18.6 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    IDC: τι έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας για την Κυπριακή Αγορά Πληροφορικής

    Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της Έρευνας για την Κυπριακή Αγορά Πληροφορικής 2023, η παρουσίαση των οποίων έγινε χθες (Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023), σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.

    Την Έρευνα διεξήγαγε ο κορυφαίος διεθνής ερευνητικός οργανισμός IDC (International Data Corporation) για λογαριασμό του Κυπριακού Συνδέσμου Πληροφορικής (Cyprus Computer Society- CCS), με στόχο την άντληση στοιχείων για την παροχή σφαιρικής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης προς την Κυπριακή Βιομηχανία της Πληροφορικής, η οποία αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους  κλάδους της κυπριακής οικονομίας που αντιστέκεται στην περιδίνηση που βιώνει η χώρα μας από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η κυπριακή αγορά ΤΠΕ (συμπεριλαμβανομένου του τομέα των τηλεπικοινωνιών) έφτασε σε αξία στα 781 εκατομμύρια ευρώ το 2022, καταγράφοντας συνολική ετήσια αύξηση 4,7%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC η συνολική αξία της αγοράς των ΤΠΕ το 2023 αναμένεται να ανέλθει στα 808 εκ ευρώ.

    Αναλυτικότερα, η αγορά πληροφορικής το 2022 αποτιμάται σε 302 εκατ. ευρώ (ετήσια αύξηση 8,4%) και ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στα 479 εκ ευρώ (ετήσια αύξηση 2%).

    Οι δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής ανήλθαν το 2022 σε 156 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,1% σε ετήσια βάση. Οι δαπάνες για εξοπλισμό Πληροφορικής έφτασαν τα 94 εκ. ευρώ ενώ οι δαπάνες για λογισμικό ανήλθαν στα 52 εκ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει τις μεγαλύτερες δαπάνες για υπηρεσίες πληροφορικής, ακολουθούμενος από τον δημόσιο τομέα και τις τηλεπικοινωνίες, καθώς τα μακροπρόθεσμα έργα που βασίζονται σε διαγωνισμούς είναι κοινά, με εκτεταμένες ροές εσόδων για τους νικητές συμβάσεων. Περίπου οι μισές κυπριακές εταιρείες αναμένουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους για υπηρεσίες πληροφορικής, ενώ περισσότερο από το 21% θα διατηρήσουν το τρέχον επίπεδο επενδύσεών τους.

    Όπως σημειώνει η IDC «Η οικονομική ανάκαμψη και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που προκλήθηκαν από την πανδημία οδήγησαν στην επέκταση του τομέα των ΤΠΕ στην Κύπρο το 2022. Ο τομέας συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, καθώς και στη μείωση του εμπορικού της ελλείμματος. Οι προοπτικές για το εγγύς μέλλον είναι επίσης θετικές, καθώς η πλειοψηφία των εταιρειών ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σχεδιάζουν να ξεκινήσουν νέες υπηρεσίες».

    Τέλος, σημειώνεται ότι η εν λόγω Ερεύνα χρηματοδοτήθηκε από τον CCS στο πλαίσιο της δικής του συνεισφοράς προς την Κυπριακή Βιομηχανία της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών ως επίσης και προς τις Κυπριακές εταιρίες ευρύτερα, με απώτερο στόχο να συμβάλει θετικά στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

    Διαβάστε επίσης: Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει χωρίς σύνδεση ίντερνετ

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles