17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Το Facebook, ένα bug και ο Sylvester Stalone

    Ένα απλό, τυπικό bug στάθηκε αφορμή να δούμε ξεκάθαρα, για άλλη μια φορά, την απίστευτη ισχύ του Διαδικτύου και πως έχει αλλάξει τα πάντα στις ζωές μας. Ένα bug του Facebook.

    facebookkhalil1

    Όπως θα διαβάσατε πρόσφατα, ένας Παλαιστίνιος ερευνητής εντόπισε ένα bug στον κώδικα του Facebook που επέτρεπε σε κάποιον να δημοσιεύσει οτιδήποτε ήθελε σε τοίχους άλλων χρηστών, ακόμα και αν δεν ήταν φίλος μαζί τους. Ο Khalil Shreateh θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το bug για να κερδίσει ο ίδιος χρήματα μέσω αυτού, ή να το δημοσιεύσει σε underground hacking κοινότητες, με αποτέλεσμα αρκετούς χρήστες-θύματα προτού το Facebook αντιληφθεί τι γίνεται και το επιδιορθώσει. Ωστόσο, προτίμησε να το αναφέρει στους υπεύθυνος του κοινωνικού δικτύου, ώστε αφ’ενός να καλυφθεί το κενό ασφαλείας, αφ’ετέρου να λάβει την αμοιβή που δίδεται σε τέτοιες περιπτώσεις (500 έως 2500 δολλάρια).

    Δε θα επαναλάβουμε ολόκληρη την ιστορία, την γνωρίζετε ήδη λογικά. Το Facebook δε δίνει μεγάλη σημασία στα mails του Khalil, ο ίδιος για να αποδείξει τα λεγόμενά του δημοσιεύει στον τοίχο του ιδρυτή και CEO της εταιρείας, Mark Zuckerberg και ενώ το bug γίνεται παραδεκτό και επιδιορθώνεται, αμοιβή γιοκ! Ο Khalil παραβίασε τους όρους χρήσης του Facebook κάνοντας τα παραπάνω και έτσι δε δικαιούται να λάβει τα χρήματα, ενώ οι εκπρόσωποί του έφτασαν στο σημείο να κατηγορήσουν ακόμα και τα μέτρια…Αγγλικά του ερευνητή σαν υπεύθυνα για την κακή συννενόηση μεταξύ τους.

    Αφήνοντας στην άκρη την…καρμιριά που επιδεικνύει το Facebook αρνούμενο την αμοιβή, παρά το λάθος του και τις διαστάσεις που πήρε το ζήτημα, αλλά ακόμα και τις κοινωνικοπολιτικές προεκτάσεις του (ο ανατολικός κόσμος σίγουρα δεν είδε με καλό μάτι το σημείο περί “κακών Αγγλικών”), θα σταθούμε σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που είχε η δημοσίευση του bug. Κάτι που έκανε να λάμψει μπροστά στα μάτια μας το μεγαλείο του Internet, ίσως μια από τις σημαντικότερες επιδράσεις του στην παγκόσμια κοινότητα.

    facebookkhalil2

    Μέσα σε χρόνο ρεκόρ και εντός λίγων ωρών, στήθηκε στο indiegogo.com ένα fund raiser για τον Khalil, ώστε να ανταμοιφθεί όπως του άξιζε για την προσπάθειά του. Τα 500 δολλάρια που κανονικά θα λάμβανε από το Facebook, συγκεντρώθηκαν μέσω δωρεών, ανώνυμων και επώνυμων, χάρη στο indiegogo, ώστε να καταλήξουν στα χέρια του Παλαιστίνιου. Και μαντέψτε: Το ίδιο έγινε και στο GoFundMe, μόνο που από εκεί ο Khalil θα πάρει 10.000+ δολλάρια! Με τον τρόπο αυτό, βλέπουμε πόσο εύρυθμα και αντανακλαστικά λειτουργεί η “αυτορύθμιση” και η επιβολή “δικαιοσύνης” του Διαδικτύου, καθώς όλοι οι χρήστες, ενωμένοι σαν μια οντότητα, όχι μόνο έχουν τη διάθεση, αλλά και την ισχύ να κάνουν κάτι τέτοιο. Ακόμα πιό εντυπωσιακό αφού οι δωρητές των χρημάτων μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με τον Khalil και τον κάθε Khalil, όντας διαφορετικών εθνικοτήτων, αντιλήψεων, πεποιθήσεων κ.λπ.

    Αυτή είναι η μαγεία του Internet. Η ισχύς των δισεκατομμυρίων χρηστών του, αλλά κυρίως η συνοχή μια ομάδας τόσων “διαφορετικών” ατόμων, που αψηφούν κανόνες και νόμους για να εφαρμόσουν αυτό που οι ίδιοι θεωρούν σωστό, την κοινή ιδέα που αναδύεται μέσα από πληθώρα “ζυμώσεων” σε fora, σε blogs, οπουδήποτε. Οι κυβερνήσεις προσπαθούν να χαλιναγωγήσουν αυτή την οντότητα, το κατά πόσο μέχρι στιγμής τα καταφέρνουν ή αν θα τα καταφέρουν μελλοντικά, μένει να φανεί. Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει κάποια “παγκόσμια” κυβέρνηση, από τη στιγμή που το Διαδίκτυο έχει καταργήσει σύνορα πολιτικά, θρησκευτικά, φυλετικά, φυσικά, μπορεί να είναι ασταμάτητο.

    facebookkhalil3

    Δε ξέρω για εσάς, αλλά όσο περνούν τα χρόνια, το σενάριο του “Demolition Man” μου έρχεται όλο και συχνότερα στο μυαλό. Και εύχομαι να μην επιβεβαιωθεί, έστω και στο ελάχιστο. Και δεν εννοώ τα “τρία κοχύλια” του.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles