27.1 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
More

  Κορωνοϊός και διαβήτης: η διαχείριση του διαβήτη από απόσταση επιτρέπει τη διασύνδεση με τους επαγγελματίες υγείας, χωρίς να χρειαστεί να βγείτε από το σπίτι

  • Τα άτομα με διαβήτη είναι γενικά περισσότερο εκτεθειμένα στην ανάπτυξη πολύπλοκων μορφών ιογενών λοιμώξεων και μπορεί επομένως να είναι περισσότερο ευάλωτα στον κορωνοϊό, όπως τόνισαν η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και η Αμερικανική Ένωση Κλινικών Ενδοκρινολόγων σε πρόσφατα δημοσιευμένες οδηγίες 1,2 τους, οι οποίες εναρμονίζονται με τις υποδείξεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.
  • Το σύστημα FreeStyle Libre επιτρέπει στα άτομα με διαβήτη να ελέγχουν τα επίπεδα της γλυκόζης τους, οποιαδήποτε στιγμή, παντού3. Οι ενδείξεις γλυκόζης που καταγράφονται μπορούν να μεταφερθούν στο LibreView – ένα ασφαλές σύστημα διαχείρισης δεδομένων, ώστε οι επαγγελματίες υγείας να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης των ασθενών τους 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, χωρίς να υπάρχει ανάγκη να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο. Αυτό το ψηφιακό οικοσύστημα επιτρέπει στον επαγγελματία υγείας την απομακρυσμένη πρόσβαση στα δεδομένα γλυκόζης του ασθενή, διευκολύνοντας την παροχή των κατάλληλων ιατρικών συμβουλών και φροντίδας.
  • Οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα LibreView4 δωρεάν για να ελέγχουν από απόσταση την πρόοδο των ασθενών. Ο επαγγελματίας υγείας και το άτομο με διαβήτη χρειάζεται μόνο να έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο για να έχουν πρόσβαση στο LibreView, όπου μεταφέρονται τα δεδομένα γλυκόζης από τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται εφικτή η διαχείριση του διαβήτη από απόσταση, διατηρώντας παράλληλα επαφή με τον ασθενή.

  • Ο Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού-Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital δήλωσε: «Η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στον Σακχαρώδη Διαβήτη συμβάλλει στη σμίκρυνση των αποστάσεων και στην αύξηση των δυνατοτήτων άρτιας παρακολούθησης του ασθενούς.  
  • Η αναφορά AGP (ηλεκτρονική απεικόνιση του προφίλ σακχάρου) με τις αναλύσεις των γλυκαιμικών διακυμάνσεων που προσφέρει το LibreView, η τεχνολογία του νέφους (cloud) που μεταφέρει τα μακρινά δεδομένα στην κοντινή οθόνη του υπολογιστή μας και η τηλεϊατρική (διαδικτυακή συμβουλευτική) συνθέτουν ένα εξαιρετικά προηγμένο τεχνολογικό επίπεδο επικοινωνίας ιατρού-ασθενούς. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι σύγχρονες δυνατότητες και εξελίξεις υπηρετούν την ανάγκη άριστης παρακολούθησης και θεραπείας του ασθενούς. Όταν προ μηνών ξεκινήσαμε την προσπάθεια δημιουργίας σύγχρονου Διαβητολογικού – Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital, θέσαμε προοπτικές και στόχους. Ένας από τους βασικούς μας στόχους ήταν η εφαρμογή της υψηλής τεχνολογίας στη θεραπευτική προσέγγιση του διαβήτη. Σήμερα με το ψηφιακό οικοσύστημα της Abbott που συνθέτουν το FreeStyle Libre και το LibreView αισθανόμαστε ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά στη δυνατότητα υλοποίησης του στόχου αυτού.»

  • Με την εφαρμογή της άυλης συνταγογράφησης, η Abbott προσφέρει στα άτομα με διαβήτη τη δυνατότητα να σταλεί το σύστημα FreeStyle Libre απευθείας στο σπίτι τους, αποφεύγοντας επομένως την ανάγκη να επισκεφθούν τον ιατρό τους στο νοσοκομείο ή το ιατρείο. Οι συνταγές μπορούν επίσης να εκτελεστούν από τα φαρμακεία.
  • Η παρακολούθηση του διαβήτη από απόσταση εναρμονίζεται με τις οδηγίες που δημοσίευσε η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρία, οι οποίες επισημαίνουν ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να έχουν «επαρκή πρόσβαση σε φάρμακα (ιδίως ινσουλίνη) και αναλώσιμα για τον αυτοέλεγχο της γλυκόζης, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη να βγαίνουν από το σπίτι.»   

  • Ο κ. Δέρκος Καλογρίδης Επικεφαλής του Τομέα Διαβήτη της Abbott στην Ελλάδα δήλωσε: «Κατανοούμε πόσο ευάλωτα μπορεί να είναι τα άτομα με διαβήτη αυτή τη δύσκολη περίοδο. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την κοινότητα του διαβήτη κάνοντας την τεχνολογία μας διαθέσιμη τόσο στους ασθενείς, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, ώστε μαζί να μπορούν να κάνουν αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη, χωρίς να απαιτείται ιατρική επίσκεψη με φυσική παρουσία. Συνεργαζόμαστε με τις Υγειονομικές Αρχές για να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες και υπηρεσίες περισσότερο προσβάσιμες σε ιατρούς και ασθενείς στην Ελλάδα.»

   ******

  Παραπομπές

  1. International Diabetes Federation: COVID-19 and diabetes – https://diabetesvoice.org/en/news/covid-19-and-diabetes. 5 Μαρτίου, 2020.

  2. AACE Position Statement: Coronavirus (COVID-19) and People with Diabetes (Ανανεώθηκε 18 Μαρτίου, 2020) https://www.aace.com/recent-news-and-updates/aace-position-statement-coronaviruscovid-19-and-people-diabetes-updated

  3. Το σύστημα FreeStyle Libre δίνει τη δυνατότητα στο άτομο με διαβήτη να ελέγχει τη γλυκόζη του απλά σαρώνοντας τη συσκευή ανάγνωσης FreeStyle Libre πάνω από έναν αισθητήρα FreeStyle Libre που τοποθετείται στο πίσω μέρος του άνω βραχίονα.

  4. Tα δεδομένα από το LibreView, που παράγονται από τη NewYu, μπορούν να προβληθούν στο πρόγραμμα περιήγησης Safari σε Mac OS X Mountain Lion ή μεταγενέστερο και σε κινητά τηλέφωνα με iOS 6 ή μεταγενέστερο. Προς το παρόν η φόρτωση των δεδομένων γλυκόζης υποστηρίζεται μόνον σε υπολογιστές που χρησιμοποιούν Windows. Οι ελάχιστες απαιτήσεις του συστήματος είναι Windows Vista με IE10 ή τις τελευταίες εκδόσεις των Google Chrome και Mozilla Firefox, που λειτουργούν σε 550 MHz Pentium III με 512 MB DRAM, 2G σκληρό δίσκο, USB0, οθόνη LCD με ανάλυση 1024×768.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles