18.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Η Palantir παρουσίασε A.I. που «ειδικεύεται» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις! Ένα βήμα πιο κοντά στο… Skynet;

    Με την τεράστια ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης έρχονται στην επιφάνεια και μια σειρά από ερωτήματα ηθικής φύσεως. Αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό από τη στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει αυτή τη στιγμή τη δυναμική να μετασχηματίσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης κοινωνίας. Φέρνοντας μια «τεχνολογική επανάσταση» αντίστοιχης του ηλεκτρονικού υπολογιστή που εμφανίστηκε στα 80s και που όλοι γνωρίζουμε ότι άλλαξε για πάντα το εργασιακό τοπίο αλλά και την μορφή της καθημερινότητας μας εκμηδενίζοντας την έννοια της «απόστασης», το μόνο σίγουρο είναι ότι η Α.Ι. ήρθε εδώ για να μείνει. Μέχρι στιγμής, έχουμε δει συζητήσεις που αφορούν στη δυνατότητα της A.I. να μεταβάλλει την παραγωγική διαδικασία, την οικονομία και τον τρόπο σκέψης μας και σίγουρα δύναται να αποτελέσει ένα πολύτιμο και ισχυρό τεχνολογικό εργαλείο στον user που κάνει ορθή χρήση της. Παρόλα αυτά, η ανεπτυγμένη A.I. αρχίζει να κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της στον τομέα των στρατιωτικών εφαρμογών.   

    Πρόσφατα, η αμερικανική Palantir μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που ίδρυσε ο δισεκατομμυριούχος Peter Thiel και που ασχολείται με την… «τέχνη του πολέμου» και την ανάπτυξη υπηρεσιών παρακολούθησης, παρουσίασε στους επικεφαλείς του Πενταγώνου την Artificial Intelligence Platform (AIP), μια πλατφόρμα, η οποία είναι σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνει τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (όπως το GPT-4 και το Google Bard) σε μια σειρά από δίκτυα ιδιωτικής χρήσεως. Απώτερος στόχος είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη να γίνει τμήμα του σύγχρονου πεδίου της μάχης. Στο σχετικό video που προβλήθηκε στο στρατιωτικό staff του Πενταγώνου, η AIP αναλαμβάνει να ενεργοποιήσει σε συνεργασία με τον στρατιώτη χειριστή της, τις άμυνες σε μια υποθετική αιφνίδια στρατιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στο εν λόγω demo, η AIP (με ερωτήσεις και απαντήσεις στο στυλ του ChatGPT) αναλαμβάνει να οργανώσει την στρατηγική αντίδραση, προτείνοντας στον υπεύθυνο χειριστή της, την καλύτερη και πιο αποτελεσματική λύση αντεπίθεσης. Κάνοντας χρήση των LLMs (Large Language Models) και εξελιγμένων αλγορίθμων, η εν λόγω Α.Ι. ταχείας απόκρισης δύναται να εκτιμήσει τη σύνθεση και τις δυνατότητες των εχθρικών δυνάμεων, εκτοξεύοντας ένα drone σε μια αναγνωριστική αποστολή, έτσι ώστε ο χειριστής της πλατφόρμας να σχηματίσει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του πεδίου της μάχης.

    Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η A.I. αναμένεται να αλλάξει και το πρόσωπο των μελλοντικών στρατιωτικών συγκρούσεων, καθώς προσφέροντας την ταχύτερη συγκέντρωση των πληροφοριών, αναμφίβολα η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει την ροή και την εξέλιξη μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Είναι άγνωστο εάν το αμερικανικό Πεντάγωνο θα κλείσει ένα συμβόλαιο με την Palantir, ωστόσο η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, καθώς η ολοένα αυξανόμενη εξάρτηση από την A.I. σε στρατιωτικό επίπεδο, ενδέχεται να οδηγήσει σε εφιαλτικές καταστάσεις τύπου… Skynet. Ας ελπίσουμε ότι μια μέρα όπου η A.I. θα πάρει τα όπλα ενάντια στην ανθρωπότητα δεν θα ξημερώσει ποτέ!

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles