33.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
More

  IFA 2023 – Samsung Food: To app που μας «άνοιξε» την όρεξη! Αποκλειστική συνέντευξη με τους δημιουργούς του!

  To φαγητό δεν αποτελεί μια απλή «βιολογική» ανάγκη, αλλά είναι πολλά παραπάνω, καθώς είναι δημιουργία, ταλέντο, μεράκι, πάθος, αγάπη και φυσικά… χόμπι! Από τα προϊστορικά χρόνια, την εποχή που ο άνθρωπος έκανε τα πρώτα του βήματα στον πλανήτη μέχρι στη σημερινή digital εποχή, το φαγητό και η «ιεροτελεστία» που το περιβάλλει είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την εξέλιξη της ίδιας της της ανθρώπινης ύπαρξης. Μάλιστα, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή αποτελεί το 2ο χόμπι στον κόσμο! Η Samsung αντιλαμβανόμενη την τεράστια δυναμική και το ρόλο που παίζει το φαγητό και η μαγειρική στις ζωές όλων μας, στο πλαίσιο της IFA 2023 ανακοίνωσε τo Samsung Food, ένα πρωτοποριακό app, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο την τέχνη της μαγειρικής και του φαγητού στη… σύγχρονη εποχή.

  H συγκεκριμένη πλατφόρμα ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής βασίζεται στη δυναμική της Τεχνητής Νοημοσύνης και είμαι διαθέσιμη σε 104 χώρες και σε 8 διαφορετικές γλώσσες. Μέσω αυτής προσφέρονται μια σειρά από ολοκληρωμένες εμπειρίες διατροφής, περιλαμβάνοντας 160.000 και πλέον διαθέσιμες συνταγές, με την εν λόγω εφαρμογή να λειτουργεί ως ένα είδος ψηφιακού συμβούλου μαγειρικής – σεφ, ο οποίος εκτελώντας χρέη εξατομικευμένου βοηθού δίνει την ευκαιρία να γευθούν τη χαρά της δημιουργίας. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα όμως δεν περιορίζεται μόνο στο να προτείνει απλώς συνταγές, αλλά παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη της να «πειραματιστεί» επινοώντας τις δικές του συνταγές!

  Εάν λοιπόν αναρωτιόσασταν ποια είναι τα υλικά που θα χρειαστείτε για να δημιουργήσετε αυτό το αποδομημένο παστίτσιο ή την vegan πίτσα που σας είχε καρφωθεί στο μυαλό, το Samsung Food αναλαμβάνει εφαρμόζοντας τεχνικές deep learning και εξελιγμένους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης (Food A.I.) στο να δημιουργήσει την «πειραγμένη» συνταγή για εσάς σε χρόνο… dt. Παράλληλα, μια από τις λειτουργίες της εφαρμογής είναι ότι δίνει τη δυνατότητα στους users να παραγγείλουν τα υλικά τους Online (από την άνεση της… κουζίνας τους), αλλά και να διαχειριστούν τις συσκευές τους που θα αναλάβουν την διαδικασία της εκτέλεσης με online τρόπο. Φυσικά, όταν πλέον ολοκληρώσετε τη συνταγή σας και το πιάτο σας αποκτήσει την τελική του μορφή, μπορείτε πολύ εύκολα να διαμοιραστείτε το αποτέλεσμα της δημιουργίας σας στα social media μέσω της πλατφόρμας και έτσι να μοιραστείτε την ξεχωριστή γοητεία που απορρέει από τη μαγεία της μαγειρικής.

  Πίσω βέβαια από την πλατφόρμα Samsung Food κρύβεται ένα ξεχωριστό story, καθώς το Food A.I. που βρίσκεται στον «πυρήνα» της εφαρμογής αποτελεί ένα δημιούργημα της Whisk, μιας καινοτόμου εταιρείας – startup, που εξαγοράστηκε το 2019 από τη Samsung. Στο πλαίσιο της IFA 2023 ως προσκεκλημένοι της Samsung, μας δόθηκε η ευκαιρίαν να συνομιλήσουμε με τον Chanwoo Park, Πρόεδρο και Επικεφαλή του Service Biz Group στο Digital Appliances Business της Samsung Electronics και με τον Nick Holzheer, ιδρυτή και CEO της Whisk και έναν εκ των βασικών εμπνευστών του Samsung Food. Σύμφωνα με τον Nick Holzheer, υπάρχουν τρεις άξονες πάνω στους οποίους έχει δομηθεί η εμπειρία που προσφέρει το Samsung Food app. Πρώτον, αφορά τη συχνή ετοιμασία καθημερινών γευμάτων και σε ειδικές περιστάσεις (όπως γιορτές κ.λπ.), δεύτερον το τι τρώμε είναι πολύ σημαντικό για την υγεία μας και τέλος το social media aspect, όπου σε όλους τους users αρέσει να ανεβάζουν το αγαπημένα τους πιάτα. Ουσιαστικά λοιπόν το Samsung Food app πρόκειται για ένα all-in-one app που επιτρέπει στους users να σώνουν τις συνταγές τους από οπουδήποτε κι εάν τις βρίσκουν ή τις ανακαλύπτουν, αλλά και να έρχονται σε επαφή με άλλες συνταγές που έχουν ανεβάσει οι άλλοι χρήστες της πλατφόρμας βλέποντας τον αριθμό των ατόμων που έχουν μαγειρέψει μια συνταγή. Παράλληλα, μπορούν να δώσουν έναν πιο… προσωπικό τόνο στις συνταγές τους, κάνοντας για παράδειγμα μια συνταγή πιο ισορροπημένη και υγιεινή ή να την κάνουν «ειδική» για τη vegan διατροφή ή να επιλέξετε να προσθέσετε στοιχεία από μια άλλη κουζίνα (επιχειρώντας γιατί όχι… να ετοιμάσετε κινέζικα σουτζουκάκια).

  Chanwoo Park και Nick Holzheer

  Αφού οι χρήστες αποφασίσουν τι θέλουν να μαγειρέψουν μπορούν στη συνέχεια να προσθέσουν τις συνταγές τους σε ένα εβδομαδιαίο πλάνο γευμάτων και παράλληλα να οργανώσουν αυτόματα την λίστα με τα ψώνια που χρειάζονται από το Super Market. Το δε περιεχόμενο που υπάρχει και «τροφοδοτεί» τα data της πλατφόρμας προέρχεται από τους users που πρόσθεσαν τις συνταγές στο Samsung Food. Μάλιστα, οι ευχάριστες εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως μας ανέφερε ο ιθύνων νους του Whisk, η εφαρμογή τελειοποιεί σε αυτή τη φάση και την τεχνολογία Vision A.I., η οποία ουσιαστικά θα επιτρέπει να φωτογραφίζουν ένα πιάτο και εν συνεχεία η Τεχνητή Νοημοσύνη θα τους εμφανίζει μια σειρά από προτεινόμενες συνταγές που σχετίζονται με αυτό, απεικονίζοντας τα υλικά από τα οποία αποτελείται.  Όπως αντιλαμβάνεστε πίσω από αυτή τη προαναφερθείσα λειτουργία της εφαρμογής υπάρχει έντονη η παρουσία της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κ. Holzheer, το development για το μοντέλο της Τεχνητής Νοημοσύνης πάνω στο οποίο βασίζεται το Food A.I. διήρκεσε για περισσότερα από 12 χρόνια! Ενδεικτικό είναι ότι οι software developers αυτή τη στιγμή έχουν αναπτύξει μια τεράστια food-based βάση δεδομένων, η οποία στηρίχθηκε σε τεράστια ποσά training data.

  Στο Q&A session που ακολουθήσε με τους εκπροσώπους του Τύπου, o κύριος Holzheer μας αποκάλυψε ότι το Vision A.I. feature θα το δούμε κάποια στιγμή μέσα στο 2024, ενώ τόνισε σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής θα μπορεί να «συνεργαστεί» και με συσκευές που βρίσκονται εκτός του οικοσυστήματος του SmartThings, με τον κ. Hotzheer να τονίζει ότι η εφαρμογή δίνει την απόλυτη ελευθερία στους χρήστες, καθώς όλο το υλικό είναι user-generated. Σε σχετική ερώτηση για το εάν η Samsung σχεδιάζει να κάνει την εφαρμογή σε paid μορφή με συνδρομή, ο κύριος Chanwoo Park ανέφερε ότι είναι στα μελλοντικά σχέδια της Samsung να προσθέσει ένα κομμάτι στην εφαρμογή με premium περιεχόμενο, το οποίο θα είναι διαθέσιμο αποκλειστικά στους users που είναι εγγεγραμμένοι συνδρομητές σε αυτή, αν και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο timeline για το οποίο οι άνθρωποι της Samsung σχεδιάζουν να θέσουν σε εφαρμογή το premium κομμάτι της πλατφόρμας.

  Η δική μας ερώτηση αφορούσε για το εάν είναι στα σχέδια των developers να εισαγάγουν ένα A.I. chatbot στα πρότυπα του ChatGPT, το οποίο να απαντάει real-time στις ερωτήσεις των users, ο κ. Hotzheer τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στη λίστα των πραγμάτων που θα επιθυμούσαν να προσθέσουν στην εφαρμογή, παρόλα αυτά υπάρχει o virtual assistant Bixby, όπου και θα μπορούσε να υπάρξει κάποιας μορφής ενσωμάτωση στο μέλλον. Η δεύτερη ερώτηση μας είχε να κάνει με τη διάρκεια του development πάνω στην Τεχνητή Νοημοσύνη και για το ποιες ήταν οι προκλήσεις που αντιμετώπισαν στη διαδικασία της ανάπτυξης. Ο «εγκέφαλος» του Whisk, μας περιέγραψε ένα story από το μακρινό 2012, όπου στις αρχές που είχαν ξεκινήσει το project είχε πραγματοποιήσει ένα δύσκολο ταξίδι στο San Francisco για να προμηθευτεί κάρτες γραφικών που θα βοηθούσαν στην ταχύτερη ανάπτυξη των μοντέλων Τεχνητής Νοημοσύνης. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα ήρθε η ανάπτυξη του cloud computing και έτσι θα έπρεπε τα άπειρα αυτά data να αποδομηθούν, να συνδυαστούν και να δομηθούν. Για αυτό και η μεγάλη περιπλοκότητα που εσωκλείει η παραπάνω διαδικασία είναι και το υπέρτατο challenge για την ομάδα των developers, η οποία αριθμεί στα 15 άτομα. Η 3η  και τελευταία μας ερώτηση αφορούσε στο κατά πόσο το Samsung Food app σε συνδυασμό με το Samsung Health θα μπορούσε να «σταματήσει» ή να «εμποδίσει» έναν χρήστη από το να ακολουθεί ένα «ανθυγιεινό» πλάνο γευμάτων. Στη συγκεκριμένη ερώτηση, ο εμπνευστής του Whisk ήταν κατηγορηματικός, καθώς στη φιλοσοφία του Samsung Food app είναι ο χρήστης του να έχει την απόλυτη ελευθερία και ουδέποτε η εφαρμογή θα επιχειρήσει να επιβάλλει μια Χ ή Ψ διατροφική συνήθεια στον εκάστοτε χρήστη.

  Χωρίς αμφιβολία, το Samsung Food app ανήκει σε αυτά τα projects, τα οποία «φωνάζουν» τη λέξη «καινοτομία», με την κορεατική εταιρεία να αποδεικνύει περίτρανα για μια ακόμη φορά τους λόγους που είναι το κορυφαίο brand τεχνολογίας. Δεν σας κρύβουμε ότι το Samsung Food μας άνοιξε ήδη την όρεξη!

  Πέτρος Κυπραίος
  Πέτρος Κυπραίος
  Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles