25.9 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
More

  HUAWEI Health Lab: Ταξιδέψαμε στο μακρινό Ελσίνκι και ξεκλειδώσαμε τα μυστικά της κατασκευής των wearables!

  Η αγορά των wearables είναι αυτή τη στιγμή από τις πιο ακμάζουσες και δυναμικές στην αγορά της τεχνολογίας. Για αυτό και οι τεχνολογικοί κολοσσοί δεν σταματούν να επενδύουν τεράστια ποσά, αναπτύσσοντας όλο και πιο τεχνολογικά εξελιγμένα smartwatches και άλλου τύπου wearables. Άλλωστε, η δημιουργία ενός wearable πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά και συνεχείς δοκιμές έτσι ώστε να επιτευχθεί το πιο άρτιο και πιο κοντά στην πραγματικότητα αποτέλεσμα. Η HUAWEI, η εταιρεία που το όνομα της είναι συνώνυμο με την πρωτοπορία στα wearables, δεν σταματάει στιγμή από το να βελτιώνει διαρκώς τα δικά της προϊόντα, εμμένοντας στην υψηλή ποιότητα κατασκευής αλλά και στην tailor-made φιλοσοφία, δημιουργώντας ουσιαστικά smartwatches, bands και ακουστικά, τα οποία είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες και στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις των users. Η διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης ενός wearable είναι κάτι που δεν το γνωρίζει ο τελικός χρήστης και στο πρόσφατο ταξίδι που πραγματοποιήσαμε στο μακρινό Ελσίνκι της Φινλανδίας, ως αποκλειστικοί προσκεκλημένοι του κινεζικού κολοσσού της τεχνολογίας είχαμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε το HUAWEI Health Lab και να πάρουμε μια πρώτης τάξεως γεύση από όλη αυτή την θαυμαστή διαδικασία που απαιτείται για να περάσει ένα wearable από το πρώιμο στάδιο της σύλληψης και του σχεδιασμού του στο drawing board, σε αυτό του testing και της κυκλοφορίας του τελικού προϊόντος…

  Αυτό που μάθαμε είναι ότι στο Ελσίνκι ουσιαστικά βρίσκεται το 3ο Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας που ασχολείται αποκλειστικά με τα wearables/watches της παγκοσμίως. Τα άλλα δύο βρίσκονται στην Κίνα και, όπως είδαμε στις οθόνες των εγκαταστάσεων, είναι ακόμα μεγαλύτερα και ακόμα εντυπωσιακότερα. Ελπίζουμε κάποτε να βρεθούμε και σε αυτά αλλά το κέντρο στο Ελσίνκι μας έδωσε μια πολύ καλή γεύση του τι συμβαίνει σε ένα τέτοιο facility.

  Το HUAWEI Health Lab στο Ελσίνκι είναι το πρώτο της εταιρείας στην Ευρώπη και στα σχεδόν 1.000 τ.μ. του φιλοξενεί ακριβό, state-of-the-art επαγγελματικό εξοπλισμό για αθλητές, καλύπτοντας πάνω από 20 είδη άθλησης. Περιλαμβάνει 5 ξεχωριστούς χώρους στους οποίους επαγγελματίες αθλητές συνεργάζονται με την εταιρεία και προσφέρουν τις ικανότητές τους για να βελτιωθεί η ακρίβεια των wearables της. Το δυναμικό του περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 6 PhDs και 20 ειδικούς από 5 ζωτικούς τομείς: Φυσιολογία, AI, Machine Learning, Software testing και Software Engineering, από 7 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

  Ο πρώτος χώρος περιλαμβάνει όργανα γυμναστικής (στατικά ποδήλατα) και βάρη, όπως θα βλέπαμε σε ένα τυπικό γυμναστήριο. Ωστόσο, οι αθλητές αλλά και μη αθλητές που καλούνται να τα χρησιμοποιήσουν, συνδέονται με επαγγελματικό εξοπλισμό μέτρησης παλμών, ρυθμού και έντασης δρσατηριότητας, κατανάλωσης οξυγόνου κ.λπ., ενώ ταυτόχρονα φορούν κάποιο από τα wearables της HUAWEI. Με τον τρόπο αυτό, οι ερευνητές και μηχανικοί της εταιρείας μπορούν να «καλιμπράρουν» όσο το δυνατόν καλύτερα τους αισθητήρες και τους αλγόριθμούς των smartwatches/smartbands, ώστε να παρέχουν όσο το δυνατόν πιο ακριβείς πληροφορίες στο χρήστη. Αυτονόητο, φυσικά, ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο κορυφαίοι αθλητές για το σκοπό αυτό αλλά και απλοί άνθρωποι σχεδόν κάθε ηλικίας, φύλου, σωματικής ικανότητας και διάπλασης, βάρους κ.λπ., αφού άλλωστε τα wearables απευθύνονται σε όλους μας.

  Κατά την είσοδό μας στο Lab είδαμε και μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας των ρολογιών της HUAWEI, η οποία φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία. Από το 2014 και το πρώτο Huawei TalkBand B5 (το θυμάστε;), η εταιρεία έχει κάνει αλματώδη πρόοδο με «βαριές» επενδύσεις σε R&D, για να φτάσουμε σε σύγχρονα μοντέλα όπως το HUAWEI Watch GT4, με δυνατότητες που δεν θα φανταζόμασταν κάποτε. Ουσιαστικά, σε Labs όπως αυτό γίνεται η συλλογή των δεδομένων για την εξέλιξη αλγορίθμων και λειτουργιών που γνωρίζετε, όπως το TruSeen, το TrueSleep, το TrueSports κ.λπ. Στο Ελσίνικι οι άνθρωποι της HUAWEI εστιάζουν κυρίως στο fitness/activity κομμάτι και όχι στον ύπνο ή το stress, καθώς αυτά αφορούν τα Labs της Κίνας. Αυτό το καθιστά ακόμα πιο εξειδικευμένο, όμως, καθώς συλλέγονται δεδομένα από 200 και πλέον φυσιολογικούς και βιο-μηχανικούς δείκτες του ανθρώπινου οργανισμού. Αν αυτά σας φαίνονται ήδη ενδιαφέροντα, δεν έχετε δει τίποτα ακόμα…

  Εκτός του “open gym” χώρου, οι άλλοι 4 χώροι του εργαστηρίου είναι οι πλέον εντυπωσιακοί. Στον πρώτο υπάρχει ένας μεγάλος, φαρδύς «διάδρομος». Σε αυτόν οι αθλητές μπορούν να επιδοθούν σε δραστηριότητες που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να γίνουν εκτός κτιρίου, όπως ποδηλασία με πραγματικό ποδήλατο αλλά και cross-country skiing. Μάλιστα, το demo ξεκίνησε με έναν παραολυμπιακό αθλητή της χώρας σε αμαξίδιο, ο οποίος μπορεί εξίσου άνετα να πραγματοποιήσει στο εργαστήριο τμήμα της προπόνησής του, ενώ ταυτόχρονα συλλέγονται δεδομένα για την λειτουργία του οργανισμού του! Κάμερες καταγράφουν τη διαδικασία από διάφορες γωνίες ενώ δύο ανεμιστήρες παρέχουν τον απαραίτητο εξαερισμό και ψύξη του αθλητή. Στην τεράστια οθόνη μπροστά από τον διάδρομο εμφανίζονται διάφορα δεδομένα real-time, ενώ ο διάδρομος μπορεί να λάβει και ανηφορική κλίση, φυσικά.

  Ο δεύτερος «κλειστός» χώρος ήταν από τους πλέον εντυπωσιακούς, καθώς περιλαμβάνει πισίνα με τεχνητή ροή νερού, ώστε ένας κολυμβητής να καταβάλει υψηλή προσπάθεια παραμένοντας… ακίνητος! Τα ενσωματωμένα water jets μπορούν να παρέχουν ροή έως και 350 κυβικών μέτρων ανά ώρα, ο κολυμβητής είναι συνδεδεμένος με παροχή οξυγόνου και μπορέσαμε να τον παρακολουθήσαμε ακόμα και κάτω από την επιφάνεια του νερού. Αναμφίβολα ένα εξαιρετικό simulation σε πολύ μικρό χώρο, το οποίο είναι ίσως καλύτερο και από μεγάλη, συμβατική πισίνα. Ο τρίτος κλειστός χώρος περιλαμβάνει ένα πιο… συμβατικό διάδρομο, ειδικά για τρέξιμο/περπάτημα. Εδώ συλλέγονται εκτενέστερα δεδομένα για την οξυγόνωση του αίματος του αθλητή αλλά ακόμα και την πίεση που ασκεί το κάθε πόδι του, σε κάθε βήμα. Καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αθλούνται τρέχοντας ή περπατώντας, είναι ένας τομέας στον οποίο οι κατασκευαστές wearables και αθλητικού εξοπλισμού δίνουν μεγάλη βαρύτητα.

  Για το τέλος, αφήσαμε (και μας άφησαν) το καλύτερο. Τον πραγματικά γιγαντιαίο, ειδικό διάδρομο για εξομοίωση δραστηριοτήτων όπως το alipine skiing! Λαμβάνει τεράστια κλίση, έχει ειδική, συνθετική επένδυση που θυμίζει χιόνι (στην όψη και στην πυκνότητα/σκληρότητα) και λαμβάνει υψηλή κλίση ώστε ο αθλητής να κάνει ό,τι πιο κοντινό σε πραγματική κατάβαση πλαγιάς, μέσα σε κλειστό χώρο! Το είδαμε στην πράξη από επαγγελματία σκιέρ και ήταν, μαζί με την κολύμβηση, τα πιο εντυπωσιακά πράγματα που περιλαμβάνει το HUAWEI Health Lab. Στην οθόνη μπορούσαμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο αρκετά δεδομένα από την δραστηριότητα του αθλητή και έτσι μας λύθηκαν αρκετές απορίες για το πως ένα ρολόι μπορεί να αναγνωρίσει και να ξεχωρίσει, αλλά και να παρακολουθήσει, πάνω από 100 αθλητικές δραστηριότητες, τόσο διαφορετικές μεταξύ τους.

  Στο πλαίσιο της ξενάγησης ενημερωθήκαμε και για την έρευνα που πραγματοποιεί ή ενισχύει η HUAWEI εκτός των Labs της. Σε μια προσπάθεια να βοηθήσει και να λάβει βοήθεια, η εταιρεία συνεργάζεται εντατικά με πολλούς φορείς και ερευνητικα/ακαδημαϊκά ιδρύματα, υποστηρίζοντας την δική τους έρευνα πάνω στον τομέα της υγείας και του αθλητισμού. Το iCARE4CVD είναι τμήμα του IHI (Innovative Health Initiative) και η HUAWEI είναι ο μόνος κατασκευαστής wearables που συμμετέχει σε αυτό μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα φέρνει «κοντά» την τεχνολογική βιομηχανία με την ιατρική, για της ανάγκες της έρευνας στο κομμάτι του AI και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Απώτερος στόχος, η δημιουργία wearables που θα μπορούν να είναι πραγματικά «ιατρικά εργαλεία» και θα βοηθούν κάθε χρήστη να ελέγχει τον οργανισμό του σε καθημερινή βάση, να προειδοποιείται για πιθανά προβλήματα και βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους. H εταιρεία έχει ήδη κάνει σύμπραξη με 6 κορυφαία ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για τη δημιουργία του InterLive, ενός εκ των απαιτητικότερων προτύπων δοκιμής wearable συσκευών. Στόχος του η βελτίωση του επιπέδου των wearables παγκοσμίως και η υψηλότατη ακρίβεια μέτρησης δεδομένων όπως ο καρδιακός ρυθμός, τα βήματα, η κατανάλωση θερμίδων και το VO2 Max από συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια και τα bands. Συνολικά η HUAWEI έχει συνεργαστεί με πάνω από 110 ιδρύματα και φορείς παγκοσμίως, λαμβάνοντας δεδομένα από 12+ εκατομμύρια χρήστες, για το R&D των wearables της.

  Στα μελλοντικά πλάνα περιλαμβάνεται η φυσικά η περαιτέρω βελτίωση της ακρίβειας και των δυνατοτήτων των wearables από την HUAWEI, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι οι νέοι αλγόριθμοι προστίθενται μέσω ΟΤΑ updates και στα παλαιότερα μοντέλα της, όπου το hardware το επιτρέπει. Η μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος, της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι οι επόμενοι στόχοι, ώστε να επιτευχθεί επαρκής ακρίβεια. Φυσικά, στο HUAWEI Health Lab εξελίσσονται και μελλοντικά μοντέλα τα οποία δεν έχουμε δει ακόμα και θα φθάσουν στην αγορά μετά από 1-2 χρόνια, καθώς οι δοκιμές είναι εξαντλητικές και οι άνθρωποι της εταιρείας προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη ακρίβεια ακόμα και στα πιο «απίθανα» σενάρια χρήσης, προτού το προϊόν κριθεί έτοιμο για την αγορά. Ποιος ξέρει, ίσως κάπου κοντά μας, μέσα στο HUAWEI Health Lab, να βρισκόταν και ένα HUAWEI Watch GT5 ή GT6, αν και δεν καταφέραμε να εκμαιεύσουμε πληροφορίες γι’αυτά…

  Επιστρέψαμε από το Ελσίνκι αρκετά πιο «σοφοί» στον τομέα των wearables και ομολογώ ότι πλέον βλέπω το ρολόι στον καρπό μου με λίγο διαφορετική «οπτική», κάθε φορά που το χρησιμοποιώ για άθληση αλλά και σε κατάσταση ηρεμίας. Αν μη τι άλλο, η ξενάγησή μας στο R&D center της HUAWEI μας έδειξε το μέγεθος της «δουλειάς» που γίνεται πίσω από ένα wearable και περιλαμβάνει χιλιάδες ώρες δοκιμών και simulations, ώστε η συσκευή να μας δείχνει με ακρίβεια το τι κάνει το σώμα μας. Eye-opening εμπειρία και ελπίζουμε να σας την μεταφέραμε όσο το δυνατόν καλύτερα!

  Δημήτρης Σκιάννης
  Δημήτρης Σκιάννης
  Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles