23.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Huawei Watch 4 Pro Hands-On Review: «Το “διαστημικό” premium smartwatch»!

    Τα wearables αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο απόγειο τους, αποτελώντας μια κατηγορία που γνωρίζει τεράστια άνθηση, με τις πωλήσεις ειδικά των smartwatches κυριολεκτικά να εκτοξεύονται τα τελευταία χρόνια. Σκεφτείτε μόνο τα τεράστια άλματα που έχουν συντελεστεί στην εν λόγω κατηγορία, όπου πριν από σχεδόν 7 με 8 χρόνια ήταν «επαναστατικό» για ένα έξυπνο ρολόι να μετράει τα βήματα και την κατανάλωση θερμίδων, ενώ τώρα έχουμε φτάσει σχεδόν με τις κάρτες eSim και τις άλλες εξελιγμένες λειτουργίες ακόμη και στην πλήρη αποσύνδεση του ρολογιού με το smartphone. O κινεζικός κολοσσός της τεχνολογίας, Huawei, αναμφίβολα έχει βάλει το λιθαράκι του στην παραπάνω τεράστια άνοδο, καθώς τα smartwatches της (από τα πιο mainstream μέχρι το «κτήνος» που ονομάζεται… Ultimate), σχεδόν ανά εξάμηνο παρουσιάζουν και κάτι «διαφορετικό», ανεβάζοντας όλο και περισσότερο τον πήχη, θέτοντας νέα πιο υψηλά στάνταρ ποιότητας. Το Watch 4 Pro που παρουσιάστηκε πρόσφατα και στις ευρωπαϊκές αγορές, έρχεται με ορμή για να πατήσει πάνω στην τεράστια επιτυχία των προηγούμενων μοντέλων που προκάλεσαν αίσθηση στους fans των wearables. Ας περάσουμε όμως στο «ψητό» και ας γνωρίσουμε καλύτερα το Watch 4 Pro…

    «Διαστημικό» design κι… όχι μόνο!

    Η Huawei παραδοσιακά δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ποιότητα κατασκευής και την στιβαρότητα των ρολογιών της και φυσικά το Watch 4 Pro δεν θα μπορούσε να αποτελέσει την εξαίρεση στον κανόνα. Με το που το βγάλαμε από τη συσκευασία του, αμέσως καταλάβαμε περί τίνος… πρόκειται! Η Huawei στην περίπτωση του Watch 4 Pro δεν έχει κάνει κανέναν απολύτως «συμβιβασμό», για αυτό και η πρώτη της επιλογή για το σώμα του ρολογιού δεν είναι άλλο από τιτάνιο, ένα σούπερ ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται στις εφαρμογές της αεροναυπηγικής. Με το ποιοτικό μπρασελέ να συμπληρώνει την «εξωτερική» εικόνα του, το premium smartwatch της Huawei δείχνει να έχει δεχθεί μπόλικες φουτουριστικές επιρροές, μεταδίδοντας άπειρα vibes «δυναμισμού» στον χρήστη που το φοράει στον καρπό του.

    Η σφαιρική οθόνη του μοιραία κλέβει τα βλέμματα, καθώς το LTPO always-on display (διαγώνιο στις 1.5 ίντσες με ανάλυση στα 466 x 466 pixels και 310ppi) του είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει. LTPO άλλωστε σημαίνει Low-Temperature Polycrystalline Oxide, με ένα screen-to-body ratio που αγγίζει το 71.72%. Η συγκεκριμένη επιλογή ουσιαστικά προσφέρει dynamic αλλαγή του refresh rate, προσφέροντας ουσιαστικά μια εμπειρία χρήσης που είναι εντυπωσιακά γρήγορη και responsive. Σε ότι έχει να κάνει με τα διαθέσιμα physical buttons του ρολογιού, οι users θα συναντήσουν το digital crown, καθώς και ένα ευέλικτο Menu button. Αυτό που σίγουρα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ύπαρξη μιας σειράς από shortcuts μέσω μιας quick bar, τα οποία μπορούν να εμφανιστούν στην οθόνη κάνοντας τη ζωή του εκάστοτε χρήστη ευκολότερη.

    Επιστρέφοντας στα της οθόνης, η Huawei «προίκισε» την οθόνη  του Watch 4 Pro με ζαφείρι, εξαφανίζοντας έτσι οποιονδήποτε κίνδυνο γρατσουνιάς ή σπασίματος. Αυτό που εύκολα διαπιστώνει κανείς σε ότι έχει να κάνει με τον εξωτερικό σχεδιασμό του ρολογιού είναι ότι ο παραπάνω συνδυασμός βγάζει μια πολυτελή αίσθηση, με το 3D curved glass και τα τμήματα από ατσάλι να πιστοποιούν όχι μόνο την εντυπωσιακή αντοχή του (κάτω από οποιοδήποτε σενάριο «καταστροφής») αλλά συγχρόνως και τα εντυπωσιακά cool και sleek looks του! Ειδικότερα, εάν ανήκετε στους λάτρεις των outdoor activities και των extreme sports, τότε το smartwatch σας θα κληθεί να «αντιμετωπίσει» πολλούς κινδύνους και αναμφίβολα η τελευταία πρόταση της Huawei κυριολεκτικά… δεν «μασάει»!

    Ενδεικτικό είναι ότι το Watch 4 Pro έρχεται με πιστοποίηση IP68, η οποία σημαίνει ότι προστατεύεται τόσο από σκόνη, άμμο και λάσπη, ενώ παράλληλα διαθέτει και water resistance, προσφέροντας 30 μέτρα βύθιση και πίεση στις 5 ATM. Αυτό σημαίνει ότι εάν σας αρέσει η κολύμβηση σε ανοικτή θάλασσα ή σε πισίνα και δεν βουτάτε σε μεγάλη βάθη (εκεί μάλλον θα χρειαστείτε το Ultimate), τότε το υπερανθεκτικό high-end smartwatch της Huawei, δεν θα παρουσιάσει το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία του.

    Φυσικά, όπως κάθε premium smartwatch που εντάσσεται στην υψηλή κατηγορία έτσι και το Watch 4 Pro έρχεται «φορτωμένο» με πλήθος από διαφορετικούς σένσορες, όπως είναι επιταχυνσιόμετρο, γυροσκόπιο, πυξίδα, οπτικός σένσορας για μέτρηση της καρδιακής λειτουργίας, ambient light sensor, βαρόμετρο, αισθητήρα μέτρησης της θερμοκρασίας του δέρματος, αισθητήρα βάθους και ECG sensor. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Watch 4 Pro υποστηρίζει GPS, NFC και Bluetooth 5.2, ενώ παράλληλα διαθέτει μικρόφωνο και ηχεία, καθώς επίσης και δυνατότητα χρήσης eSim, ένα feature που επιτρέπει στους χρήστες να πραγματοποιούν τηλεφωνικές κλήσεις, αλλά ακόμη και να στέλνουν και να λαμβάνουν text messages απευθείας από το ρολόι τους!

    Τα πάντα για την υγεία σας με… μια ματιά!

    Αναμφίβολα, όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές mobile hardware που παίζουν δυνατά στην κατηγορία των wearables συνηθίζουν να «επενδύουν» και να ρίχνουν το βάρος στην όσο το δυνατόν πιο λεπτομερή καταγραφή των δεδομένων που συλλέγει το smartwatch μας. H Huawei φυσικά πρωτοπορεί και εδώ και αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Watch 4 Pro είναι η εντυπωσιακή λεπτομέρεια με την οποία το εν λόγω wearable δύναται να καταγράψει την κατάσταση της υγείας μας. Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι ο απίθανος συνδυασμός από εξελιγμένους αλγορίθμους με τους ακριβείς hardware-based υπολογισμούς μπορούν να κάνουν πραγματικά… «θαύματα».

    Μια αλλαγή που παρατηρήσαμε στη φιλοσοφία της συγκέντρωσης των ιατρικών data είναι ότι μπορείτε πλέον να έχετε μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση της υγείας σας, με τη Huawei να «παραδίδει» και πάλι μαθήματα για το πως γίνεται το ακριβές health monitoring. Το ECG (ηλεκτροκαρδιογράφημα), μια λειτουργία που έχουμε δει εδώ και καιρό να ενσωματώνεται στα ρολόγια της κινεζικής εταιρείας, μπορεί να μετρήσει με λεπτομέρεια την καρδιακή λειτουργία του χρήστη, με τον αλγόριθμο TruSeen 5.0+ να ανιχνεύει με ευκολία τις καρδιακές αρρυθμίες, τον καρδιακό ρυθμό και τις όποιες διακυμάνσεις στους παλμούς του χρήστη.

    Παράλληλα, μια λειτουργία που φανερώνει την πραγματικά εντυπωσιακή δουλειά που έχει κάνει η Huawei, αφορά στη δυνατότητα καταγραφής του τρόπου που λειτουργούν οι πνεύμονες. Θυμίζοντας κάτι σαν τη γνωστή σπιρόμετρηση και συνδυάζοντας μια σειρά από διαφορετικούς παράγοντες (όπως είναι για παράδειγμα το οξυγόνο, η συνήθεια του καπνίσματος, το φυσικό περιβάλλον, o χώρος εργασίας κ.ά.) και κάνοντας χρήση ανεπτυγμένων τεχνικών Α.Ι., το ρολόι ουσιαστικά βγάζει ένα μίνι-πόρισμα για την κατάσταση των πνευμόνων μας. Μάλιστα, μέσω του Huawei Health App, o user του Watch 4 Pro μπορεί να ενημερωθεί με μια σειρά από συμβουλές, οι οποίες θα τον βοηθήσουν στο να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, ακολουθώντας έτσι ένα πιο… «wellness» μονοπάτι. Βέβαια, όπως με όλα τα smartwatches, εξυπακούεται ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνώμη και τις συμβουλές του προσωπικού γιατρού μας.

    Επιπλέον, με το Trusleep 3.0 μπορείτε να δείτε το κατά πόσο είναι φυσιολογικός ο ύπνος σας, με το ρολόι να είναι το πρώτο που κάνει χρήση υπερύθρων για να διαπιστώσει εάν τα… πηγαίνετε καλά στην αγκαλιά του Μορφέα. Και μπορεί οι βελτιώσεις που έχουν γίνει να κάνουν ακόμη πιο ακριβή τα αποτελέσματα του sleep monitor, ωστόσο ένα εκ των σημαντικότερων features έχει να κάνει με το Health Glance. Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια από τη Huawei στο να συγκεντρώσει ιατρικού περιεχομένου data από διαφορετικές πήγες και εν συνεχεία να τις συγκρίνει, δημιουργώντας μέσα σε 60 δευτερόλεπτα μια πλήρη και συγκεντρωτική εικόνα για την κατάσταση της υγείας σας. Έτσι λοιπόν, οι διαφορετικοί indicators κρατούν τον χρήστη ενήμερο, τόσο σε επιμέρους επίπεδο όσο και με πιο συγκεντρωτικό τρόπο.

    Let’s get physical!

    Στον τομέα της αθλητικής δραστηριότητας, το Watch 4 Pro παίζει χωρίς αντίπαλο, καθώς έρχεται φορτωμένο με 100 διαφορετικούς τύπους εκγύμνασης / sports modes, αλλά και με τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας προγράμματα, τα οποία να είναι προσαρμοσμένα περισσότερο στις ανάγκες σας. Επίσης, πέραν των προγραμμάτων που θα εκτιμήσουν οι λάτρεις του αθλητισμού, το νέο ρολόι της Huawei έρχεται με SOS και fall detection, δύο εξαιρετικά χρήσιμες λειτουργίες που κυριολεκτικά μπορούν να σώσουν ζωές. Φυσικά, το Watch 4 Pro είναι συμβατό τόσο με Android όσο και iOS συσκευές, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι το ρολόι δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν τα petal maps (στην ειδική έκδοση για smartwatch), έτσι ώστε να κάνουν ποδηλασία, τρέξιμο ή περπάτημα, και να καταγράφουν την πορεία τους χωρίς να απαιτείται η χρήση κινητού τηλεφώνου.

    Ολοκληρώνοντας δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στη μεγάλη σημασία αποδίδει η Huawei και στο νευραλγικό κομμάτι της αυτονομίας (το οποίο ως γνωστόν αποτελεί «αγκάθι» για πολλά smartwatches), με το τελευταίο μέλος της σειράς Watch να φέρει μπαταρία με χωρητικότητα στα 750mAh. Κάτω από συνθήκες full χρήσης (με μπόλικες μετρήσεις και συνεχόμενα notifications), το ρολόι της Huawei δύναται να αντέξει χωρίς τον φορτιστή του για περίπου 4.5 ημέρες, ενώ κάτω από λελογισμένη χρήση μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 2 εβδομάδες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κι ένα διαπιστώσετε την στάθμη της μπαταρίας να κατεβαίνεις επικίνδυνα, τότε μπορεί να γεμίσει στο 100% σε 90 λεπτά (με wireless SuperCharge), ενώ με μόλις 15 λεπτά φόρτισης μπορείτε να εξασφαλίσετε 1 ημέρα λειτουργίας. Τέλος, η Huawei έχει ανανεώσει και τα watchfaces, ενώ ένα στοιχείο που μας άρεσε ιδιαίτερα ήταν ο interactive τρόπος που μπορούσαμε να αλληλοεπιδράσουμε με ορισμένα από αυτά.

    To απόλυτο All-arounder!

    H Huawei αν μη τι άλλο γνωρίζει όσο καμία άλλη την «τέχνη» της κατασκευής smartwatches. Αυτό το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο με το Watch 4 Pro, ένα πανίσχυρο all-arounder με σούπερ ανθεκτική και ποιοτική κατασκευή, εξαιρετική αυτονομία, premium και elegant looks που… «σκίζουν»,  αλλά και δυνατότητες «σφαιρικής» καταγραφής δεικτών υγείας με απίθανη λεπτομέρεια που όμοια της δεν έχουμε δει ξανά. Εάν το Watch 4 Pro φτάνει σε αυτά επίπεδα ποιότητας, πραγματικά σε αυτή τη φάση δεν μπορούμε να φανταστούμε το πόσο καλύτερο θα είναι το Watch 5!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles