18.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
More

  Huawei WiFi AX3 Review: «Πανίσχυρο, Budget-friendly και… Sexy»!

  H Huawei εκτός από την μεγάλη και πολύχρονη παρουσία της στον χώρο των κινητών τηλεφώνων, είναι γνωστό ότι «παίζει μπάλα» και σε πολλές ακόμη προϊοντικές κατηγορίες. Έτσι λοιπόν, η κινεζική εταιρεία εκτός από τα συστήματα που λανσάρει στον τομέα της B2B υποδομής δικτύων, κοιτάζει επίσης και προς τη μεριά των πιο απλών καταναλωτών. Για αυτό και το AX3 router της (σε dual και quad-core έκδοση) αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια πρόταση που εύκολα μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον των χρηστών για δύο απλούστατους λόγους… Πρώτον, γιατί υποστηρίζει το νεότερο πρότυπο WiFi 6+ για ακόμη καλύτερη απόδοση, σταθερότητα και μεγαλύτερες ταχύτητες και δεύτερον γιατί δίνει άλλη διάσταση στην έννοια του προσιτού οικονομικά router! Για πάμε όμως να δούμε όμως πιο αναλυτικά τις πολύ ευχάριστες εκπλήξεις που μας κρύβει το WiFI AX3… 

  Φουτουριστικό design

  To Huawei WiFi ΑΧ3 πρόκειται για ένα router που εμφανισιακά έχει όλα τα φόντα για να μαγνητίσει τα βλέμματα. Η minimal και μοντέρνα σχεδιαστική φιλοσοφία κυριαρχεί από άκρη σε άκρη, ενώ το εξαιρετικά slim design, με τις κεραίες που μπορούν να αναδιπλωθούν αν μη τι άλλο να προσδίδουν ένα άκρως φουτουριστικό στυλ. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι οι κεραίες δεν γίνεται να περιστραφούν.

  Παρατηρώντας το design του router της Huawei, στο μπροστινό τμήμα θα βρείτε απλώς ένα LED, το οποίο ουσιαστικά παρουσιάζει το status της συσκευής, ενώ στην δεξιά πλευρά υπάρχει μια ειδική NFC περιοχή, η οποία υποστηρίζει την πατενταρισμένη τεχνολογία της κινεζικής εταιρείας, ονόματι Huawei Share, μέσω της οποίας μπορείτε απλώς (με ένα tap) να ακουμπήσετε τη mobile συσκευή σας και έτσι με αυτόν τον τρόπο να μεταφέρετε τα αρχεία σας, αλλά και να τα διαμοιράσετε στο οικιακό σας δίκτυο γρήγορα και εύκολα. Στο κέντρο ακριβώς του router θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει το A.I. H button, το οποίο χρησιμεύει για τη διαδικασία του on-the-fly synching μέσω WPS keys, των mobile συσκευών της Huawei, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

  Όσον αφορά την πίσω πλευρά, πρόκειται να βρείτε: 1 x WAN port, 3 x LAN ports (σπάνιο να βλέπεις 3 αντί για 4 θύρες), 1 x Power Button και 1 x Reset Pin που σας βοηθάει στην επανεκκίνηση  του router. Αναμφίβολα, εμφανισιακά το Huawei WiFi AX3 σίγουρα μπορεί να μαγνητίσει τα βλέμματα και να ξεχωρίσει, χαρίζοντας έναν φουτουριστικό τόνο, σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού και εάν το τοποθετήσετε.

  Welcome to the WiFi 6 era!

  Αναμφίβολα, τα looks του Huawei WiFi AX3 μπορεί να κλέβουν την παράσταση, όμως η απόδοση του είναι εκείνη που θα σας κερδίσει πραγματικά. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση της Huawei υποστηρίζει 3 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα, 4 φορές παραπάνω εύρος και 2/3 χαμηλότερο latency από τα υπόλοιπα routers που κυκλοφορούν στην αγορά. Μάλιστα, το γεγονός ότι βασίζεται στην εξελιγμένη τεχνολογία του WiFi 6+ (802.11ax), αυτό από μόνο του είναι ένα στοιχείο που το καθιστά «must-have».

  Η ύπαρξη του εν λόγω προτύπου αλλάζει άρδην τα δεδομένα, καθώς το WiFi AX3 μπορεί να διαχειριστεί συνολικά (σε θεωρητικό επίπεδο) έως και 128  συσκευές και στις δύο μπάντες (2.4GHz και 5GHz). Στην περίπτωση που «κουμπώνετε» πολλές Mobile συσκευές πάνω στο ΑΧ3 router, θα διαπιστώσετε ότι δεν θα υπάρχουν slowdowns στην σύνδεση σας, καθώς η πρόταση της Huawei μπορεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα με επιτυχία πολλές βαριές εργασίες που κυριολεκτικά «καταβροχθίζουν» το bandwidth (όπως για παράδειγμα είναι το gaming και η ταυτόχρονη αναπαραγωγή video ποιότητας 4K). Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και μια Mobile συσκευή υποστηρίζει το WiFi 5 και όχι το WiFi 6 (που είναι και το πιο λογικό), υπάρχει μια αύξηση στη ταχύτητα που αγγίζει το 60% σε θεωρητικό επίπεδο.

  Η Huawei έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τρόπο που το router της αντιλαμβάνεται τα multiple connections σε αυτό. Σε αυτό βοηθάει ο quad-core επεξεργαστής (Hi565iT χρονισμένος στο 1.4GHz), αλλά και τα 256ΜΒ DDR3 μνήμης RAM, ενώ επίσης το router της κινεζικής εταιρείας φέρει και 128MB NAND Flash Memory. Αξίζει να σημειωθεί ότι το AX3, δίνει έμφαση στο κανάλι των 5GHz και αυτόματα το router δύναται να αναδιανείμει τις διάφορες συσκευές μεταξύ της μπάντα των 2.4GHz και 5GHz.Φυσικά, μέσα από το εύχρηστο UI (για το οποίο θα μιλήσουμε παρακάτω), αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει με manual τρόπο.

  Όσον αφορά τα features του, το Huawei AX3 υποστηρίζει: Huawei Share TM, Huawei HiLink * 802.11v protocol, IPv4/IPv6, WiFi timer, Guest WiFi, device speed limiting, MAC address filter, parental control, VPN pass through, DMZ/virtual server και PPPoE/DHCP/static IP address/Bridge WAN connection methods

  Η αποθέωση του εύκολου σεταρίσματος!

  Τα παλαιότερα χρόνια, το σετάρισμα ενός router μπορεί και να προκαλούσε «πονοκεφάλους», ακόμη και στους πιο έμπειρους users. Αυτό είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει με το Huawei WiFi AX3, καθώς η κινεζική εταιρεία φρόντισε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του set up, να ολοκληρώνεται μέσα σε χρόνο dt. Μάλιστα, κατεβάζοντας το Huawei AI Life app (είτε από το Google Play Store είτε από το AppGallery της Huawei) δεν χρειάζεται καν να το συνδέσετε στο laptop ή στον desktop υπολογιστή σας για να ορίσετε τα settings του. Μόλις το παραπάνω app εγκατασταθεί στο κινητό σας, δύναται να ανιχνεύσει αμέσως το router, καθώς αποτελεί τμήμα της ενιαίας IoT πλατφόρμας διαχείρισης που έχει αναπτύξει η κινεζική εταιρεία.

  Όταν δε ξεκινάει η επαφή σας με τα menus για να προχωρήσετε στην ολοκλήρωση των ρυθμίσεων σας, εκεί θα διαπιστώσετε την εκπληκτική δουλειά που έχει κάνει η Huawei. Το μενού των ρυθμίσεων είναι πλήρως ελληνοποιημένο και εξαιρετικά εύχρηστο. Μάλιστα, αυτή η απλοποιημένη μορφή του σίγουρα βοηθάει σε σημαντικό βαθμό τους users, οι οποίοι δεν έχουν ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στον τρόπο λειτουργίας των routers.

  Παράλληλα, μέσω της εφαρμογής AI Life, μπορείτε να κάνετε optimize στα WiFi κανάλια, να ορίσετε γονικές δικλείδες ασφαλείας, να πραγματοποιήσετε διαγνωστικά τεστ για να διαπιστώσετε την κατάσταση του δικτύου σας, να ορίσετε τους guests του δικτύου σας, να κάνετε restart το router, αλλά και να εκτελέσετε OTA updates. Χωρίς αμφιβολία, η πρόταση της Huawei δίνει μια νέα διάσταση στον όρο: εύκολο setup!

  Τελική ετυμηγορία!

  Το ΑΧ3 της Huawei αποτελεί ένα router που θα απογειώσει την οικιακή ή small office WiFi εμπειρία σας. Με τιμή σχεδόν… σκάνδαλο (στα 99 ευρώ), όμορφο sexy design, υποστήριξη WiFi 6+,  εύκολο set up, εντυπωσιακές επιδόσεις και μοναδική σταθερότητα, είναι βέβαιο ότι πολύ εύκολα μπορεί να κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας.

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles