23.8 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
More

    Κανόνες για ελάχιστο επίπεδο κυβερνοασφάλειας στο IoT και τα άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα, προωθεί η Ε.Ε.

    Νέο πλαίσιο κανόνων, επί του οποίου υπήρξε καταρχήν συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το όποιο προβλέπει ότι κάθε συσκευή, που συνδέεται στο Διαδίκτυο, είτε με άλλη συσκευή συνδεδεμένη στο Διαδίκτυο, πρέπει να πληροί ένα μίνιμουμ επίπεδο κυβερνοασφάλειας, προωθεί η Ευρώπη.

    Τέτοιες συσκευές, είναι για παράδειγμα οι συνδεδεμένες οικιακές κάμερες, τα «έξυπνα» ψυγεία, οι τηλεοράσεις και τα παιχνίδια, τα οποία θα πρέπει να αποδεικνύεται ότι είναι ασφαλή πριν από την είσοδο τους στην αγορά. Ο προτεινόμενος κανονισμός επιτρέπει, επίσης, στους καταναλωτές να λαμβάνουν υπόψη την κυβερνοασφάλεια κατά την επιλογή και τη χρήση προϊόντων, που περιέχουν ψηφιακά στοιχεία.

    Το σχέδιο κανονισμού θεσπίζει ουσιαστικά υποχρεωτικές απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διάθεση στην αγορά προϊόντων hardware και λογισμικού, ώστε να αποφεύγονται οι αλληλεπικαλυπτόμενες απαιτήσεις, που απορρέουν από διαφορετικές νομοθετικές πράξεις στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

    Ο προτεινόμενος κανονισμός θα εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα, που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με άλλη συσκευή ή δίκτυο. Υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις για τα προϊόντα, για τα οποία οι απαιτήσεις κυβερνοασφάλειας καθορίζονται ήδη στους υφιστάμενους κανόνες της Ε.Ε., για παράδειγμα σχετικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, την αεροπορία ή τα αυτοκίνητα.

    Τα επόμενα βήματα

    Η συμφωνία επί της κοινής θέσης του Συμβουλίου («εντολή διαπραγμάτευσης») θα δώσει τη δυνατότητα στην ισπανική Προεδρία να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο («τριμερείς διαλόγους») σχετικά με το τελικό κείμενο της προτεινόμενης νομοθεσίας.

    «Το IoT και άλλα συνδεδεμένα αντικείμενα πρέπει να έχουν ένα βασικό επίπεδο κυβερνοασφάλειας όταν πωλούνται στην Ε.Ε., διασφαλίζοντας ότι οι επιχειρήσεις και οι καταναλωτές προστατεύονται αποτελεσματικά από κυβερνοαπειλές. Αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την ισπανική Προεδρία και ελπίζουμε να προωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με το Κοινοβούλιο», σχολίασε ο Carme Artigas Brugal, Υφυπουργός Ψηφιοποίησης και Τεχνητής Νοημοσύνης της Ισπανίας.

    Διαβάστε επίσης: Απόπειρα εγκατάστασης λογισμικού παρακολούθησης σε πολυάριθμους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles