Είναι, περίπου, λίγο παραπάνω από ενάμισης χρόνος από τότε που ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε την τότε νέα λειτουργία του Facebook, το Graph Search.
Σήμερα, νομίζω, λίγοι τη θυμούνται και σίγουρα πολύ λιγότεροι είναι αυτοί που τη χρησιμοποιούν πέραν από την «απλή» αναζήτηση κάποιου φίλου τους ή κάποια Facebook σελίδας που τους αρέσει!
Αλήθεια, έχεις σκεφτεί πως το Facebook μπορεί π.χ. να σου «δείξει» τι ταινίες μπορείς να δεις το Σαββατοκύριακο που δεν έχεις όρεξη να βγεις, ποια εστιατόρια να επισκεφτείς χωρίς να «θυσιάσεις» την ποιότητα αλλά και το ιδανικό μέρος για διακοπές; Κι όμως, μπορεί! Αρκεί να ξέρεις πώς να πραγματοποιήσεις τη σχετική αναζήτηση!
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά. Ποιος είναι ο ιδανικός σύμβουλος να σου πει ποια ταινία να δεις, ποια μουσική να ακούσεις, ποιο παιχνίδι να παίξεις ή ποιο εστιατόριο να επισκεφτείς; Μα ο κολλητός σου ή κολλητή σου! Δοκίμασε να ρωτήσεις το Facebook, nearby restaurants [όνομα φίλου που αγαπά το καλό φαγητό] likes, games [όνομα φίλου που είναι πωρωμένος gamer] plays, places [όνομα φίλου που αγαπά τα ταξίδια] has visited, για να πάρεις μια ιδέα για το που θα φας, ποιό παιχνίδι θα παίξεις αλλά και που θα πραγματοποιήσεις την επόμενη εκδρομή σου!
Εάν, λόγω της νέας σεζόν, έχεις αποφασίσει να ρίξεις ένα μικρό ξεσκαρτάρισμα, πέρα από το γραφείο και το σπίτι, και στις σελίδες που έχει κάνει like τότε δοκίμασε να «ρωτήσεις»: pages I like. Το αποτέλεσμα της αναζήτησης θα σου «επιστρέψει» μια λίστα με τις σελίδες που έχεις κάνει like και μπορείς να ορίσεις εάν θες να λαμβάνεις ενημερώσεις καθώς και να κάνεις unlike χωρίς κόπο και χωρίς τη χρήση «τρίτης» εφαρμογής!
Για μια λίστα με φωτογραφίες που έχεις κάνει like «ρώτα»: photo I have liked.
Μπορείς, επίσης, αν σου αρέσει να αναπολείς, να δεις τις φωτογραφίες σου με τον καλό σου ή την κολλητή σου αρκεί να ρωτήσεις photos of me and [όνομα φίλου].
Εάν είσαι ψιλο…κουτσομπόλης και θες να μάθεις τι συμβαίνει γύρω σου τότε μπορείς να ρωτήσεις: Photos of [όνομα φίλου/αγοριού] that [όνομα φίλου κολλητής] likes.
Μπορείς επίσης να ξεκινήσεις να γράφεις το ερώτημά σου και μέσω του auto complete να λάβεις προτάσεις αναζήτησης και για πιο εξειδικευμένα πράγματα.
Το κατάλαβες το σκεπτικό! Ακόμη, σου δίνεται η δυνατότητα να «επεξεργαστείς» την αναζήτηση μέσω του refine search για να προσθέσεις περισσότερες παραμέτρους! Σε περίπτωση δε, που θες να postάρεις, για κάποιο λόγο, τα αποτελέσματα της αναζήτησης δεν έχεις παρά να επιλέξεις το «που»: timeline σου ή φίλου και να πατήσεις το share!
Εσύ, αλήθεια χρησιμοποιείς το Graph Search του Facebook;
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.