17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Η Α.Ι. στην υπηρεσία της… πυρόσβεσης στην Καλιφόρνια!

    Δυστυχώς και φέτος το καλοκαίρι τόσο στη χώρα μας, όσο και σε πολλές ακόμη περιοχές του κόσμου υπήρξαν αμέτρητες καταστροφικές πυρκαγιές. Η κλιματική αλλαγή δεν μας χτυπάει απλώς την πόρτα, αλλά πλέον αποτελεί την νέα πρόκληση που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα, καθώς δυστυχώς ακόμη βρισκόμαστε στην… αρχή. Ωστόσο, η υψηλή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια τόσο της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών, όσο και στην προσπάθεια επιτήρησης των δασών.

    Πρόσφατα, η πυροσβεστική υπηρεσία της πολιτείας της Καλιφόρνια των Η.Π.Α παρουσίασε ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιεί την Τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει τις δασικές πυρκαγιές. Μια ενιαία A.I.-based πλατφόρμα λαμβάνει δεδομένα από 1.032 περιστροφικές κάμερες (360 μοιρών) υψηλής τεχνολογίας και με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη, η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι σε θέση να αναγνωρίσει τις ανωμαλίες στο feed των καμερών. Εν συνεχεία και εφόσον εντοπιστεί κάποιος κίνδυνος ενημερώνει άμεσα τις ειδικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να κρίνουν εάν θα πρέπει να δράσουν στο σημείο. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία τον περασμένο Ιούλιο και ήδη οδήγησε στην ταχύτατη κατάσβεση μιας δασικής πυρκαγιάς στο Cleveland National Forest στα ανατολικά του San Diego. Ειδικότερα, η A.Ι. μπόρεσε να διακρίνει την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα ο υπεύθυνος πυρόσβεσης να αποστείλει στο σημείο 60 πυροσβέστες με 7 οχήματα, δύο μπουλντόζες και δύο υδροφόρες. Η εν λόγω πυρκαγιά κατασβέστηκε μέσα σε μόλις 45 λεπτά.

    Παράλληλα, δεν είναι μόνο οι κάμερες που κάνουν πολύ καλή δουλειά, αλλά τα καθημερινά LiDAR scans που πραγματοποιούνται από εναέρια μέσα και από drones, καθώς με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται ένα 3D ανάγλυφο της εκάστοτε δασικής περιοχής, με το μοντέλο της Τεχνητής Νοημοσύνης ουσιαστικά να διαχειρίζεται δεκάδες Petabytes δεδομένων και αντιλαβάνεται τις όποιες μεταβολές συμβαίνουν στο έδαφος. Για το συγκεκριμένο σύστημα, η πυροσβεστική της Καλιφόρνια έχει επενδύσει περισσότερα από 20 εκατομμύρια την τελευταία 4ετία, ενώ αναμένεται να δαπανήσει ακόμη 3.5 εκατ. Δολάρια στο άμεσο μέλλον.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles