Το crowdfunding, είναι σίγουρα μία τάση της εποχής, καθώς γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη αποδοχή στις τάξεις των φανατικών φίλων των τεχνολογιών, οι οποίοι δεν διστάζουν να υποστηρίξουν οικονομικά ελπιδοφόρα τεχνολογικά projects. Πράγματι μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουν κυκλοφορήσει κατά καιρούς ορισμένα αξιόλογα high-tech gadgets (με πιο πετυχημένο παράδειγμα το Pebble smartwatch). Ωστόσο, υπάρχει και μία σκοτεινή πλευρά στην ιστορία του crowdfunding, καθώς υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που οι υποστηρικτές κάποιας προσπάθειας έπεσαν θύματα… απάτης! Μία από αυτές τις περιπτώσεις αφορά και το Kreyos Meteor smartwatch…
To “έξυπνο ρολόι” Kreyos Meteor όταν έκανε την εμφάνιση του το 2013 στο IndieGoGο, παρουσιάστηκε ως το μοναδικό smartwatch, το οποίο θα υποστήριζε voice και gesture controls. Ο άγνωστος εμπνευστής του και η μάλλον άπειρη ομάδα του ζήτησαν από το κοινό να τους υποστηρίξει με το αρχικό ποσό των 100.000 δολαρίων. Στη θέα των πρώτων concept φωτογραφιών του Kreyos Meteor δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πείστηκαν και έσπευσαν να χρηματοδοτήσουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, συγκεντρώνοντας έτσι το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό του 1.5 εκατομμυρίου δολαρίων. Αρχικά, ο εμπνευστής της προσπάθειας Steve Tan διαβεβαίωνε ότι το ρολόι θα ήταν έτοιμο μέσα σε 3 μήνες, αναφέροντας ότι οι υποστηρικτές θα το είχαν στα χέρια τους τον Οκτώβριο του 2013. Στη συνέχεια, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν και τόσο καλά, καθώς το project πήγαινε από αναβολή σε αναβολή, ώσπου τα πρώτα Kreyos smartwatches να φτάνουν στα χέρια των “τυχερών” υποστηρικτών του project μόλις πριν από λίγες μέρες!
Το αποτέλεσμα αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από απογοητευτικό, αγγίζοντας τα όρια της απάτης, καθώς η τελική εικόνα της συσκευής δεν είχε καμία σχέση με αυτά που είχαν υποσχεθεί οι δημιουργοί της. Οι οργισμένοι backers του Kreyos Meteor αναφέρουν σε posts τους ότι το ρολόι παρόλο που οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι είναι αδιάβροχο (έως και 5 μέτρα βάθος), στην πραγματικότητα με το που έρχεται σε επαφή με ελάχιστο νερό… χαλάει! Επιπλέον, η ποιότητα του ηχείου της συσκευής είναι απαράδεκτη (χειρότερη και από walkie-talkie), ενώ o βηματομετρητής είναι εντελώς άχρηστος. Επιπλέον, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας του δεν κρατάει παραπάνω από μία ημέρα, παρόλο που οι εμπνευστές του ισχυρίζονταν ότι θα άντεχε τουλάχιστον για 7 ημέρες χωρίς φόρτιση. Τέλος, τα gesture controls λάμπουν διά της απουσίας τους, ενώ το user interface είναι της κακιάς ώρας. Με απλά λόγια, τα λεφτά που δαπάνησαν οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης προσπάθειας, ουσιαστικά πήγανε στο βρόντο, καθώς το τελικό προϊόν δεν είχε καμία σχέση με αυτό που αρχικά είχαν υποσχεθεί!
Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, η εταιρεία που κατασκεύασε το Kreyos Meteor άλλαξε τους όρους και προϋποθέσεις της καμπάνιας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι μετά την παράδοση του προϊόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης και αποζημίωσης! Όπως καταλαβαίνετε αυτή η κίνηση προκάλεσε την οργή των υποστηρικτών του Kreyos Meteor, οι οποίοι απαίτησαν από το IndieGoGo να λάβει θέση. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του crowdfunding site λειτούργησαν ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι, νίπτοντας τας χείρας τους και ρίχνοντας την ευθύνη στους υποστηρικτές, οι οποίοι θα έπρεπε να καταλάβουν από την αρχή την κομπίνα.
Το χειρότερο όλων βέβαια είναι ότι την ώρα που οι backers ψάχνουν να βρουν (μάταια) το δίκιο τους, ο αθεόφοβος Steve Tan δεν διστάζει να ποζάρει στα social media με την αστραφτερή Ferrari του! Η ατυχής ιστορία του Kreyos Meteor project θα πρέπει να μας διδάξει ότι ναι μεν καλός ο ενθουσιασμός για οποιοδήποτε crowdfunded project, ωστόσο προτού εναποθέσει κανείς τα χρήματα θα πρέπει πρώτα να έχει πραγματοποιήσει προσεκτικό έλεγχο για το ποια είναι η εταιρεία που θα αναλάβει να αναπτύξει το συγκεκριμένο Project, έτσι ώστε να αποφεύγονται ατυχείς περιπτώσεις σαν του Kreyos Meteor.
τα σχόλια είναι κλειδωμένα.