15.2 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Καταδικάζουν την πυραυλική δοκιμή της Ρωσίας στο διάστημα ΝΑΤΟ και Ε.Ε

    Στην καταδίκη της πυραυλικής δοκιμής από τη Ρωσία κατά του δικού της δορυφόρου, που σημειώθηκε στις 15 Νοεμβρίου, προχώρησαν ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά.

    Αναλυτικά, ο Ύπατος Εκπροσώπος της Ε.Ε Ζοζέπ Μπορέλ σε ανακοίνωση αναφέρει ότι η ρωσική ενέργεια «παρήγαγε μεγάλη ποσότητα διαστημικών απορριμμάτων. Αποτελούν μακροχρόνιο κίνδυνο για διαστημικές δραστηριότητες με πληρώματα και χωρίς πλήρωμα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των αστροναυτών και των κοσμοναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό». Όπως υπογραμμίζεται, «η διεξαγωγή τέτοιων δοκιμών είναι επικίνδυνη και εξαιρετικά αποσταθεροποιητική. Μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των διαστημικών παραγόντων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες».

    Για ανεύθυνη συμπεριφορά κάνει λόγο το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο

    Ανάλογη θέση πήρε και το ΝΑΤΟ. Το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του αναφέρει, «οι ενέργειες της Ρωσίας καταδεικνύουν ένα πρότυπο ανεύθυνης συμπεριφοράς. Θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια, τα οικονομικά, επιστημονικά και εμπορικά συμφέροντα όλων των εθνών και παραγόντων που επιδιώκουν να εξερευνήσουν και να χρησιμοποιήσουν το διάστημα για ειρηνικούς σκοπούς. Αυτή η επικίνδυνη συμπεριφορά έρχεται σε άμεση αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι αντιτίθεται στη “στρατιωτικοποίηση” του διαστήματος. Υπονομεύει τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες» προσέθεσε.

    Διαβάστε επίσης: Tacos για τους αστροναύτες με πιπεριές που καλλιεργήθηκαν στο διάστημα (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles