η νέα εκδοχή. Γενικά, οι έξτρα σκηνές κατάφεραν να μας εξηγήσουν πλήρως τι, γιατί και για ποιον λόγο συμβαίνει ό,τι συμβαίνει στην ταινία.

  Άλλο ένα παράδειγμα είναι η ιστορία και οι δυνάμεις του Cyborg. Στην πρώτη ταινία, ήταν ασαφές πως δημιουργήθηκε και γιατί υπήρχε τέτοιο μίσος προς τον εαυτό του και τον πατέρα του. Επίσης, οι δυνάμεις του δεν είχαν σαφείς επεξηγήσεις και φαινόταν απλά να λειτουργούν όπως εξυπηρετεί το σενάριο.

  Όσο για το τέλος, θα προσπαθήσουμε όσο πιο διακριτικά μπορούμε να σας πούμε ότι θα το θέλαμε λίγο πιο προσεγμένο και όχι τόσο βιαστικό. Ωστόσο, σε σχέση με το απαράδεκτο κλείσιμο της ταινίας του 2017, είμαστε σαφώς ευχαριστημένοι.

  Highlights της νέας εκδοχής: ο Joker του Jared Leto στην τελευταία σκηνή, οι επική μάχη της Χρυσής Εποχών των Ηρώων ενάντια στον Darkseid, o ίδιος ο Darkseid (ή Δαρκcειδος Σκοτομήδης όπως τον είδαμε γραμμένο στον αρχαίο ναό), ο Steppenwolf που πλέον είναι ένας αξιοπρεπής viilain και όχι αναλώσιμη καρικατούρα και ο Bruce Wayne του Ben Affleck (ναι, καλά διαβάσατε).

  Zack Snyder's Justice League

  Σας προτείνουμε να δείτε το Zack Snyder’s Justice League. Ακόμη και εάν δεν είστε σκληροπυρηνικοί fans της DC, θα δείτε ένα επικό υπερθέαμα που θα γεμίσει το απόγευμά σας. Μπορείτε από σήμερα και όλας να νοικιάσετε την ταινία από Cosmote TV και αύριο από την Vodafone TV (διαβάστε περισσότερα εδώ)

   

   

  Related Articles

  1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Το Beat that covid 19 τί το ήθελες; Αχρείαστη αμερικανιά. Κατά τα και εξαιρουμένου αυτού η κρητική πολύ καλή!

  τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles