21.5 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Γιγάντιο απολιθωμένο κρανίο θαλάσσιου τέρατος ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι

    Στη Νεβάδα των ΗΠΑ ανακάλυψαν οι παλαιοντολόγοι ένα εντυπωσιακό απολιθωμένο κρανίο ενός τεράστιου θαλάσσιου τέρατος, που μας έρχεται και αυτό από την εποχή των δεινοσαύρων. Το κρανίο, ηλικίας περίπου 246 εκατ. ετών, ήταν μεγαλύτερο και από του Τυραννόσαυρου, ενώ το σώμα του τέρατος υπολογίζεται ότι ξεπερνούσε τα 17 μέτρα και ζύγιζε 45 τόνους. Πρόκειται για έναν απρόσμενα μεγάλο είδος ιχθυόσαυρου, το πρώτο γνωστό γιγάντιο ζώο της Γης.

    Τι γνωρίζουμε για τους ιχθυόσαυρους

    Οι ιχθυόσαυροι έμοιαζαν με γιγάντια ψάρια και τρομοκρατούσαν τις θάλασσες την εποχή που οι δεινόσαυροι κυριαρχούσαν στην ξηρά. Εμφάνισαν γρήγορη εξέλιξη, φθάνοντας σε τόσο μεγάλο μέγεθος μέσα σε μόνο 2,5 έως τρία εκατομμύρια χρόνια. Οι ερευνητές ονόμασαν το νέο είδος Cymbospondylus youngorum. Η ανασκαφή των απολιθωμάτων (του γιγάντιου κρανίου και ενός μέρους του σώματος) είχε γίνει το 2015, αλλά μόλις τώρα – μετά από πολυετή μελέτη – οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τα συμπεράσματα τους.

    Οι ίδιοι αναφέρουν: “Απ’ όσο ξέρουμε, ήταν το πρώτο γιγάντιο πλάσμα που έζησε στη Γη. Υποθέτουμε ότι οι ιχθυόσαυροι μπόρεσαν να εξελιχθούν τόσο γρήγορα, επειδή ήταν τα πρώτα μεγαλύτερα πλάσμα στους ωκεανούς του κόσμου. Έτσι εκτίθεντο σε λιγότερο ανταγωνισμό”. Ο αναπληρωτής καθηγητής βιολογίας Λαρς Σμιτς του Κολλεγίου Scripps της Καλιφόρνιας δήλωσε: “Φανταστείτε ένα ζώο σαν θαλάσσιο δράκοντα!”.

    Το απολίθωμα θα φιλοξενηθεί μόνιμα στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κομητείας του Λος ‘Αντζελες, ενώ ένα αντίγραφο του κρανίου του σύντομα θα εκτεθεί στο Μουσείο Goldfuss του Πανεπιστημίου της Βόννης στη Γερμανία.

    Διαβάστε επίσης: Υπό ανάπτυξη ρομπότ που θα ελέγχονται από τη σκέψη παράλυτων ασθενών – Έλληνας ο επικεφαλής της ομάδας (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles