18.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
More

    Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής: 13+1 πρακτικές συμβουλές για να μην πέσετε στα «δίκτυα» των απατεώνων του διαδικτύου

    Χρήσιμες συμβουλές για την προστασία του κοινού από τους κινδύνους του κυβερνοχώρου παραθέτει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Πληροφορικής, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες εξαπάτησης έχουν γίνει πλέον μια καθημερινή απειλή, τόσο για τα φυσικά πρόσωπα όσο και για τις επιχειρήσεις και Οργανισμούς, με στόχο πάντα την υποκλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, την παραβίαση της ασφάλειας συστημάτων και την εξαπάτηση για απόσπαση χρημάτων.

    Επαληθεύστε την πηγή του μηνύματος:

    Πριν κάνετε κλικ σε οποιονδήποτε σύνδεσμο ή ανοίξετε ένα συνημμένο, επαληθεύστε ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τη διεύθυνση email του αποστολέα ή το προφίλ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά παραποιημένες διευθύνσεις email ή προφίλ που μοιάζουν σαν να προέρχονται από νόμιμη πηγή. Ελέγξτε τον σύνδεσμο προς τον ιστότοπο που σας προτρέπουν να πάτε ή του προφίλ για να δείτε εάν σχετίζεται με τον οργανισμό από τον οποίο ισχυρίζεται ότι είναι ο αποστολέας.

    Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα:

    Οι απατεώνες χρησιμοποιούν συχνά συνδέσμους με σκοπό το ψάρεμα ( phishing) ή συνημμένα για να εξαπατήσουν τους χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να εισαγάγουν προσωπικές πληροφορίες. Αναζητήστε τυχόν σημάδια ότι ο σύνδεσμος ή το συνημμένο μπορεί να είναι ύποπτα, όπως ένα άγνωστο domain, ορθογραφικά λάθη ή ένα γενικό μήνυμα αντί για εξατομικευμένο.

    Μην δίνετε ΠΟΤΕ προσωπικά στοιχεία:

    Οι απατεώνες μπορεί να ζητήσουν προσωπικές πληροφορίες, όπως τον κωδικό πρόσβασής σας, τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας ή τον αριθμό ταυτότητας ή κοινωνικών ασφαλίσεων. Οι πραγματικοί οργανισμοί δεν θα ζητήσουν αυτές τις πληροφορίες μέσω email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εάν λάβετε ένα μήνυμα που ζητά αυτές τις πληροφορίες, μην απαντήσετε και μην δώσετε καμία πληροφορία.

    Κάνετε χρήση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων:

    Ο έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στους λογαριασμούς σας, απαιτώντας μια δεύτερη μορφή επαλήθευσης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας. Αναζητήστε επιλογές ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων στις ρυθμίσεις του λογαριασμού σας ή στον ιστότοπο των οργανισμών με τους οποίους συνεργάζεστε.

    Να είστε προσεκτικοί με τις τηλεφωνικές κλήσεις:

    Οι απατεώνες μπορεί να καλέσουν και να ισχυριστούν ότι προέρχονται από έναν νόμιμο οργανισμό, όπως η τράπεζά σας ή μια κρατική υπηρεσία ή πάροχο τηλεπικοινωνιών. Πιθανόν να ζητήσουν προσωπικά στοιχεία ή να απειλήσουν με νομικές ενέργειες / συνέπειες εάν δεν συμμορφωθείτε. Για να διαπιστώσετε εάν η κλήση είναι νόμιμη, ρωτήστε τον καλούντα για το όνομά του και τον οργανισμό από τον οποίο καλεί. Αναζητήστε τον αριθμό τηλεφώνου του οργανισμού ανεξάρτητα και καλέστε ξανά για να επαληθεύσετε την ταυτότητα του καλούντος.

    Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας:

    Εάν κάτι σας φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό ή δεν είστε σίγουροι για τη νομιμότητα ενός μηνύματος ή κλήσης, εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και γίνετε προσεκτικοί και δύσπιστοι. Κάντε ένα βήμα πίσω και αξιολογήστε την κατάσταση πριν προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια. Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν ένα μήνυμα είναι νόμιμο ή όχι, επικοινωνήστε απευθείας με τον οργανισμό για να επαληθεύσετε το μήνυμα.

    Να είστε επιφυλακτικοί και δύσπιστοι ως προς τα επείγοντα ή απειλητικά μηνύματα:

    Οι απατεώνες προσπαθούν συχνά να δημιουργήσουν μια αίσθηση επείγοντος ή φόβου για να σας πανικοβάλουν και να σας κάνουν να ενεργήσετε γρήγορα χωρίς να το σκεφτείτε. Για παράδειγμα, μπορεί να ισχυριστούν ότι ο λογαριασμός σας έχει παραβιαστεί και ότι πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να αποτρέψετε περαιτέρω ζημιές. Ή ακόμα ότι ένα αγαπημένο σας πρόσωπο έπαθε κάτι, δεν μπορεί να μιλήσει και έχει απόλυτη και άμεση ανάγκη βοήθειας, όπως ιατρική φροντίδα και χρειάζεται άμεσα χρήματα. Να είστε δύσπιστοι για οποιοδήποτε μήνυμα ή τηλεφώνημα που χρησιμοποιεί φόβο ή επείγουσα ανάγκη για να σας πιέσει να αναλάβετε άμεσα δράση.

    Ψάξτε για ασυνέπειες στο μήνυμα:

    Οι απατεώνες συχνά κάνουν λάθη στα μηνύματά τους που μπορούν να αποκαλύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Αναζητήστε ασυνέπειες στο μήνυμα, όπως ανορθόγραφες λέξεις ή λανθασμένη γραμματική, που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το μήνυμα είναι δόλιο. Ελέγξτε το πιστοποιητικό ασφαλείας του ιστότοπου: Όταν λαμβάνετε ένα μήνυμα που περιέχει έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο, ελέγξτε το πιστοποιητικό ασφαλείας του ιστότοπου για να βεβαιωθείτε ότι είναι νόμιμο. Αναζητήστε ένα εικονίδιο λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησης ή μια διεύθυνση URL που ξεκινά με “https://” και όχι με “http://”.

    Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα φίλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης:

    Οι απατεώνες ενδέχεται να δημιουργήσουν ψεύτικα προφίλ και να στείλουν αιτήματα φιλίας για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία ή για να σας στείλουν δόλια μηνύματα. Να είστε προσεκτικοί με αιτήματα φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε ή από άτομα που έχουν πολύ λίγους φίλους ή οπαδούς.

    Ελέγξτε την εικόνα προφίλ του αποστολέα:

    Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες ή εικόνες ελκυστικών ατόμων ελεύθερα διαθέσιμες στο διαδίκτυο για να κάνουν τα ψεύτικα προφίλ τους να φαίνονται πιο αληθοφανή. Αναζητήστε τυχόν σημάδια ότι η φωτογραφία προφίλ μπορεί να είναι ψεύτικη, όπως εάν φαίνεται πολύ τέλεια ή αν είναι γνωστή φωτογραφία.

    Να είστε προσεκτικοί με τις προσφορές εργασίας ή τις επενδυτικές ευκαιρίες:

    Οι απατεώνες μπορεί να στείλουν μηνύματα που προσφέρουν ευκαιρίες εργασίας ή επενδυτικές ευκαιρίες που φαίνονται πολύ καλές για να είναι αληθινές. Να είστε προσεκτικοί με οποιοδήποτε μήνυμα που υπόσχεται υψηλές αποδόσεις ή που απαιτεί από εσάς να κάνετε μια προκαταβολή. Κανόνας: Αν είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό τότε ΔΕΝ είναι αληθινό!

    Επαληθεύστε τις πληροφορίες απευθείας με τον οργανισμό:

    Εάν λάβετε ένα μήνυμα που ισχυρίζεται ότι προέρχεται από έναν οργανισμό, επαληθεύστε τις πληροφορίες απευθείας με τον οργανισμό. Αναζητήστε ανεξάρτητα τα στοιχεία επικοινωνίας του οργανισμού και επικοινωνήστε μαζί τους για να επιβεβαιώσετε εάν το μήνυμα είναι νόμιμο.

    Χρήση λογισμικού προστασίας από ιούς:

    Χρησιμοποιήστε λογισμικό προστασίας από ιούς στις συσκευές σας για προστασία από κακόβουλο λογισμικό και άλλες απειλές. Φροντίστε να διατηρείτε ενημερωμένο το λογισμικό προστασίας από ιούς για να διασφαλίσετε ότι είναι σε θέση να ανιχνεύει τις πιο πρόσφατες απειλές.

    Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης:

    Χρησιμοποιήστε ισχυρούς, μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους λογαριασμούς σας για να αποτρέψετε την πρόσβαση χάκερ στους λογαριασμούς σας. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε συνδυασμό γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων και αποφύγετε τη χρήση κοινών φράσεων ή προσωπικών πληροφοριών. Ενημερωθείτε για τις κοινές απάτες: Ενημερωθείτε για τις κοινές απάτες και πώς να τις εντοπίσετε. Μείνετε ενημερωμένοι για τις πιο πρόσφατες τακτικές που χρησιμοποιούν οι απατεώνες και μάθετε πώς να προστατεύεστε από αυτές τις απειλές.

    Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να συμβάλετε στην περαιτέρω προστασία σας από απάτες και να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο. Να θυμάστε, να είστε πάντα δύσπιστοι για τα αυτόκλητα μηνύματα και να αφιερώνετε χρόνο για να επαληθεύσετε την πηγή και τη νομιμότητα οποιουδήποτε μηνύματος λαμβάνετε.

    Σημειώνεται ότι τα πιο πάνω δεν είναι ένας πλήρης κατάλογος συμβουλών με τη βοήθεια του οποίου θα είστε απόλυτα προστατευμένοι. Θα πρέπει να είστε συνεχώς σε εγρήγορση και να επιδιώκετε τη συνεχή ενημέρωση σας από αξιόπιστες πηγές και να προσαρμόζετε την άμυνα σας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles